C-vitamin hatásai

in #c-vitamin2 years ago (edited)

Szervezetünk nem termel C-vitamint (aszkorbinsavat), de szükségünk van rá az immunrendszer, a csontszerkezet, a vas felszívódása és az egészséges bőr érdekében. Ez a vízben oldódó (vízben oldódó) vitamin, amely nagyon fontos szerepet játszik a kollagén, a hormonok, a karnitin és az aminosavak képzésében, nélkülözhetetlen a sebek és égések gyógyításában, támogatja az immunitást, antioxidáns szerepet játszik és elősegíti a vasat felszívódását a szervezetben. amelyet vassal együtt használnak a vashiányos vérszegénység (vashiányos vérszegénység) kezelésére. A zsírban oldódó vitaminokkal ellentétben a vízben oldódó vitaminok nem rendelkeznek fokozott toxicitással vagy különösen súlyos mellékhatásokkal, ha túlzott mennyiségben fogyasztják őket, mivel túladagolás esetén hatékonyan eltávolíthatók a vizeletből.

A C-vitamin előnyei a szervezet számára

A C-vitaminban gazdag ételek fogyasztásának legfontosabb előnyei:

Csökkenti a krónikus betegségek kockázatát: a C-vitamin erős antioxidáns, amely erősíti az immunrendszert, ezáltal védi a szervezetet a káros szabad gyököktől. Amikor a szabad gyökök felhalmozódnak, az úgynevezett oxidatív stresszt okozhatnak, ami gyulladással és számos krónikus betegséggel jár.

Hozzájárul a magas vérnyomás kezeléséhez: tanulmányok kimutatták, hogy a C-vitamin segíthet a vérnyomás csökkentésében mind a magas vérnyomásban szenvedőknél, mind azoknál, akiknél nincs ilyen probléma, és normális a vérnyomásuk.

Csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát: számos tényező növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát - magas vérnyomás, magas trigliceridszint vagy magas LDL ("rossz" koleszterin). Tanulmányok azt mutatják, hogy a C-vitamin képes csökkenteni ezeket a kockázati tényezőket, ezáltal csökkentve a szívbetegségek kockázatát.

Csökkentheti a húgysavszintet és megelőzheti a köszvényes rohamokat: köszvénytünetek akkor jelentkeznek, ha túl sok húgysav van a vérben - a húgysav a szervezet maradék terméke, amely magas szintje esetén kristályosodhat és tárolódhat az ízületekben. Számos tanulmány kimutatta, hogy a C-vitamin csökkentheti a húgysav mennyiségét a vérben, és ezáltal megvédheti a szervezetet a köszvényes támadásoktól.

Segít megelőzni a vashiányt: A C-vitamin javíthatja a vas felszívódását, amelyet a szervezet nehezebben tud felszívni - például a növényi eredetű vasat.

Növeli az immunitást: A C-vitamin fontos szerepet játszik az immunitás kialakításában, hozzájárul a fehérvérsejtek megfelelő működéséhez, erősíti a bőr védekező rendszerét és elősegíti a sebek gyorsabb gyógyulását.

Védi a memóriát és a gondolkodást: A C-vitamin erős antioxidáns. Az alacsony szint memóriaproblémákkal jár, ahogy öregszünk.

Túladagolható a C-vitamin?

A C-vitamin túladagolás nem lehetséges, mivel a szervezetből a vizelettel távozik a felesleg. Azonban akkor sem érdemes a napi dózisnál többet bevinni, mivel csak kárba vész.

Sort:  
Loading...

A mandarinban is jelentős a C-vitamin mennyisége.
https://www.superfitt.hu/mandarin-kaloria-jotekony-hatasai/

Az egészséges táplálkozás is elengedhetetlen a megfelelő vitamin bevitele szempontjából. https://www.fitline.hu/egeszseges-taplalkozas/

Coin Marketplace

STEEM 0.31
TRX 0.14
JST 0.042
BTC 68177.86
ETH 3626.40
USDT 1.00
SBD 4.94