RİPPLE NEDİR ? TERCİH EDİLME NEDENLERİ NELERDİR ? [Cointurk 11. Projesi]
Ripple 2012 yılında blockhain teknolojisiyle geliştirilmiş bir kripto para birimidir. Sembolü XRP'dir. Ripple David Scwartz, Arthur Britto ve Rytan Fugger tarafından geliştirilmiştir. Ripple'ı diğer coinlerden ayıran en önemli özelliği şirket tarafından üretildiğinden, diğer coinler gibi madenciliği yapılamamaktadır. Kurum tarafından 100 Milyar XRP üretilmiştir ancak bu sayının şuan 38 Milyar kadarı piyasalarda dolaşmaktadır. Ripple'nin diğer bir farkı kripto para birimi olmasının yanında aynı zamanda bir ödeme ağı olarak geliştirilmesidir. Bu özelliğiyle büyük şirketlerin ve bankaların tercih edecekleri bir kripto para birimi ve ağ olarak göze çarpmaktadır. Güvenlik konusunda ise Ripple'da ECDSA ve ED25519 gibi algoritmalar kullanılarak şifrelenmiştir. Bu algoritmalar sayesinde güvenliği sağlanmaktadır.
Geçtiğimiz 2017 yılı sanal paraların gündemimize oturduğu yıl olarak göze çarpmaktadır. Bu piyasada 2017'de en fazla değer kazanan coin Ripple'dır. Yazımın başlangıcında bahsettiğim nedenlerden dolayı yalnızca bireyler tarafından değil, şirketler tarafından da tercih edilmesi bu coinin bu kadar büyümesindeki en büyük etkendir. Ripple 2017'de değerini %36018 arttırmıştır. Bununla birlikte sanal paralar içerisinde üçüncü en değerli para birimi olmuştur. Ripple ağını bir sene içerisinde elliden fazla banka kullanmaya başlamıştır. Türkiye'de bu ağı kullanan ilk banka Akbank olmuştur.
Merkezi San Francisco olan Ripple'ın değeri günümüzde TL bazında 3,82 civarındadır. Türkiye'de doğrudan XRP alımı bulunmamaktadır. XRP almak isteyen kişilerin öncelikle Türkiye'deki borsalardan bitcoin almak zorundadırlar. Daha sonra almış oldukları bu bitcoinleri yabancı borsalardan XRP'ye çevirebilmektedirler. Sonuç olarak; geçtiğimiz seneki verileri göz önünde bulundurursak sanal paralar artık hayatımızda varolduğu herkes tarafından kabul edilmektedir. Gittikçe yükselen bu piyasada Ripple hem sağladığı olanakların fazla olması (uluslararası bir ödeme ağı) hem de güvenli bir sistem olarak görülmesi bu sistemin ilerleyen günlerde zirveye çıkmasına sebep olacaktır.