Bitcoin ve Özellikleri[Cointurk 34. Projesi][gnchmurat#6919]
1-Kripto Paralara Giriş
Teknolojinin her geçen gün kendini yenilediği dünyamızda değişimler de teknolojiyle entegre bir biçimde sürmektedir. Bu değişimlere paralar da ayak uydurmak zorunda kalmaktadır. Fiziksel paraların yerine kripto paraların almaya başlaması ülkeleri de hazırlıksız olarak yakaladı. Özellikle 2018 yılı itibariyle inanılmaz bir çıkış yakalayan kripto paralar tüm dünya piyasalarında şok etkisi yarattı.
2-Bitcoin Nedir?
Bu kripto paraların ilki olan ve altcoinlerin ortaya çıkmasına vesile olan Bitcoin, herhangi bir resmi kurum/kuruluş veya banka ile bağlantısı olmayan elektronik bir para birimidir. 2008 yılında kullanıcı adı Satoshi Nakomoto olan birisi tarafından ortaya atılan Bitcoin, 2009 yılında birkaç bilgisayarın katılı ile piyasaya girmiş ve günümüzdeki haline ulaşmıştır.
3-Protokollere Dayanan Sistem
Bitcoin işlemleri temel olarak belli protokollere göre faaliyet gösteriyor. Bu protokollere göre yaptığınız işlemler şifrelenerek platforma aktarılıyor. Eğer şifre kullanıcı hatası yüzünden hacklenme veya çalınma durumu ile karşılaşırsa hesaba başkaları tarafından girilebilir bunun dışında sisteme hackleme amacıyla girmek neredeyse imkânsızdır. Bu durumun gerçek hayatta cüzdanınızı kaybetmeniz veya çaldırmanızla hiçbir farkı yoktur.
4-Merkezsiz Yapı
Bitcoin’in merkezi bir birimi bulunmamaktadır. Yani herhangi bir ülke ekonomisine bağlı değildir. Bu nedenle ülkelerin maruz kaldığı enflasyonlardan etkilenmez. Fiziki paralarda arzın fazla olması durumunda enflasyon ortaya çıkar, ancak Bitcoin sonu olan bir üretim miktarına sahip olduğundan bu durumdan etkilenmez. Bu sayı 21 milyon adettir.
5-İptali Olmayan İşlemler
Bitcoin’de dikkat çeken bir detay da yapılan işlemin iptal edilememesidir. Bundaki en önemli etken de merkezin bulunmaması yani işlemlere kimsenin karışamamasıdır. Bunun hem olumlu hem de olumsuz sonuçları vardır. Olumlu sonuç olarak gönderilen paranın farklı kişilerin eline geçme ihtimali sıfırdır. Olumsuz sonucu ise yanlış yapılan bir işlemde paranız bir daha geri gelmez.
6-Hesabın Gizliliği
Kripto paraların devletlerce kullanılmasındaki en büyük çekingenlik kişilerin hesabındaki paraları görememesidir. Bitcoin cüzdanınızda bulunan Bitcoinler sizin dışınızda kimse tarafından bilinmez. Bunun olumlu tarafı kimse sizin elinizdekileri bilmediğinden güvenlik sorunu yaşamazsınız. Olumsuz yanı ise yasadışı grupların finansal işlemleri takip altına alınamaz ve bu faaliyetler mali işlemlerini daha kolay idare eder.
7-Yasal Güvencesi Yok
Bitcoin sistemi devletler tarafından güvence altına alınamamaktadır. Yani herhangi bir yasal dayanağı yoktur. Örnek olarak hesabınızda bulunan Bitcoinlerin çalınması durumunda hiçbir hakkınız da olmuyor.
8-Madenciliği Yapılabiliyor
Kripto para madenciliği ile üretilebilen Bitcoin Pof(Proof Of Work) temeline dayanan ve üretimi zamanla daha da zorlaşan bir protokole bağlı olarak kazılmaktadır. Bu sayede Bitcoin’in tekrarlanması önlenip sahtekarlıkların önüne geçilmektedir. İşlemci gücü ile doğru orantılı olan Bitcoin madenciliğinde yapılan madencilik işlemine karşılık Bitcoin elde edilmektedir.
9-Bitcoin Cüzdan
Kazanılan Bitcoinler, Bitcoin cüzdanlarında muhafaza edilmektedir. Bu sanal cüzdanlara cep telefonu, tablet veya bilgisayarlara program olarak yüklenerek girilebildiği gibi internet tarayıcısı üzerinden de erişim sağlanabilmektedir. İstenildiği taktirde bu cüzdanlardan ödemeler yapılabilmekte veya koin borsalarına aktarılarak TL veya döviz çeşitlerine dönüştürülebilmektedir. Borsalarda dönüştürülen paralar da anlaşmalı bankalar aracılığı ile teslim alınabilmektedir.
Yazmış olduğum yazının tüm hakkını @kusadasi na veriyorum.