Blockchain gümbür gümbür [Cointurk 17. Projesi]{rad44 #7026}

in #busy7 years ago

Blockchain kardeş ne ayaksın sen ?

Blockchain yani blokzinciri bitcoin' in annesidir diyebiliriz. Nasıl diyebiliriz ? Blockchain olmasaydı bitcoin olmazdı arkadaşlar. Çünkü bitcoin blockchain teknolojisi sayesinde üretildi ve hayatımıza girdi.

Peki bu nasıl gerçekleşti. Bunun için blockchain nedir anlamamız lazım. Blockchain adından da anlaşılacağı üzere birbirlerine bağlı blok parçaları oluşumudur. Bu blokların her bir tanesi kodlardan oluşur ve bu kodlar da içlerine girilen bilgilerden oluşur. Blockchainin amacı aracıları ortadan kaldırması ve neticesinde daha hızlı daha masrafsız aktarım sağlanmasıdır. Bu aktarım sadece bitcoin gibi sanal paralarla gerçekleşmez aklınıza gelebilecek her yerde kullanılabilir.

Şöyle örnek verebiliriz. Para aktardığımızı düşünelim. Bu aktarım gerçekleşirken önce bankaya talep oluştururuz bu talebin onaylanması neticesinde paramız istediğimiz yere gider. Bunu aynı 2 banka aracılığıyla yaparsak çok basit bir işlemdir. 2 farklı banka arasında biraz daha zor bir işlemdir çünkü mesai saatleri dışında aktarım yapamayız. Fakat uluslararası bir para transeferi mi? İşte bu en zor olanıdır çok zaman alır ve çok masraflıdır. Peki kripto para gönderirken bu zahmeti çekiyor muyuz ? En başta ortada fiziksel bir şey olmadığı için gidip banka hesabımıza para yatırmamız ya da başkası tarafından gerekmez. Hesabımızdaki her şey blokzincirindeki bloklardan birinde kayıtlıdır. Aynı zamanda cüzdanlar arası transfer yapmak saniyeler sürer ve kimsenin onayına gerek kalmaz. Mesai saatini beklememize gerek yoktur 7/24/365 transfer yapabiliriz. Hepsini geçtim havale/eft parası yok :)

Yukarıda bahsettiğim her işlem bir bloğa yazıldığı ve bu blok da zincire eklendiği için herşey talimatla/sözle gerçekleşir. Yani fiziki bir şeye ihtiyaç duyulmaz. Mesela evden çıkarken eşinize 50 Tl bırakmak istediniz. Sadece bir talimat yeterlidir. Bir blok oluşturulur ve bu bloğa Ahmet Ayşe' ye 50 TL bıraktı yazılır. Eşiniz Ayşe markete gidip 20 tl harcadığında bir şey vermez. Sadece bir bloğa Ayşe, xmarkete 20 tl verdi yazılır. Tüm bloklardaki veriler sayesinde de hesabınızdaki para sürekli güncellenir.

Blockchain ben sana güvenmem gider çeyrek alırım :)

Evet ilk bakışta güvensiz görünüyor fakat şöyle bir şey var. Kurulan blokzincirleri dünyanın her yerindeki binlerce bilgisayarda aynı anda depolanır ve bir bloğu değiştirmek için tüm bilgisayarlara aynı anda müdahale etmek gerekir. Ve bir blok eklendikten sonra ardından 10larca blok eklenecektir ve hepsi birbiriyle bağlantılı olacaktır. Bu sebeple hacklenme olasığı çok zayıftır. Bu da blockchaini güvenli kılar.

Yakın zamana kadar yastık altında altın biriktiren bir çok insan artık altınını bankada biriktiriyor değil mi ? Çünkü bu şekilde çok daha güvenli evinizin soyulma ihtimali bankanın soyulma ihtimalinden çok çok daha fazladır. Blockchain çok çok daha güvenlidir çünkü ortada çalınacak bir şey yoktur sadece kodlar vardır. Bu kodlara da nasıl müdahale edilemeyeceğini yukarıdaki paragrafta anlattık 50 kere anlattırmayın :)

Blockchain senin bana faydan ne olacak hayatımda neyi değiştireceksin.

Blockchain en başta güveni, hızı ve daha az masrafı tesis eder ve bu sadece para transferlerinde olmaz. Aklınıza ne geliyorsa orada da blockchain kullanılabilir. Evrakla yapılan işleri düşünün.

  • Mesela kimliklerimiz blokzincirlerinde saklanabilir ve her çocuk doğduğunda bir blok oluşur. Bu sayede kimse kimliğini gizleyemez sahte kimlik olayı tarihe karışır.

  • Diplomalar blokzincirlerine eklenirse yani her diploma bir blok haline gelirse kimse sahte diplomayla meslek icra edemez.

  • Hastanedeki her tedaviniz bir bloğa eklenirse hayatınız boyunca nereye giderseniz sağlık geçmişiniz görülür ve size özel tedavi yöntemleri oluşturulabilir. Hatta torununuzun torununun torunu hasta olduğunuzda sizin sağlık geçmişinize bakılabilir ve genetik olarak nasıl tedavi kullanılması gerektiği ve müstakbel torununuzun hangi hastalıklara yatkın olduğu tespit edilebilir.

  • Satın alımlarınız bloklara yazılır ve uzun evrak işleriyle uğraşmazsınız. Kimin neyi varsa belli olur ve imanla paranın kimde olduğu bilinmez sözü sadece imanın kimde olduğu bilinmez' e dönüşür.

  • Görevliler rüşvet alamaz. Sonuçta aldıkları şeyler bir bloga yazılacak ve görülecektir.

  • Sanatçıysanız sanatınızı bloga uygulayabilirsiniz. Bu sayede notere gerek kalmadan telif haklarına sahip olursunuz.

Bunlar şuan aklıma gelen örnekler hayalgücünüz kadar yerde blockchain kullanılabilir. :)

Kaynaklar

  • pandasecurity.com
  • dailydot.com
  • blockchain.com

Coin Marketplace

STEEM 0.16
TRX 0.15
JST 0.029
BTC 57730.16
ETH 2445.18
USDT 1.00
SBD 2.34