Gelecek ve Blockchain + [Cointurk 17. Projesi] + [agememnon#6355] | busy

in #busy7 years ago

Merhaba sevgili arkadaşlar,
"Blockchain teknolojisi geleceğimizi nasıl etkileyecek?" sorusuna yanıt arıyoruz ama bundan önce, gelin hep beraber "Nedir bu Blockchain ? ona kısaca bakalım:


blockchain-technology.jpg

Kaynak


| “Blockchain Teknolojisi pratik bir sonuçtur. İlk kez bir kullanıcının benzersiz bir dijital mülkiyet türünü başka bir kullanıcıya aracısız olarak devretmesinin bir yoludur.” – Marc Andreessen

Block+chain yani Blok+zincir

İlk olarak; “blok nedir” ve özellikleri nelerdir? bilinmesi gerekir:
Blok verilerin saklandığı, arka arkaya sıralanan zincir (Chain) şeklinde düzenlenen yapılara denir. Blokları birer sayfa, blok zinciri de sayfaların art arda sıralanmasıyla oluşan bir defter olarak düşünebiliriz. Bu defterde oluşan sayfalar oluş zamanlarına göre sıralıdır ve değiştirilemezler.

Blok zincir (blockchain) in merkezi bir sunucusu veya güvenilir bir otoritesi yoktur.
Blockchain dağıtık (distributed) (herkese açık, şeffaf) ağ yapısına sahip olduğu için değerli varlıkların transferinde güvenilirlik teşkil eder.


teknoloji.Jpeg

Kaynak


21.yüzyılda teknoloji neredeyse hayatımızın bir parçası olmuş durumdadır. Evde, işte, sokakta teknolojinin nimetlerinden sonuna kadar faydalanmaya çalışıyoruz. Teknolojinin insanlığa kattığı olumlu yönlerinin yanı sıra olumsuz yönleri de mevcuttur. Bu bağlamda, Blockchain teknolojisini de olumlu ve olumsuz yönleri ile ele almalıyız ki geleceğimiz üzerindeki etkilerinden söz edebilelim.

süper chain.jpeg

Kaynak


  • Olumlu Yönleri:

1- Blockchain veri tabanında gerçekleştirilen bütün eylemler, diğer kullanıcılar tarafından da görülebildiği için risk minimuma indirilmiş durumdadır.

2- Gerçekleştirilen eylemlerin değiştirilemez oluşu, güvenlik konusunu ön plana çıkarmaktadır. Veriler dağıtık veri tabanında şifrelenmiş bloklar halinde saklanır ki bu veri tabanındaki verilerin başkası tarafından değiştirilmesi mümkün değildir.

3- Herhangi bir aracı kurum, kişi veya organizasyon kullanımını olmadığından gerçekleşen işlemler oldukça hızlıdır ve sunucu giderleri olmadığı için düşük maliyetlidir.


anahtar.jpg

Kaynak


  • Olumsuz Yönleri:

1- Bitcoin gibi madenciliği yapılan ve bunun içinde elektrik enerjisine ihtiyacı bulunan alt yapılar, çağımızda üzerinde büyük savaşların döndüğü enerji kaynaklarının fazladan kullanılıp tüketilmesine neden olmaktadır.

2- Blockchain teknolojisinde, veri sahipliğinin tek geçerli kanıtı olan şifrelenmiş anahtar ların kaybolması durumunda, bunu ispat edebilecek başka bir kanıt yoktur. Private key'in kaybolması veya ulaşılamaması demek; o veri tabanının bir daha sizin tarafınızdan kullanılamayacağı anlamına gelmektedir.

3- Mevcut Blockchain altyapısının performansı günümüzde kullanılan klasik yöntemlere göre daha yavaş kalmaktadır.


blok son.png

Kaynak


Sonuç olarak; her ne kadar yukarıda olumsuz yönlerinden de bahsetsek, artıları eksilerinden bana sorarsanız her zaman daha fazladır. Gelecekte Blockchain teknolojisi, satın alma süreçlerini yöneten akıllı kontratlardan tutun ki yeri gelecek noterlik hizmetine kadar her alanda hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olmuş olacak. Devletlerin bu teknolojiyi kabullenmeleri ise en Blockchain'in büyük destekçisi olacaktır.


Sıkılmadan okumanız dileğiyle,
Hoşçakalın..

follow @agememnon


Sort:  

This post has received a 0.13 % upvote from @drotto thanks to: @banjo.

Coin Marketplace

STEEM 0.18
TRX 0.15
JST 0.029
BTC 63193.07
ETH 2456.90
USDT 1.00
SBD 2.67