Blockchain Nedir - Varlığıyla Neler Getirecek? [Cointurk 17. Projesi] [@kahraman638#9970]

in #cointurk6 years ago

Blockchain, birçoğumuzun hayatına Bitcoin sanal para birimi ile girmiştir muhtemelen. Özellikle son zamanlarda daha çok duyulmaya başlayan blockchaini ele alacağız.

Blockchain-1.jpg

Blockchain işlem takibini şifrelenmiş şekilde yapan bir veri tabanıdır. Adının İngilizcedeki anlamından da görebileceğiniz gibi model olarak zincirleme şeklindedir. Yani takip edilebilir bir sistem fakat kırılamayan bir sistem olarak karşımıza çıkmış durumda.

Aracısız olduğundan dolayı masrafların minimuma inmesi daha cazip yapıyor. Sadece bitcoin borsa dünyası değil, e-ticaret, haberleşme gibi sektörler de yavaş yavaş blockchaini keşfetmeye başladı. Bence burada en önemlisi bankaların blockchaine yanaşıyor olması.

Bunların yanı sıra ilginç sektörlerde de karşımıza çıkabiliyor. Mesela Mayel ve Edurne çifti 1 Aralık tarihinde evliliklerini blockchain üzerinden yapıp bir ilki gerçekleştirmişlerdir.

Bankaların Blockchaini kullanması durumunda masraflarını 20 milyar dolar civarında azaltabileceklerini öngörüyorum şuanlık.

Ülkemizde ING bank Blockchaini keşfeden ilk bankalardan oldu. Devletlerin de çeşitli evrak ve vatandaşlık hizmetlerinde kullanarak işlemleri hızlandırabilmesi de tabiki münkündür ve ülkemize çok şey katacağı tartışılmaz bir açık.

Blockchain teknolojisinin bize faydaladığı kolaylıklara göz atalım,

  • Bir aracıya ihtiyaç olmaması ve bu sayede işlemlere hız katıp masrafları azaltması,
  • Yapılan uygulamaların bir çok noktadan takip ve kontrol edilmesi, sahtelik riskini minimuma indiriyor,
  • Bitcoin gibi herhangibir varlığın kimden kime gönderildiğini ve bunun takibini yapmak için ideal.

Blockchain 101 yapıtının yazarı Ahmet Usta bu sistemin ilk başta şeffaflık getirdiğini söylüyor. Manipülasyonun olmadığı bu sistemin oldukça güvenli olduğunu kitabında da vurguluyor.

Cüzdandaki paramızı dahi nereye verdiğimizi şifrelemek pek de mantıklı gelmiyor. Fakat devlet işlemlerinde yaşanan sistem çökmelerini, yavaşlamalarını minimuma indirmesi benim için kendisini cazip yapıyor. Blockchain sistemini bankalar ve devlet kuruluşları kesinlikle kullanmalı. Herkesin fikri kendine tabiki.

Şuan Türkiye'd de Blockchain teknolojisi ile birlikte çalışan şirketlere örnek vermek gerekirse; Akbank, BKM, Copyrobo, Global Miles, T2 Software, ING bank vs.

Fark ettiyseniz bankalar arasında ING ve Akbank yer alıyor sadece. Bu müthiş bir eksiklik. Bu kadar avantajı, şeffaflığı ve seriliği varken kullanmamak gerçekten eksiklik. Diğer bankalarında bir an önce bu sistemi keşfetip işin içine girmesi gerekir. Çoğu durumda bir işe ilk girenler en çok parayı kazanır. Tabiki duruma göre değişebilir bu.

Coin Marketplace

STEEM 0.16
TRX 0.13
JST 0.027
BTC 58503.45
ETH 2594.59
USDT 1.00
SBD 2.45