Blockchain'in Geleceği [Cointurk 17. Projesi] [aligurpinar#4539]

in #cointurk6 years ago

Blockchain Nedir?

*
Blok zincirlerini en basit tabirle dijital defterler olarak düşünebiliriz. Blok zincirindeki her bir birim bir "blok" niteliğindedir ve bu bloklar da defterdeki her bir sayfa gibidir. Oluşturuldukları sırayı hiç bozmadan dizilirler. Bir sayfanın sırasını değiştirmek mümkün olmadığı gibi, ortak köke bağlı blok zinciri halkalarının yerini de değiştirmek mümkün değildir. Bir blok zincirindeki her hesap hareketi, gerçekliğini koruma altına almak adına dijital olarak imzalanır ve kimse bu kayda müdahale edemez. Bu süreç birden fazla bilgisayardan gelecek onayla gerçekleşir ve bu da güvenlik açısından önemli bir avantajdır. Böylece hem hesap defterinin kendisi hem de içindeki hesap hareketlerinin güvenilir olduğu varsayılır.

* Blockchain yani blok zinciri güvenilir ve sağlamdır tek bir kurum tarafından kontrol edilemezdir.Takip edilemez ve kırılamazdır.Bir nevi alışveriş sistemidir.Birçok banka kripto para almaya başlayıp gelecekte blockchain’in daha da gelişip farklı boyutlara ulaşacağının büyük bir kanıtıdır.Son zamanlarda yeni kripto paraların ortaya çıkması ve bitcoinde ki artış ta ayrı bir göstergedir. Gelecekte de bu hızını koruyarak ve daha da gelişerek önemli bir teknolojik gelişme olacak.

* Merkezileştirilmiş bir şebekede yer almak ve işlemleri doğrulamak için ihtiyaç duyan bankaları, otoriteleri veya ajansları gibi aracıları etkin bir şekilde keser.

* Blok, şebekede kayıtlı yeni bir işlemdir. Bu, bir dijital para biriminin hareketi, oylama kayıtlarının ayrıntıları veya diğer herhangi bir dijital etkinlik şekli olabilir. Her yeni blok tamamlandığında, mevcut kayıtların zincirine eklenir.




Blokchain Teknolojisinin Geleceği?

*
Blockchain teknolojisi gelececkte birçok şirletle anlaşma yapıp daha da tnınacaktır.Şuan sadece kripto paralarla ilgilenen kişilerin haberi var bu teknolojiden.Yakında herkes öğrendikten sonra sık sık her yerde karşılabiliriz ve blokchain teknolojisi gelecek vadeden bir teknoloji olmak.Blockchainin kullanılabileceği alanlar.

* Bankacılık, E-Ticaret ve Ödemeler, E-Noter, Kişiden Kişiye Borçlanma, Yapılı Kredi Sistemleri, Bulut Bilişim ve Güvenli Bulut Depolama, Değerli Belgelerin Yaratılması ve Saklanması,Hisse Senetleri ve Borsalar.

* Blockchain'in GeleceğiGünümüzde takip edilmesi gereken teknolojik gelişimlerden olan Blockchain, gelecekte de bu hızını koruyarak ve daha da gelişerek önemli bir teknolojik gelişme olacak.Blockchain’in interneti temelden değiştirebileceğini, dijital bir kimlik olarak kullanılabileceğini düşünenler mevcut.Finansal kuruluşların güvenlik ve sistemsel tasarruflar açısından Blockchain teknolojisini kullananacağı yakın zamanda bekleniyor. Devletlerin ise Blockchain’i çeşitli vatandaşlık hizmetlerinde kullanması makul ve mümkün gözüküyor.


Blockchainin Artıları

- Dağıtılmış veri tabanı
- Sağlamlık ve güvenlik
- Şeffaf ve bozulmaz
-Bloklardan oluşan bir ağ



Blockchain Diğer Endüstrilere Etkisi

Şu anki durumuna bakıldığında sanki blok zincirinin dünyayı değiştirebileceği sınır yok gibi görünüyor. Teknolojiyi hızla benimseyen yeni şirketler ile pek çok sanayi ters çevrilebilir. Önümüzdeki birkaç yıl içinde blok zincirden etkilenebilecek sektörleri yazacağım.

-Bankacılık
-Müzik
-Seçimler ve Oylamalar
-Spor Bahisleri
-Devlet Kurumlarının Resmi İşlemleri


Blockchain Yapısı

Bitcoin  kavramı ile hayatımıza giren, kripto paraların teknolojik altyapısını oluşturan Blockchain basit bir ifadeyle veriler zinciri olarak tanımlanabilir. Bir transfer yapmak istediğinizde; alıcı, verici, miktar vb. bilgiler gerekli onayları sağlandıktan sonra şifrelenerek bir blok oluşturulur. Daha sonra yapılan her yeni transfer işleminin bilgileri de şifrelenerek bloklanır ve bir önceki bloğa eklenir. Böylelikle ağda yapılan tüm işlemlerin bir arada bulunduğu uçsuz bucaksız veri blokları oluşur.




* Bitcoin ve temelinde yer alan Blockchain teknolojisi, yüzyıllardır değişmeden günümüze gelen "para"nın gerçek anlamda dijitalleşmesinin ve değişiminin önünü açıyor. Geleceğin en büyük yatırımlarından biri olan Blockchain teknolojisi, hem şeffaflık hem de eşitlik sağlamış olduğu için kullanılacağı her sektör ve kuruluşta gelecek ile köprü oluşturacağa benziyor.


* Telif hakları yönetiminden, veri saklamaya; finansal çözümlerden, devlet kurumlarına kadar binlerce alanda kullanılacak bu teknoloji dijital dünyanın en temel kimlik doğrulama, yetkilendirme aracı olarak karşımıza çıkıyor. Dijital verinin kopyalanmasına değil dağıtılmasına izin veren Blockchain aslında yepyeni bir internet türünün de omurgasını oluşturuyor.


* Blokchain teknoloji ile yapılan para transferinde işlem bu zincirin halkalarinda tek tek onaylanır. Merkezi bir otoriteye de bagli olmadığı için bu teknolojiye olan güven artar.


* Bu güvenli teknolojinin ilerleyen zamanlarda e-postalara , mesajlaşma uygulamalarına, fotoğraf paylaşma sitelerine ve birçok yere gelmesi kaçınılmazdır. Çünkü insanlar fotoğraf paylaştığı , mesajlaştığı sitelerin belirli şirketlerin elinde olması yerine Blockchain teknolojisi ile güvenli bir şekilde kimsenin kaynağına ulaşamayacağı yöntemi seçmek isteyecektir.


* Şeffaf bir yapıda olan blockchain teknolojisi , işlemleri kontrol etmek isteyenlerin oluşturulmuş blokları indirerek incelemesine olanak sağlar. Alıcı ve satıcı kimlikleri şifrelenmiş olduğundan kim olduğu tam olarak bilinemez. Geleneksel paraların aksine "açık hesap defteri" olarak nitelendirebileceğimiz bu defterler , daha spesifik hale gelerek devletler , kurumlar ve insanlar arasındaki yolsuzluğa son verecek gibi.


* Şuanki mevcut düzende para tranaferleri, ticaret vs. alım satımın olduğu her yerde komisyoncu ve aracıların olması masrafları artırıyor. Özellikle bankacılık sektörüde para transferlerinde ciddi masraflar yapmaktadır. Önümüzdeki yıllarda bankalar bile blockchain teknolojisini kullanarak bu masrafları azaltmayı hedefledikleri uzmanlar taradından dile getirildi.


* Aracısız olduğundan dolayı masrafların minimuma inmesi daha cazip yapıyor. Sadece bitcoin borsa dünyası değil, e-ticaret, haberleşme gibi sektörler de yavaş yavaş blockchaini keşfetmeye başladı. Bence burada en önemlisi bankaların blockchaine yanaşıyor olması.


* Bankaların Blockchaini kullanması durumunda masraflarını 15-20 milyar dolar civarında azaltabilecekleri açıklandı.


* Bunun sonucunda, değer ve varlık alışverişi, sözleşme koşullarının uygulanması ve veri paylaşımına bakışımızı kökten değiştirecek daha açık, şeffaf ve doğrulanabilir bir sistem ortaya çıkıyor. Varlıkların sahipliğinin güven sınırları çerçevesinde dijital olarak izlenmesi, paylaşılan iş süreçlerinin baştan tasarlanması ve kuruluşlar arası işbirliğine yönelik yeni modeller oluşturulması için hem güvenli hem de şeffaf bir yol olarak görülen blok zincirine yatırım yapan şirketlerin sayısı gün geçtikçe artıyor.


* İşlenen tüm zincirler geçmişten günümüze herkese açık bir şekilde tutulmaktadır. Bu sebeple kimseden gizliliği yoktur.


* Güvenli ve düşük masraflı işlemleri sayesinde en hızlı işlemleri gerçekleştirmeyi bizlere vaad ediyor. Günümüzde hükümetlerin de blockchaine yöneldiğini görmek keyif verici. Devletler blockchaine geçmeye başlamasıyla; devletin tüm birimlerinde evinizden çıkmadan sıra beklemeden vezneyi aramadan tüm işlemlerinizi online olarak yapabileceksiniz.


* Komisyon (işlem ücreti) bir faktörken bir diğer faktör de işlemin yapılması için harcanan süre olmuş blockchain'in hayatına başlamasında. En güzel alış veriş, "o anda" verilen para ve "o anda" alınan mal ya da hizmettir. Yani arada hiç bir zaman geçmemesi en idealidir. Ama banka ile ilgili işleri bir düşünün. Akşamüstü eft talimatı verirsiniz para hesaba sabah düşer, Kredi çekmek istersiniz, onaylanması, hesaba yatırılması bir sürü zaman alır. vs. vs. Bunları ekarte edebilmek ve işlem hızını artırmak ticarette belki de en arzulanan şeydir. 


* Kendi kendini denetleyen bir dijital değer ekosistemi olan ağ, gerçekleşen her işlemi 10 dakikalık aralıklarla güncelliyor.Bu işlemlerin her birine "blok" adı veriliyor ve böylece ortaya iki önemli şey ortaya çıkıyor: Şeffaflık ve Bozulmazlık. 


* Blockchain, paranın kopyalanamaz tek versiyonu ve sınıra ve aracıya gerektirmeden el değiştirmeyi sağlıyor. Bunun sonucunda müzik, resim, tapu senedi, kitap, patent gibi fikri değerler blockchain teknolojisiyle rahatlıkla işlenebilir. Bir müzisyen hiçbir aracıya ihtiyaç duymadan eserini, blockchain üzerinde kayıt edebilir. Bu eserinin çoğaltılamaz kayıtlarını network üzerinden satabilir. Eserin haklarını isterse bir tuşla başkasına devredebilir.


* Blockchain, zaman damgalı işlemlerin eşler arası dağıtım defteridir. Kripto para birimleri amaçları için, Bitcoin ve diğer kripto para birimleri aracılığıyla merkez bankalarından uzaklaşmaktır. Dolayısıyla bu, resmi izinli parayı merkezileştirmeye ve kontrolüne karşı bir harekettir. Resmi izinli para ile merkez bankaları kripto para birimleri ve blokaj teknolojisi ile defterin kontrolündeyken kullanıcı, defterin kendi kopyasını korur ve defterin tüm kopyaları, uzlaşma algoritması olarak bilinen yöntemle senkronize eder.


* Hükümetlerin merkezden uzaklaşması ve insanların hayatları üzerindeki kontrolü büyük olasılıkla birçok kişi tarafından benimsenecek ve sosyal etkiler oldukça önemli olabilir. Son yıllarda haberi yansıtan kimlik hırsızlığı düşünülmelidir. Kimlik denetimini halka vermek, bu gibi olayları kesinlikle ortadan kaldıracak ve insanlara güvenli bilgi vermesine izin verecektir.

İyi Günler..


Coin Marketplace

STEEM 0.28
TRX 0.12
JST 0.033
BTC 61726.60
ETH 3041.60
USDT 1.00
SBD 3.86