Önüyle Arkasıyla Delegated Proof of Stake (DPOS) [Cointurk 10. Projesi]

in #cointurk7 years ago

Herkese Merhabalar ;

Algoritma dendiği zaman, akla ilk gelen şeylerden biri de karmaşıklıktır. Delegated Proof of Stake (DPOS) 'i anlatmak için önce algoritmik terimleri anlatmanın daha yararlı olduğunu düşünüyorum.


Yazılımla uğraşan insanların kendi hayatlarına, yaşantılarına kadar soktuğu ''algoritma'' yazılımla uğraşmayan insanlar içinse çok uzak bir kelimeymiş gibi geliyor. Halbuki her insanın hayatında bir algoritma vardır. O algoritmaya göre hareket eder karar verirler. Algoritmaya değinecek olursak ;

Algoritma, bir sorunun bir problemin, yahut herhangi bir konuda yapılması gereken birşeyin çözüm yollarından ibarettir. Örneğin arabamızla bir yerden bir yere gidecekken bile algoritma iş başındadır. Misal olarak önce Arabamızın kapısını açmamız icab eder daha sonra koltuğa oturup gereken işlemlere devam edip en son gaza basıp ilerlemek gerekir. Lakin tüm bunların olabilmesi için ilk başta söylediğimiz ''kapıyı açmak'' ile başlayan algoritma eğer kapı kilitliyse bu işlemlerin devamını getiremeyiz, arabayı süremeyiz. 

source

İşte bu kısa anlatımdan sonra ''Delegated Proof of Stake'' (DPOS) ' u anlatmak daha kolay olacak. Çünkü kullandığımız kripto paraların algoritmasının adı DPOS'tur. Bu algoritma sayesinde para transferlerimizden tutunda bunların kanıtı niteliğindeki memo adreslerimizin onaylanıp hesaplarımıza yatması aşamasında ki tüm algoritmik altyapıyı oluşturan sistemin adı ''Delegated Proof of Stake'''tir. Kısaca'' coin altyapı algoritması'' da diyebiliriz.

Delegated Proof of Stake, Proof of Work 'ün devasa enerji kaybı ve maliyeti sonrasın da ortaya çıkan yeni bir coin algoritma altyapısı. En revaşta olan kripto para birimi olan Bitcoin, Proof of Work altyapısını kullanıyor. Buna rağmen bir diğer büyük kripto para birimi olan  Ethereum, Proof of Work’ü bırakıp Casper adında bir Delegated Proof of Stake algoritmasına geçiş yapmayı planladığını açıklamıştı.

DPoS, PoW'a göre çok daha maliyetsiz ve enerji dostu bir alt yapıya sahip. Sadece bu çevre dostu özelliği bile DPoS'un en iyi yanını ortaya koyuyor. 

Hızından bahsetmek gerekirse de, cüzdanında coin bulunduran kullanıcı aynı zamanda bir doğrulayıcıdır. Cüzdanlarında yüksek miktarda coin bulunduran kullanıcıların aynı zaman da doğrulayıcı olarak kullanılma olasılığı daha yüksektir ve dolayısıyla her bir para transferinin doğrulama işlemlerinden cüzdanlarında bulundurdukları fazla coin sebebiyle daha çok pay elde ederler. Ve bu işlemler cüzdanlarında coin bulunduran kullanıcılar tarafından random  olarak yapıldığı için PoW'a göre çok daha hızlıdır.

Güvenlik açısından da  Proof of Work sistemler, Delegated Proof of Stake sistemlere göre saldırıya daha açık ve atak yapılma olasılığı daha yüksek sistemlerdir. 

Delegated Proof of Stake sistemlerde, PoW'un aksine, cüzdanında ne kadar coin’in yani parasal yatırımın varsa o kadar para transferlerini doğrulama yetkin vardır. Bir kişi hesap cüzdanı ve coin satın alıp sisteme sızsa atak yapsa sistem tarafından kolayca tespit edilip devre dışı bırakılıyor.

Uzun lafın kısası DPOS gelecek için güven vaad eden bir, coin altyapı algoritması olmaya en büyük aday olarak göze çarpıyor.


Okuduğunuz için Teşekkür ederim.


Coin Marketplace

STEEM 0.18
TRX 0.15
JST 0.029
BTC 63747.71
ETH 2543.33
USDT 1.00
SBD 2.66