Yeni Başlayanlar için DPOS Protokolü [Cointurk 10. Projesi]

in #cointurk7 years ago

Bu konu çok fazla teknik bilgi gerektirdiği için elimden geldiğince DPOS Protokolü'nü herkesin anlayabileceği yalın bir dil kullanmaya özen göstererek anlatacağım. Yine bazı bölümlerinde kafanız karışırsa yorum bölümünden bana aklınıza takılan soruları iletebilirsiniz. Ayrıca bu tür sistemler her gün geliştiği için burada yer alan bilgiler eskiyse veya yerine daha güncel bir hali gelmişse lütfen bilgilendirme yapmaktan kaçınmayınız.

DPOS Protokolü nedir?

DPOS protokolü bugüne kadar ortaya çıkarılmış en süratli, faydalı, merkeziyetçi ve gelişime açık bir fikir birimidir diyebiliriz. DPOS, fikir birliğinin problemlerini sistematik ve herkesin hakkını gözeten bir yapıda çözebilmek adına oy gücünden faydalanır. Protokolü anlayabilmek için burada Bitshares'e de değinmek gerekir. BitShares, tüm internet ortamındaki dijital birimlerin kime ait olduğunu takip edebilmek için bir defter olarak karşımıza çıkan, dünya çapında tüm kullanıcıların erişimine hakkı olduğu bir veri tabanıdır. Veri tabanının işlevselliğini kaybetmemesi adına ve küresel olarak güncel kalabilmesi için çeşitli işlemlere ihtiyacı vardır. Güncellemelerin doğru bir şekilde gerçekleşebilmesi adına aynı fikir birliğinde olmak Delegated Proof of Steake (DPOS) Protokolü'nün temel hedefidir. Bu konuya örnek vermek gerekirse, mesela bir aracınızın satışını gerçekleştireceksiniz. Burada alıcı ve satıcı arasındaki anlaşmayı sağlamak için Noter'den faydalanılır. Dijital dünyada ise gerçekleşen işlemlerin doğruluğunu sağlamak amacıyla tanıklar, imza ve zaman damgası işlemlerini doğrulama konusunda Noter'e benzer bir role sahiptir.

DPOS Protokolü nerede kullanılır?

Tüm ortak protokoller içerisinde DPOS Protokolü yazımın başında da belirttiğim üzere en çevik ve en verimli protokol olduğunu kanıtladığından dolayı kendisini ön plana çıkartmıştır. Tek cümleyle özetlemek gerekirse DPOS dahil bu amaca hizmet eden tüm protokollerin tek bir amacı bulunmaktadır. O da, kripto para hacmini bozulmadan sabit tutmaktır.

DPOS Protokolü'nün olumlu ve olumsuz yönleri nelerdir?

DPOS'ün en faydalı olumlu özelliği hiç kuşkusuz sahip olduğu hızdır. Bu protokol aynı anda bir çok kişiye eşit bir şekilde dağıtım gerçekleştirebilir. Ayrıca Bitcoin'in arkasında olan algoritmaya göre daha stabil ve tasarruflu çalıştığından söz etmek mümkündür. Sağladığı enerji tasarrufu sayesinde küresel bir çok kişi son zamanlarda bu sistem üzerine çalışmaya devam etmektedir. DPOS'un olumsuz yönlerine bakacak olursak, aslında bu sadece DPOS'a özgü özellikler olmadığını görebiliriz. Geneli özetleyecek olursak; dijital para dünyasının henüz çok yeni olması ve yerine tam olarak oturmamış olması ve insanların sürekli akıllarında olan kuşkuyu olumsuz olarak nitelendirebiliriz.

Yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim, upvote edip değerli yorumlarınızı iletirseniz çok sevinirim. Her zaman takipte kalmak ümidiyle, hoşçakalın :)

Sort:  

This post received a 0.101 SBD (1.11%) upvote from @upvotewhale thanks to @noxite! For more information, check out my profile!

This post has received a 0.11 % upvote from @drotto thanks to: @noxite.

This post has been upvoted by @microbot with 0.6%!
Vote for my creator @isnochys as witness!

Congratulations! This post has been upvoted from the communal account, @minnowsupport, by noxite from the Minnow Support Project. It's a witness project run by aggroed, ausbitbank, teamsteem, theprophet0, someguy123, neoxian, followbtcnews, and netuoso. The goal is to help Steemit grow by supporting Minnows. Please find us at the Peace, Abundance, and Liberty Network (PALnet) Discord Channel. It's a completely public and open space to all members of the Steemit community who voluntarily choose to be there.

If you would like to delegate to the Minnow Support Project you can do so by clicking on the following links: 50SP, 100SP, 250SP, 500SP, 1000SP, 5000SP.
Be sure to leave at least 50SP undelegated on your account.

Coin Marketplace

STEEM 0.19
TRX 0.15
JST 0.029
BTC 63635.72
ETH 2597.20
USDT 1.00
SBD 2.91