Yeni Dünya Düzeni - Kripto Paralar [Cointurk 27. Projesi] [kujou#1716]

in #cointurk6 years ago

Kripto Paraların Oluşum Sürecindeki Düşüncelerim


Doların 1970'lerden bu yana eldeki altın miktarından bağımsız özgürce ve kontrolsüzce basıldığı dönem tüm hızıyla devam ediyor.Dolar 1944'te İngiliz Paund'unun yerini aldı ; karşılığı Fed'in kasasındaki altın ve gümüş idi.1970'de bu bağ koparıldı.Dolar artık karşılıksız basılıyor.Ama artık bu hız, önceki yıllara göre etkisini azaltmış durumda.Sebebine gelince ortalama 7-8 yılda bir yaşanan krizler, artan borç ve karşılıksız basılan paralar, artan nüfusa rağmen kapitalizmin can damarı olan tüketimdeki artışın zayıflaması gibi dünya genelinde ortaya çıkan gelişmeler, dünya ekonomisine ait soru işaretlerini de beraberinde getirdi.

Merkez Bankaları nezdinde bunu düzeltmeye karar veren devletler karşılıksız para basmaya,halkı tüketime yöneltmeye çalıştılar.Japonya gibi bunu 20 yıl geçmesine rağmen başaramayanlar olduğu gibi, ABD gibi kademeli olarak başarma emareleri gösteren ekonomilerde oldu.

Öte yandan Avrasya diye adlandırılan, ABD liderliğini reddeden bir oluşum artık görünmeye başlandı.Dolayısı ile bu oluşum Dolar'ı da reddediyordu.Çin-Rusya-İran-Türkiye liderliğinde LONDRA-PEKİN arasındaki bölge, yani yeni ipek yolu dünyanın yeni güç merkezi olma yolunda ilerliyor.Hal böyle olunca, Doların yerine de alternatif finansal sistem arayışı da ortaya çıktı.Yeni dünya düzeni için yeni para birimi.Zira bu sisteminde karşılığı olacak Dolar'dan bağımsız bir finansal para biriminin olması gerekiyor.Bu para biriminin Bitcoin veya başka bir kripto para olup olmadığını zamanla göreceğiz.Avrupa'nın Euro ortak parasına geçmesi düşünüldüğünde milli paralarının yok olmasını örnek verecek olursak,Dolar'ında bu yeni düzende yok olup kripto paraların dünya'nın ortak parası olabilmesi hiçte mantıksız gelmiyor.

Kaynak

Dünyaca ünlü The Economist dergisinin 9 Ocak 1988 tarihli sayısında “Tek Dünya Parasına Hazır Olun” temalı kapak fotoğrafı acaba bugünkü kripto paralardan birinimi işaret ediyordu?Doları ayaklar altına alması ve dikkat çeken bir başka detay kapak fotoğrafında 2018 tarihinin verilmesi.

The Economist dergisinin gelenekselleşen yeni yıl kapakları bilindiği gibi öngörülerle dolu oluyor.Dünyanın ekonomik ve siyasi olaylarından, terör faaliyetleri, dinler, savaşlar ve gizli örgütlere kadar bir çok konuda görseller yayınlanıyor. Bu öngörülerin çoğu da yıl içerisinde gerçekleşmesiyle insanları hayretler içerisnde bırakıyor.İşte asıl düşündürücü nokta ise tam da burada, acaba on yıllar öncesinden gelen bir plan Bitcoin ile hayata geçirilmeye çalışılıyor olabilir mi?Kontrol ettiği paranın 15 trilyon Dolar olduğu söylenen ve parasal açıdan hangi taşı kaldırsanız altından onların çıktığı bilinen Rothschild ailesinin olduğu yerde herşey mümkündür.

The Economist dergisi, uluslararası ilişkiler ve ekonomi hakkında yazı yazan bir dergidir.Bu dergi Londra merkezinde bulunması ile birlikte, Dünya’nın en zengin ailesi olarak bilinen Rothschild ailesinin sahip olduğu bir dergidir.

Yaşam tarzı kendini çok hızlı yeniliyor.Bunlara inat USD yıllara meydan okuyor.Bazen rakipleri oldu, ama bir süre sonra format değiştirmek, kendini güncellemek zorunda kaldı.Ta ki, hayatımızı sarıp sarmalayan ''Dijitalleşme'' başlayana kadar.Japonya,Kore,Çin gibi digitalleşmenin önde olduğu ülkelerde artık gençler mecbur kalmadıkça sokağa dahi çıkmıyor.Hayatın bu yönde gelişim göstermesi, edinilen bilgi ve farkındalıklar arttıkça, Avrasya'da oluşmakta olan Yeni Dünyada ki ülkelerin de katkısıyla birlikte birileri Dolar'a artık dur demeye karar verdi..

Kripto Paraların Bizlere Getirdiği Fayda ve Riskler


Kripto paraları bu güne kadar verdiği mesajlar itibari ile çok önemsiyorum.Dolar'ın aksine; dünyaya dağılmış ağı, merkeziyetçi bir yapısının olmaması, büyük kurumların yavaş yavaş alışverişlerde kabul etmeye başlamısı ve blockchain teknolojisini kullanması açısından çok kritik.Algı bazen gerçeğin önündedir! Bugün artık Dolar'a alternatif bir para biriminin olduğu her yerde konuşulmaya başlandı.İşte en kritik nokta burasıdır.Peki her yerde konuşulmasını sağlayan bu kripto paraların fayda ve risklerini biraz ele alalım.

Faydalar:

  • Kripto para, özellikle merkezi bir otorite ile yönetilemediği için temelinde güvenlidir diyebiliriz.Kripto paraların güvenliğinin temeli ise “blockchain” adı verilen bir teknolojiye dayanıyor.

Kaynak

Blockchain;Kelime anlamı “blok zinciri”, teknolojik tanımını “şifrelenmiş işlem takibi sağlayan bir dağıtık veri tabanı” olarak ifade edilmektedir.Bu sistem bloklar halinde ve dağıtık olarak kullanıldığı için takibi mümkün olmayacak bir hale geliyor.Çıkan bilgi, karşı tarafa ulaşana ve kodlar eşleşip bu bilgi açığa çıkana kadar kimse tarafından erişilemiyor, yönetilemiyor veya yönlendirilemiyor.


  • Kripto paraların birçoğu zaman içinde daha az üretilmek üzere tasarlanır ve bir piyasa değeri oluşturulur.Bu, devletlerin kullandığı para birimlerine göre farklı bir durumdur.Çünkü devlet uygun şartlar oluştuğunda, istediği zaman daha fazla para basabilir ve böylelikle enflasyonu arttırabilir.Örneğin; Bitcoin piyasasında ise asla 21 milyondan fazla miktarda birim dönüşümü olmayacaktır.

  • Kripto paralara devlet tarafından haciz koyulma ihtimali de daha azdır.Kripto Paralar görünümde anonimdir ve bazı birimler tam anlamıyla bir anonimlik sağlamak için yeni sistemler oluşturmuşlardır.

  • Geleneksel para alıp gönderme işlemleri göz önüne alındığında işlem saatleri vardır.Kripto paralar göz önüne alındığında bu işlem zaman açısından çok azdır.Dünyanın herhangi bir yerine dakikalar içerisinde para transferinizi gerçekleştirebilirsiniz.

  • İşlem maliyetleri açısından kripto paralar diğer paralara göre çok düşük seviyelerdedir.Ayrıca; sistem tam olarak oturduğunda dünyanın her yerınde işlem ve kur farklarından etkilenmeden işlem yapılabilecek.

  • Yatırım aracı olarak kullanılabilir.Örneğin;ico seviyesinde güvenebildiğiniz ,takip ettiğiniz bir kripto paraya yatırım yaparak borsaya girdiğinde ciddi paralar kazanmak mümkün olabilmektedir.Tabi bunun faydasının olacağı gibi riskleride beraberinde getirmektedir.

Riskler:

  • Kripto para birimleri devletler tarafından tehdit olarak algılanmaktadır.Nedeni ise kara para aklama, vergi kaçırma gibi illegal işler için çok rahat kullanılabilmesi.Bu kripto paralar sanal defterlerde tutulduğu için ve bu defterler de bir bakıma bölünmüş şekilde milyonlarca kullanıcının bilgisayarında yer aldığı için merkezi bir otorite tarafından takip edilemezler. Bu da hükümetlerin önünü tıkayan bir sebep olarak karşımızı çıkmaktadır.

  • Fiziksel bilgisayarlarda yer alan kripto paralar, eğer sanal bir cüzdana aktarılmamışsa bu bilgisayarların çökmesi sonucu kaybolabilmesi.

  • Bir başka risk ise hacklenme.Milyar dolarları aşan işlem hacmi dolayısıyla kripto paralar çok fazla saldırı alabiliyor.Bu saldırılardan zarar görülebilir ancak bu risk hayatın her alanında karşılaştığımız riskler karşısında pek bir anlam ifade etmiyor diyebiliriz.

  • Organize bir piyasası bulunmaması ve arzını etkileyecek genel bir otorite olmaması nedeniyle kripto paralara güvenilemeyeceği konusu insanlar tarafından dile getirilmektedir.

  • Kripto paralarda bir işlem yaptığınızda o işlem onayı geçerse bir daha geri alamıyorsunuz.Bu yüzden transfer işlemlerinde çok dikkatli olunması gerekiyor.

  • Spekülasyon ve manipülasyonlarda paranın olduğu her yerde risk teşkil etmektedir.Ancak dediğim gibi paranın olduğu her yerde olduğu için sadece kripto paralara risk teşkil etmemektedir.

Dünyanın Kripto Paralara Bakış Açısı ve Kullanımı


Kripto paralar dünya genelinde her geçen gün adından dahada fazla söz ettirmektedir.Kendini yavaş yavaş ispat ettiren bu paralar birçok alanda da artık kendine yer ettirmiş durumdadır.Ekonomi dergilerini ele aldığımızda bu paralardan sürekli söz edilmesi aslında artık dünyada kendine yer ettiğinin kanıtıdır.Artık bu paralar ile yemek yiyebilir,alışveriş yapabilir,uçak biletleri alınabilir duruma gelinmiştir.Ayrıca birçok ülkenin de kripto paraların ülke ekonomisine entegre edilmesi her geçen gün artmaktadır.

Kaynak


Estonya:
Bu sistemi sağlık, bankacılık ve hem de halkının idareye katılmalarını sağlamak için kullanmayı tasarlamaktadır.Halkına Blok-Zincir tabanlı ilk elektronik-oylama sistemini getirmiştir.
Finlandiya:
Finlandiya Vergi Heyeti, Bitcoin’i bir finansal servis olarak tanımlamış, Bitcoin’i katma değer vergisinden muaf tutmuştur.
Danimarka:
Danimarka, nakit kullanımını kaldırmak ve kripto para birimine geçmek isteyen ülkelerdendir.Kendi merkez bankasından tamamiyle vazgeçmeden, Bitcoin ve kendi dijital parasını beraberce günlük hayatta kullanmayı tasarlamaktadır.
İsveç:
İsveç de Danimarka gibi, nakit kullanımını kaldırmak isteyen ülkelerdendir.Ayrıca Bitcoin’i ödeme metotu olarak yasallaştırmıştır.
Güney Kore:
Bitcoin ödeme metodu olarak kabul görmüştür ve her geçen gün yaygınlığı artmaktadır.Ayrıca, Bitcoin konferanslarına da ev sahipliği yapmaktadır.
Hollanda:
Hollanda Arnhem şehri, tam bir Bitcoin şehridir.Şehirde 100’den fazla, Bitcoin’le alışveriş yapılabilen mekanlar vardır.
ABD:
Sayıca en çok kripto paraya ev sahipliği yapan ve dünya Bitcoin ticaret hacminin öncüsü ABD’dir. Pek çok ülke, kripto paraların yasallaşmasını sağlaması ve düzenlemesi ile ilgili ABD’nin alacağı tavrı ve yaklaşımlarının neticelerini beklemektedir.
Bu ülkelerle birilikte
Çin:
, finansal kurumların Bitcoin’leri kontrol etmesini
Rusya:
; ise kripto paraların yasal olduğunu söylemesine rağmen Ruble dışındaki bir parayla eşya alımını yasaklamıştır.

Yazıma son verirken özetlemek gerekirse; ben Blockchain teknolojisine ve onun getirdiği kripto paraların geleceğinin olduğuna inanmaktayım.Yukarıda da bahsettiğim gibi bu kripto paraların ileride Dolar'ın egemenliğine son vereceğine inanıyorum.Bu görüşe beni iten en büyük sebep; ülke merkez bankalarının şu son yıllarda tam gaz altın rezervlerini arttırma çabasıdır.Altının Dijital bir finansal para birimi ile Hibrit bir yapı içerisinde geleceğin finans dünyasında yerini alacağını öngörüyorum.

Kendinizi sıkıntıya sokacak maceralara atılmamanız dileğiyle.Kalın sağlıcakla...

Sort:  

Congratulations! This post has been upvoted from the communal account, @minnowsupport, by kujou from the Minnow Support Project. It's a witness project run by aggroed, ausbitbank, teamsteem, theprophet0, someguy123, neoxian, followbtcnews, and netuoso. The goal is to help Steemit grow by supporting Minnows. Please find us at the Peace, Abundance, and Liberty Network (PALnet) Discord Channel. It's a completely public and open space to all members of the Steemit community who voluntarily choose to be there.

If you would like to delegate to the Minnow Support Project you can do so by clicking on the following links: 50SP, 100SP, 250SP, 500SP, 1000SP, 5000SP.
Be sure to leave at least 50SP undelegated on your account.

Güzel bir paylaşım olmuş. Upvote attım. Aynı projeye ben de katıldım , dilerseniz destek verebilirsiniz :)
https://steemit.com/cointurk/@bkatipoglu1/kripto-paralarin-faydalari-riskleri-ve-duenyadaki-kullanimi-cointurk-27-projesi-berhanktpgl-3082

tşk ederim sizinkide öyle.geri dönüş yaptım..

Coin Marketplace

STEEM 0.25
TRX 0.11
JST 0.032
BTC 61830.08
ETH 2986.99
USDT 1.00
SBD 3.73