ส่งต่อความสุขให้ผู้อื่น(Random Act of Happiness)

in #culture8 months ago

ห่างหายไปนานเลยค่ะสำหรับการเขียนบล๊อก อาจเป็นเพราะไม่รู้ว่าจะเขียนอะไร (หรือเพราะความขี้เกียจก็ว่าได้😛) เอาหละจริงๆแค่อยากจะเขียนอะไรที่ถ้ามาอ่านแล้วจะทำให้รู้สึกจรรโลงใจ ยิ่งช่วงนี้โควิด 19 กำลังระบาดไปทั่วโลกเลย ก็ถ้าเป็นเรื่องดีๆที่ไปเจอมาก็อยากให้ทุกๆคนได้อ่านกันนะคะ

It has been a while I did not write anything down on my account, somehow because I did not have any motivation to post something in here. Anyway, today I am back...I wanted to write something in order to sooth my mind and readers during the obviously-stressful situation like the COVID-19 outbreak.

สมัยเรียนม.ปลายได้ยินคำว่า “Random act of happiness” ครั้งแรกมาจากหนังสือเรียนภาษาอังกฤษ ตอนนั้นก็รู้สึกว่าน่าสนใจดีนะ ประมาณว่า เราให้ผู้อื่นโดยไม่หวังสิ่งตอบแทนว่าเขาจะให้อะไรเรากลับ ถ้าเราตั้งใจจะเป็นผู้ให้ด้วยใจจริงแล้ว เราก็จะรู้สึกเอิบอิ่มใจ จิตใจสงบไปเอง (ฟังดูธรรมะๆนะ แต่จริงๆมันก็คือความจริงนั่นแหละที่ยิ่งให้ยิ่งสุข เพราะมันให้ความรู้สึกว่า เราได้เสียสละเอาของๆเรา ให้คนอื่น แต่ขออย่างเดียวคือ อย่าหวังว่าจะได้อะไรกลับ บางทีให้ไปเฉยๆไม่มีอะไรได้กลับมาก็ไม่ใช่ปัญหา ไม่ต้องมานั่งคิดว่าทำไมเขาไม่ให้เรากลับ อย่าไปคิดมาก เพราะมันคือการให้ไงหละ)

I first heard the phase “random act of happiness” from my English textbook when I was at high school, from which there is a story of giving for others without any expectation that they will bring benefits back to you. I think it is fairly interesting if we intended to be a giver with a sincere heart, the giver’s mind will definitely be fulfilled and serene. So here comes the right time to share a good-vibe story with everyone who stops by here. :)

มีเรื่องที่ไปอ่านเจอมาจากเว็บไซต์ของบีบีซีค่ะเข้ากับหัวเรื่องในวันนี้มากเลยค่ะ ไม่รู้ว่าจะมีใครเคยได้ยินเรื่องนี้หรือเปล่านะคะ ชื่อเรื่องว่า “ Is There Bread On A Hook ? ” เรียกได้ว่าเป็นวัฒนธรรมของชาวตุรกีที่ว่าเมื่อเราเข้าไปซื้อขนมปังในร้านเบเกอรี่เราก็จะสั่งซื้อขนมปังสำหรับเราทานเอง 1 ก้อน และซื้อเผื่อคนอื่นซึ่งเป็นใครก็ได้ที่มาร้านเบเกอรี่แห่งนี้ แล้วเขาก็จะต้องถามคนขายว่ามีขนมปังฟรีหรือไม่ ( Is There Bread On A Hook ? หรือ “askıda ekmek” ในภาษาตุรกี )

I first found the story from BBC, it is a long tradition in Turkey about giving a bread for a person who says “Is there a bread on the hook” or “askıda ekmek” at a bakery in Turkey. To elaborate, it is like you with a giving heart go to a bakery just to have a loaf of a bread for you but you buy two for others who go to the bakery that day and say “askıda ekmek”.

ทั้งนี้จากที่ได้ไปอ่านเพิ่มเติมเกี่ยวกับวัฒนธรรมนี้เขาบอกว่ามันมีการแขวนขนมปังไว้จริงๆ คือขนมปังใส่ถุงแล้วแขวนไว้ ก็เลยมีคำว่า hook ที่แปลว่าตะขอที่เอาไว้เกี่ยวสิ่งของนั่นเอง ถ้านึกไม่ออกเดี๋ยวจะวาดรูปให้ดูข้างล่างนี้นะคะ ทั้งนี้ มันมีเรื่องความเชื่อใจของผู้ให้ที่มีต่อผู้รับด้วย กล่าวคือ ผู้ให้จะให้โดยไม่เจาะจงว่าจะให้ใคร ทำให้เขาไม่มีอีโก้ว่าเขาได้ให้คนนี้นะอะไรแบบนั้น อีกทั้งก็ไว้ใจว่าผู้รับจะหยิบขนมปังไปตามความต้องการจริงๆ ในขณะเดียวกันผู้รับก็จะไม่รู้ว่าใครเป็นคนให้ เขาก็จะไม่รู้สึกเขินอายที่จะหยิบขนมปังไปทาน ซึ่งเรียกได้ว่าเป็นการให้จริงๆ

However, I have read more information about this story and found out that they do really have a hook for hanging a plastic bag with a bread in it. If you do not get what I mean please look at a picture that I drew below. Moreover, the culture is related to trust between a giver to a taker meaning that the giver may not know who the taker is so there is no ego on them and it means that the giver confide in the taker that he/she will take as much as they are in need without the feeling of embarrassment. That is so manifest how giving is. I am personally interested in this story and wanted to know if it is real for every bakery in Turkey if anyone know more about this, I am glad to hear.

DED86AC6-C767-4D73-8EAF-49E307E2479C.jpeg

In my own country, I never experienced something like the Turkey’s tradition before. For giving, I do make a donation such as giving clothes, shoes ,or books to others. From time to time I donate money to hospitals.

It’s done for today! I would go from now and I hope my today post will remind me myself and readers that giving is the best. Byeby👋🏼

ขอบคุณที่อ่านจนจบนะคะ วันนี้ลาไปก่อนสวัสดีค่ะ🙂 🙏🏼