Dpos [Cointurk 10. Projesi]

in #cointurk7 years ago

Bugünkü incelememizde coin yerine alt yapı incelemesi yapacağız. İnceleyecek olduğumuz alt yapının adı Dpos'tur. Dpos (Delegated Proof of Stake) hakkında açıklamalar yaparken hangi coinlerin bu altyapıyı kullandığından da bahsedeceğim.

Dpos
Dpos, bir nevi oylama ile çalışan algoritmadır. Kullanıcıların üyesi olduğu sistemde yapılan oylama ile seçilen üyelerin blokları onaylaması ile oluşturulan hız olarak üst düzey, enerji konusunda ise cimri olan bir sistemdir. Bir bakıma demokratik onay ağıdır. Seçilen üyelerin genelde walletleri şişkin olur ve bu gün geçtikçe daha da şişmesine olanak sağlar. Onay verim işlemleri sırasında bloklarda sabit ödülleri alırlar ve tüm onay verenler arasında paylaştırılır.

delegated.png
Resim Kaynağı

Avantajları
Enerji tasarrufunu üst düzeyde tutarak coinleri büyük bir masraftan kurtarmaktadır. Çünkü blok onayları sırasında Bitcoin ve bir çok coinin kullanmış olduğu POW (Proof Off Work) artık çok yüksek maliyetli enerji faturaları oluşturuyor buda blokların gecikmesine ve işlem ağının yavaşlamasına sebep oluyor. Dpos ile enerji konusu aşılmıpş oluyor ve işlemler gecikmeden onaylanıyor. Onay aşamasında oylama ile onay verme kademesine getirilerin onay veren delegeler yaygın bir ağa sahip oldukları için database üzerinde açık arayan hackerlerin bir nevi önüne geçilmiş oluyor. 100 civarı onay verenden oluşan kadronun tamamının datalarının hacklenmesi gibi bir konu söz konusu değildir. Bu sebeple daha güvenilir bir alt yapısı mevcuttur. Yüksek maliyetli madencilik makinelerinin önüne geçilebilir. Güvenlik ve gizliliğin üst düzeyde tutulması. Cüzdanında coin bulunduran herkes bir nevi onay veren olabilir. Bu sebeple oylama ile onay veren seviyesine gelenlerin ağı yavaşlatma gibi bir teşebbüste bulunmaları söz konusu olmayabilir.
onay.jpg
Resim Kaynağı

Dezavantajları
Yaygın bir şekilde kullanılmıyor olmasından dolayı çok bilgili kişilerin olmaması. Elinde bu algoritmayı kullanan coinden bulunduranların onay veren kademesine gelebilme ihtimali. Bunu şöyle düşünün bir balinanın onay veren aşamasına gelmesi; ağı bir anda yavaşlatarak onayları geciktirip fiyatın manipüle edilmesini sağlayabilir.

Sistemi kullanan coinler
Mevcut durumda sistemi kullanan coinlerden başı Bitsahares çekmektedir. Yayılmaya başladıktan sonra sisteme dahil olanlar ise Lisk, Ark, Eos, Steem, Okcash'dir. Evet adını çok kez duyduğumuz daha önce bir yazımıza da konu olan Steem de Dpos alt yapısını kullanmaktadır. Witneslerimiz onay veren aşamasında görev yapmaktadırlar. Bizim oylarımızla seçtiğimiz witnesler bizi güvende tutmak için ağa düşen onayları yapmaktadırlar.

Son olarak cümlelerimi standart mesajımla bitirmek istiyorum. Türkiye Cryptocurrency piyasasına katkılarından dolayı @kusadasi ve projelere katılan tüm arkadaşlara teşekkürleri borç bilirim.
DQmcqLAmLrVHWHwnnMrkhT1U66mnWbQ81TatEY6kHPk4fA6.png

Coin Marketplace

STEEM 0.16
TRX 0.13
JST 0.027
BTC 61291.28
ETH 2671.73
USDT 1.00
SBD 2.52