Geleceğin parası Bitcoin hakkında her şey [Cointurk 34. Projesi] [Lion#9534]

in #cointurk6 years ago

Merhaba değerli arkadaşlarım ve değerli Kuşadası topluluğu

Bugün nasılsınız? Umarım hepiniz iyisinizdir ve her şey yolundadır.

Bizlere bir kez daha güzel bir proje sunan sayın Kuşadasi ve ekibine çok teşekkür ederim.

5.jpg

Bitcoin nedir?

Bitcoin bir dijital kripto para birimi olup, elektronik olarak üretilmekte ve saklanmaktadır. Bitcoin’i tam olarak kimin veya kimlerin kurduğu bilinmemektedir. Bu gerçekten benim çok merak ettiğim bir konu. Böylesine büyük bir teknolojiyi kimlerin kurduğu bilinmiyor, çok büyük bir gizem. Neyse konumuza dönersek, Bitcoin’in piyasalarda ki kısa ismi BTC olarak simgelenir. Piyasada toplam 21 milyon adet Bitcoin bulunmaktadır. Dolaşımda ki Bitcoin miktarı ise 17 milyon’un üzerindedir. Bitcoin’in bugün ki toplam piyasa değeri 117 milyar dolardır. Bitcoin belirli bir merkeze sahip değildir. Bitcoin anonim hesap yapısına sahip bir kripto para birimidir. Ve tamamen şeffaftır. Para transfer işlemleri oldukça düşük maliyetlidir. İşlemler oldukça hızlıdır. Sahip olduğu teknoloji nedeniyle belirli bir kimse/grup/ülke bu para birimini kontrol edemez. Bitcoin’ler Dolar, Euro veya Yen gibi bildiğimiz para birimlerine benzer bir biçimde basılmazlar. İnsanlar tarafından üretilirler. Ancak Bitcoin’de maksimum üretilebilecek miktar sınırlıdır, 21 milyon adettir. Bu miktarın üzerinde üretilemezler. Bu kripto paranın üretimi bitcoin mining denilen faaliyet neticesinde oluşur. Bu madencilik faaliyeti bilgisayarlar tarafından yapılır ve belirli yazılımlar kullanılarak gerçekleştirilir. Bu para elektronik ortamda bir şeyler satın almak amacıyla kullanılabilir. Bu yönüyle Dolar, Euro, Ruble gibi geleneksel para birimlerine benzer fakat herhangi bir merkezi yoktur. Bu Bitcoin‘i diğer geleneksel para birimlerinden ayıran en karakteristik özelliktir. Hiçbir kurum veya ülke işlem ağını ve doğal olarak bu para biriminin kendisini kontrol edemez. Eğer bu para birimini kullanıyorsanız bu demek oluyor ki büyük bankalar sizin paranızı asla kontrol edemezler. Bitcoin’de en küçük boyutlu işlemler bile şifrelenir. Kendi yapısı itibariyle sağlam ve hızlı bir kayıt hafızasına sahiptir. Eğer bilgisayarınıza dışarıdan müdahale edilerek cüzdan bilgileriniz ele geçirilmediyse son derece güvenli bir işlem alt yapısına sahiptir. Kendisinden kaynaklı hiç bir güvenlik zaafiyeti oluşmaz. Ancak cüzdan bilgileriniz bir şekilde başkaları tarafından ele geçirilirse bunun sonuçları tıpkı normal kendi cüzdanınızı çaldırmanız gibi olacaktır. Sistem gereği aynı kripto para iki kez harcanamaz. İşlem esnasında paranın sahipliği ve o işlemden önce başka bir yere gönderilmediği sistem tarafından doğrulanmaktadır. Bu sebeple, hileli bir biçimde Bitcoin üretmek ve bunları satışa sunmak mümkün değildir. Bitcoin wallet diye tabir edilen sanal cüzdanlar vasıtasıyla kullanılır. Bu cüzdanları internet üzerinden hızlı bir biçimde oluşturabilirsiniz. Kişi başına şu kadar cüzdan açılabilir gibi bir sınırlama yoktur. Cüzdan oluşturmak için hiçbir kimlik bilginizi vermek zorunda değilsinizdir. Bu cüzdanlar vasıtasıyla Bitcoin gönderebilir, alabilir ve bunları alışverişlerinizde harcayabilirsiniz.

Bitcoin'in piyasa bilgileri ve toplam değeri:

1.jpg

Her geçen gün Bitcoin kabul eden mağaza ve şirket sayısı artıyor. Fakat geçen ay Microsoft’tan bir haber geldi ve Microsoft internet üzerinden sattığı ürünlerde bu para biriminin kullanımını kaldırdığını bildirdi. Bunun dışında genel olarak Bitcoin kullanımı her geçen gün hızlı bir biçimde artıyor diyebiliriz. Bitcoin wallet diye tabir edilen sanal cüzdanlar vasıtasıyla kullanılır. Bu cüzdanları internet üzerinden hızlı bir biçimde oluşturabilirsiniz. Kişi başına şu kadar cüzdan açılabilir gibi bir sınırlama yoktur. Cüzdan oluşturmak için hiçbir kimlik bilginizi vermek zorunda değilsinizdir. Bu cüzdanlar vasıtasıyla Bitcoin gönderebilir, alabilir ve bunları alışverişlerinizde harcayabilirsiniz. Arkadaşlar şuralarda harcayabilirsiniz diye bir liste vermeyeceğim ancak çok güzel bir harita uygulaması var. Bu sitedeki harita üzerinde Türkiye dahil tüm dünya üzerinde nerelerde Bitcoin harcayabileceğinizi rahatlıkla görebiliyorsunuz.

Bitcoin’in (BTC) performansı:

3.jpg

4.jpg

Bitcoin’in işlem gördüğü borsalar:

2.jpg

Bitcoin nereden ve nasıl alınır:

Ben bir Binance kullanıcısı olarak size Binance.com u tavsiye ederim. En kaliteli kripto para borsalarından biridir. Öncelikle Binance'ta hesabınız yoksa hızlıca üye olun, üyelik ücretsizdir. Bir kaç dakika içinde hesabınızı açabilirsiniz. Hesabızın güvenlik ayarlarından sms leri ve çift yollu doğrulamayı da aktif hale getirin. Tıpkı internet bankacılığındaki gibi. Para yükleme ve para çekme işlemlerinde cebinize mesaj gelsin hesabınız güvende olsun. Bunları yaptıktan sonra hesabımıza Bitcoin gönderelim. Hesabımıza Bitcoin eklemek için Binance.com'da deposits & withdrawals kısmına tıklıyoruz. Buradan Bitcoin kısmını buluyoruz. Hemen yanında deposit butonu var ona tıklıyoruz. Sizin için oluşturulan özel cüzdan adresini kopyalıyorsunuz. Bu cüzdan adresini ise Bitcoinlerinizin bulunduğu yere yapıştırın. Örneğin Paribu.com da bitcoininiz olduğunu varsayalım. Oradan "Bitcoin çek" kısmına gelip Binance.com da ki kopyaladığınız cüzdan kodunu yapıştırın. İşleminiz 15-20 dk arasında 2 onay aldıktan sonra gerçekleşecektir. Artık binance.com üzerinden exchange e girin ve buy kısmına gelin. Bitcoinleriniz artık hesabınızda. Bol kazançlar dilerim.

Dijital paralarınızı saklayıp, onlara erişmek için farklı yollar sunan birkaç cüzdan türü vardır. Cüzdanlar üç farklı kategoride incelenebilir: yazılım, donanım ve kağıt cüzdanlar. Yazılım cüzdanları masaüstü, mobil veya çevrimiçi olabilir.

Masaüstü cüzdanlar: Bir masaüstü veya dizüstü bilgisayara indirilip yüklenir. Bu cüzdanlara yalnızca, indirildikleri bilgisayardan erişilebilir. Masaüstü cüzdanlar, en üst düzey güvenlik seviyelerinden birini sunar.

Online cüzdanlar: Bulut üstünden çalışır ve herhangi bir yerden internete bağlı bütün akıllı cihazlardan erişilebilir.

Çevrimiçi cüzdanlar: erişim konusunda daha elverişli olsalar da, özel anahtarınızı çevrimiçi olarak saklar. Özel anahtarınız üçüncü bir kişi tarafından kontrol edildiğinden saldırılara ve hırsızlığa karşı daha savunmasız durumdadır.

Mobil cüzdanlar: Telefon uygulamasıyla çalışır ve kullanışlıdırlar; çünkü, Bitcoin geçen mağazalar da dahil olmak üzere herhangi bir yerde kullanılabilirler. Mobil cüzdanlar, akıllı telefonlarda sınırlı saklama alanı olduğundan genelde masaüstü cüzdanlarına göre daha küçük ve basittir.

Donanım cüzdanlar: Kullanıcıların özel anahtarlarını USB bellek gibi bir donanımda saklayarak yazılım cüzdanlarına göre daha güvenlidir. Donanım cüzdanları işlemleri çevrimiçi olarak gerçekleştirse de, paralarınızı daha güvenli bir şekilde, çevrimdışı (offline) olarak depolar, buna soğuk depolama da denir.

Kağıt cüzdanlar: Kullanımı kolaydır ve en yüksek düzeyde güvenlik sağlarlar. Kağıt cüzdanı kullanmak için özel ve açık anahtarlarınızı bir kağıt üzerine çıktısını almanız yeterlidir.

En güvenli soğuk depo cüzdanları:

Ledger Nano S
Trezor
Bread Wallet
Mycelium
Exodus
Jaxx
Blockchain.info

Bitcoin’in geleceği konusunda etkili ilk unsurlardan biri kripto para borsalarıdır. Kripto para borsası Mt. Gox, 2014 yılında çöktüğünde yaklaşık olarak 650,000 BTC kaybetmişti. Bu miktar her ne kadar 4 yıl önce de oldukça yüksek bir reel para karşılığına sahip olsa da şimdiki 5.2 milyar dolarlık değer kadar yüksek değildi. Bir başka büyük başarısızlık ya da borsa çökmesi, kripto para sektörüne olan güvenin tamamen kaybolmasına ve bunun sonucunda para ve emtia kayıplarına neden olabilir. Zira geçenlerde Japonya’da, 500 milyon dolar değerinde bir Altcoin olan NEM çalındı ve kripto para yatırımlarına karşı güvenlik eksikliği konusunda endişeleri arttırdı. Tüm bunlara rağmen ben şahsen Bitcoin'in geleceğin parası olacağını düşünüyorum.

Son olarak uzman piyasa analizcilerinin Bitcoin'in gelecek fiyat senaryoları üzerine görüşlerini sizlerle paylaşmak isterim.

Fundstat stratejisti Tom Lee, Ocak 2018’de yaptığı açıklamada, Bitcoin fiyatının 2018’de 25bin dolar olacağı tahmininde bulundu. Ayrıca Lee, 2022 yılına kadar Bitcoin fiyatının 125bin dolara ulaşacağını ön görüyor.

Kenetic Capital’in yönetici ortağı Jehan Chu‘dan geldi. Chu, Kripto para piyasası genel kabul görür hale geldiğinde, ”Bitcoin için 2018 yılının sonuna kadar 50 bin doları göreceğimize inandığını söyledi.

Milyoner yatırımcı John McAfee, ise konu ile ilgili Kasım 2017’de “2020 yılı sonunda Bitcoin 500.000 dolar olacak dedi ancak 2 Şubat 2018’de tahminini yeniledi ve 2020 yılı sonuna kadar Bitcoin fiyatının 1 milyon dolara yükseleceğini iddia etti.

Social Capital’ın kurucusu ve Golden State Warriors’ın ortaklarından Chamath Palihapitiya 13 Şubatta yaptığı açıklamada:”Dünyanın düzgün bir şekilde işlemesinin önünde aşındırıcı bir etkiye sahip olan otokratik rejimler ve bankacılık altyapısının karşısında olan Bitcoin, altının değeriyle kıyaslanabilme potansiyeline sahip. Bitcoin’in önümüzdeki 3-4 yıl içinde 100 bin doları, 20 yıl içinde ise 1 milyon doları geçeceğini düşünüyorum.” dedi.

Umarım yazımı beğenmişsinizdir arkadaşlar.

Saygılarımla

Resim Kaynak1
Resim Kaynak2
Resim Kaynak3
Resim Kaynak4
Resim Kaynak5

NOT: Yukarıda yazdığım Cointurk 34. Projesine ait yazının tüm kullanım hakları @kusadasi topluluğuna aittir.

Coin Marketplace

STEEM 0.26
TRX 0.13
JST 0.032
BTC 61133.31
ETH 2887.29
USDT 1.00
SBD 3.64