Stellar coin nasıl var oldu (kendi yorumum) ve hakkında bilgiler [Cointurk 15. Projesi] )

in #cointurk6 years ago (edited)

stellar-lumens-the-inclusive-currency.png
Stellar ne olduğunu araştırırsak biraz, genel olarak internet dünyasında ; "2014 yılında geliştiricilerden oluşan bir ekip tarafından oluşturulmuş bir kripto para" olarak anlatılıyor. Bildiğiniz üzere son zamanlarda dünyada finansal yatırım sanal paralara,kripto paralara yöneldi ve popüler oldu. Teknolojinin ivmesini sürekli artırarak ilerleyişi hayatımıza finansal olarak etkileri oluyor. Bunu şöyle düşünebiliriz aslında ; Lidyalılar parayı bulmasının temel nedenlerinden biri kendi zamanının teknolojisinin ilerlemesi ve artık değiş tokuş olayında insanların birbirine sunduğu ürünlerin yenilere göre gölgede kalması oldu. Günümüz teknolojisinde ise daha farklı bir durum var. Sanal alem diye bir oluşum var. İnsanlar burada ilk olarak bilgi yükleyerek tanıştı. Sonra yaygınlaştı ve bir anda her evde bulunmaya başladı. Bunu fırsata çevirip farklı akımlar oluşturuldu ve bizler arkadaşlık siteleri ile dostluklar, aşklar, sohbetler kurmaya başladık. Mesela oyun siteleri kuruldu ve biraz daha yaklaştık, hatta bu oyunlarda insanlar köyler kurdu insanlar çiftçilik falan yaptı. Bu köyleri kendi gibi benimsedi. Bunlar gibi daha nicesi.
Fakat bir şey eksikti. Bu siteleri kuranlar para kazınıyordu. Bazı akıllı girişimciler sanal para fikriyle karşımıza çıktı. Ve bu paralar reel paraların çok çok önüne geçti. Ara ara düşüler olmakta ama kesinlikle geleceğin parası bu kripto paralar olacak.
Daha önceki yazımda belirtmiştim; steemit'te Cointurk etiketiyle bir topluluk bulunmakta. Bu topluluğun bir bireyiyim ve çeşitli konularda bilgiler veriyoruz. Bu sefer konumuz "Stellar coin"di. Hayatımıza nasıl girdiğini size yukarıda elimden geldiğince anlattım. İnternetteki araştırmalarımla şu bilgileri topladım;

Stellar Lumens, 2014 yılında geliştiricilerden oluşan bir ekip tarafından oluşturulmuş bir kripto paradır. Mt Gox ve Ripple’in yaratıcısı Jed McCaleb tarafından ortaklaşa kurulan Stellar Lumens, finansal kuruluşlar arasında ödemelere izin veren açık kaynaklı bir ağdır.

Ayrıca, “para birimleri arasında kesintisiz değişim ve herkesin düşük maliyetli finansal servisler kurmasına” imkan sağlayacak. Stellar, bankaları M-Pesa gibi ödeme platformlarına bağlayarak finansal kuruluşların ulaşabileceği alanı ve ölçeği artırmayı sağlayacaklarını da açıkladı.

1 Stellar Lumens Coin Nedir?
2 Tasarım
3 Stellar Lumens Nasıl Çalışır?

Stellar Lumens Coin Nedir?

Stellar 2014 yılının başında Jed McCaleb (eDonkey’in yaratıcısı) ve Joyce Kim tarafından kurulan açık kaynaklı bir protokoldür. Yönetim kurulu üyeleri ve danışma kurulu üyeleri arasında Keith Rabois, Patrick Collison, Matt Mullenweg, Greg Stein, Joi Ito, Sam Altman, Naval Ravikant ve diğerleri yer alıyor. Stellar koin protokolü kar amacı gütmeyen Stellar Geliştirme Vakfı tarafından desteklenmektedir.

Tasarım

Stellar para alışverişi için açık kaynaklı bir protokoldür. Sunucular, protokolün bir yazılım uygulamasını çalıştırır ve diğer Stellar sunucularına bağlanmak ve iletişim kurmak için Internet’i kullanır ve global bir değer değişim ağı oluşturur. Her sunucu, tüm “hesaplar”ın bir kaydını ağa depolar. Bu kayıtlar “defter” olarak adlandırılan bir veritabanında saklanır. Sunucular, hesap bakiyesini harcamak veya hesabın bir özelliğini değiştirerek hesapları bir durumdan diğerine taşımak için “işlemler/transactions” önerir. Sunucuların tümü, “consensus” (Konsensüs) adı verilen bir süreçle mevcut defterine hangi işlem setinin uygulanacağı konusunda anlaşmaya varırlar. Uzlaşma süreci düzenli aralıklarla, genellikle 2-4 saniyede bir gerçekleşir. Bu, her bir sunucunun defterinin eşitlenmesini ve aynı kalmasını sağlar.

Stellar Lumens Nasıl Çalışır?

Stellar Lumens coin nedir, ne değildir detayına girmeden önce nasıl çalıştığını bilmemiz gerekir. Stellar, fiat para birimi cinsinden olan ödemelere izin verir, ancak Lumens – XLM adlı kendi dijital para birimine de sahiptir. Geliştiriciler, Stellar ağını kendisinden ayırmak için bu ismi seçtiler. Lumens, DDoS saldırılarına karşı “güvenlik tokenleri” olarak görev yapmaktadır, çünkü Stellar ağı, fiat para birimlerini aktarmak için kullanıcıların az miktarda Lumens – 0.00001 XLM harcamasını gerektirir. Bu şekilde, Lumens, piyasaların daha küçük veya daha az likid olduğu döviz çiftlerine yönelik işlemleri kolaylaştırmak amacıyla köprü görevi görür.

Stellar Lumens’in Diğer Özellikleri
Ayrıca, Stellar zinciri, tüm kullanıcıların her bir hesapta en az 20 Lumens tutmalarını ve bunların orijinal olduklarından emin olmalarını ve kesintisiz bir işlem akışı sürdürmesini gerektirir. Lumens Konsensüs Protokolü – SCP – Lumens işlemlerini kaydeden kapalı bir sisteme güvenmeden uzlaşmaya ulaşmak için bir sistem sağlar. Bu nedenle, Stellar Lumens, İş Kanıtına (PoW) ya da Proof of Stake’e dayanmamaktadır. Bunun yerine ağ Bizans anlaşma sistemine dayanır. Sistemi tamamlamak için ağ geliştiricileri, Lumens’ı yıllık %1’lik sabit bir artış oranı ile enflasyona dayalı bir para birimi haline getirmiştir.

Size söylemek istediğim en önemli şey kripto paralar yatırım için çok önemli yere sahip olmaya başladı ve gün gelecek alabilmek için insanlar birbirini yiyecek.

Coin Marketplace

STEEM 0.20
TRX 0.12
JST 0.029
BTC 61409.80
ETH 3378.90
USDT 1.00
SBD 2.51