Kopya İçerik Nedir? Nasıl Tespit edilir? Google ve Steemit'in Kopya İçeriğe Bakış Açısı

in #blog7 years ago (edited)

Bugünkü yazımda blog kategorimin dışında bir konu olan kopya içerikten bahsetmek istiyorum. Konuyu en çok kullandığımız arama motoru olan Google ve bu yazımı paylaşacağım platform olan Steemit açısından ele alacağım.

İnternetin ilk yaygınlaştığı dönemlerde web sitelerinin çoğunluğunda kopya içerikler paylaşılırdı. Henüz siteleri finanse etmek için çok fazla seçenek yoktu, özellikle Türkiye'ye Adsense gibi site sahiplerini finansal açıdan destekleyen sistemler gelmeden önce karşılığı alınmadığı için sitelere pek fazla emek harcanmıyordu. İnternetin büyük çoğunluğu kopya içerikten oluşuyordu.


image credit

Kopya İçerik Nedir?

Kopya içerik derken arama motorları tarafından anlaşılan bir web sitesinde bulunan içeriğin aynısının kopyala / yapıştır yöntemiyle birebir alınmasıdır. Yani adından da anlaşıldığı gibi basitçe bir yazının kopyası oluşturulmuş oluyor. Peki bu duruma arama motorunun bakış açısı nedir?

İlk dönemlerde Google'ın algoritması henüz çok fazla gelişmemişti. Aramalarda aynı bilgileri barındıran kopya içeriğe sahip olan siteler arka arkaya sıralanıyordu. Çoğunlukla orijinal içerik sahibini belirlemek zordu, çünkü siteler şimdiki gibi hızlı indexlenmiyordu. Bazı sitelere aylarca arama motoru botu uğramıyordu. Bunun sonucunda içeriği ilk yayınlayan siteyi tespit etmek de neredeyse imkansıza yakındı. Zaten önemli bir ceza işlemi de uygulanmadığından site ve blog sahipleri kopyala yapıştır yöntemiyle site yapmakta bir sakınca görmüyorlardı.

SEO adı verilen çalışmalar o dönemlerde sayfaların meta kısımlarına anahtar kelimeleri doldurarak yapılıyordu. Yani spam yapan siteler kolaylıkla üst sıralarda yerini alıyordu.

Zamanla tabii Google kendini geliştirdikçe bu sorunlar üzerine kafa yorarak sıralama algoritmalarını geliştirdi. Kopya içerik yayınlayan sitelere bir tür filtre uygulanmaya başlandı. Buna göre kopya içerik barındıran site belirli bir manuel ceza işlemine tabi tutulmuyor ama aramalarda çok arka sıralarda çıktığı için ziyaretçi almıyordu. Bu da bir web sitesi için ceza almakla aynı anlama gelmekteydi. Bu yüzden site sahipleri içeriklerini özgün bir şekilde oluşturmaya başladılar. Özgün içerikler filtereye yakalanmıyor ve sayfalar ziyaretçi alıyordu.


Spinlenmiş İçerik Nedir

Arama motorlarının filtreleme sistemine geçmesinin ardından spam yapmayı amaçlayan kişiler daha farklı yöntemlere başvurmaya başladılar. Başka web sitelerinden alınan yazıların bazı kelimeleri değiştirilerek (yani spinlenerek) yeni metinler oluşturulmaya başlandı. Bunun için basit bul / değiştir mantığıyla çalışan programlar yazıldı. Kelimeler eş anlamlıları ile değiştirilerek sözde yeni metinler oluşturuldu.

Bu tür spam yöntemlerinin yaygınlaşması üzerine Google arama motoru Panda adını verdiği algoritmayı geliştirdi. Panda belirli periyotlarda çalıştırılarak spam yapan siteleri tespit ediyor ve database'ine atıyordu. Bu tür siteler üst sıralarda yer almıyordu. Bu şekilde spinlenmiş içeriğin de yaygınlaşması engellenmiş oldu.


Günümüzde Google'ın Kopya İçeriğe Bakış Açısı

Google web spam ekibinin başında yakın bir zamana kadar çalışmış olan Matt Cutts Youtube üzerinden yayınladığı videolarda internet üzerindeki web sitelerinin hala yüzde 35'nın kopya içeriğe sahip olduğu bilgisini vererek, arama motorunun kopya içeriğe herhangi bir ceza uygulamadığını, ancak filtrelere yakalanmamak için alıntı yapıldığını bildirmenin önemli olduğunu vurgulamıştı. Yani bir yazı başka bir siteden aynı şekilde alıntılanıyorsa bunun için özel html tagi kullanılmalı (blockquote diye bir tag var bunun için) ve alıntı yapılan web sitesinin linki yer almalıdır.

Bununla birlikte günümüzde sitelerin ziyaretçiye verdiği değer önemsenerek tekrarlanan içeriklerden, anlamsız metinlerden, çoğunluğu başka sitelerden alıntılanarak oluşturulan blog ve sitelerden dolayı bir takım manuel ceza işlemleri uygulanmaktadır. Site sahipleri bu tür cezalara tabi tutulup tutulmadıklarını Google tarafından sunulan webmaster araçlarından takip edebilmekte ve cezalandırıldıkları takdirde değişiklikler yaparak sitelerini cezadan çıkarabilmektedirler.


Kopya İçerik Google'a Nasıl Bildirilir?

Oluşturduğunuz içerikler bir başka blog veya web sitesi yöneticisi tarafından link verilmeden izinsiz olarak kullanılmışsa ilk olarak site yöneticisiyle irtibata geçerek kaldırılmasını talep etmek uygun bir yol olacaktır.

Buna rağmen herhangi bir dönüş almadığınızda başvurabileceğiniz bir çözüm yolu bulunmaktadır. Çünkü içeriği ilk yayınlayan kişi siz olsanız bile Google üzerinde belirli domain otoritesine sahip bir site tarafından alıntılandığında, sizden daha üst sıralarda çıkma ihtimali vardır. Bu da içeriğinizi izinsiz aldığı halde sizi hit kaybına uğratacağı anlamına gelir.

İzinsiz alınan içeriği Google'dan kaldırmak için DMCA uyarısı gönderebilirsiniz. Bunun için İçeriği Google'dan Kaldırma sayfasına giderek uygun seçeneği seçip bildirimde bulunabilirsiniz. Yanlış ve yanıltıcı bildirimler yasal sorun oluşturabileceğinden içerik sahibi olduğunuzdan yüzde yüz emin değilseniz bu sayfada bulunan formları doldurmamalısınız.


Steemit ve Kopya İçerik

Steemit'te kopya içeriğın kontrolü resmi olmayan steemcleaners ekibi tarafından yürütülmektedir. Kopya içerikleri otomatik olarak tespit eden cheetah isimli bot vardır. Geliştirilmekte olan bir bot olduğundan dolayı henüz tespit etmediği içerikler olabilir. Veya tam tersi cheetah botun bulduğu ve yorum yazdığı her içerik kopyadır şeklinde anlamamak gerekir. Bırakılan yorumlar steemit üyeleri için sadece bir bildiridir, bu bildiri her zaman içeriğin başka bir siteden alındığı anlamına gelmez.

Başka siteden kopyala / yapıştır şeklinde içerik alanlar önce uyarılırlar ve tekrarladıkları takdirde blacklist cezasına tabi tutulurlar. Aynı şekilde spinlenmiş içerik yayınlamak da yasaktır. Yani bir yazının alınıp sadece birkaç kelimesinin programlarla veya manuel olarak değiştirilmesi kabul edilmemektedir ve bundan dolayı da hesap ceza alabilir.

Steemit'te başka bir siteden bir bölüm alıntılayıp yayınlamak yasak değil. Ancak alıntılanan bölüm için özel işaretleme kullanılmalıdır. Bunun için alıntı yapılan yazının başına (>) işaretini ekleyebilir veya Editor bölümündeki menüden metni alıntılama tagi içerisine alabilirsiniz. Ayrıca alıntının yapıldığı sitenin linki yazıya eklenmelidir.

Dikkat edilmesi gereken önemli nokta var; bir yazının tamamı alıntıdan oluşamaz. Yani başka bir siteden bir yazıyı alıp buraya yapıştırdınız ve altına da sitenin linkini eklediniz, nasılsa kaynak belirttim diye içiniz rahat olabilir, ama hala spam yapmış sayılabilirsiniz. Çünkü yazılara kendi fikirlerinizi ve düşüncelerini eklemeniz gerekir. Bu şekilde yazıların tamamını kopyalayıp buraya yapıştırdığınızda da uyarı ve ceza alabilirsiniz.


Kopya İçerik Nasıl Tespit Edilir

Manuel olarak yapılan kopya içerik tespitlerinde Google'ın raterlarına, yani arama sonuçlarını programlar olmadan kontrol edip puanlamalar yapan part time çalışanlarına önerdiği sistem basittir. Kontrol edilecek yazıdan bir bölüm alınıp tıknak işareti içerisinde Google'a yapıştırılıp arama yapılıyor.

Bunun dışında kopya içeriğin tespiti için çeşitli web siteleri vardır. Örneğin copyscape.com eskiden beri kopya içeriğin tespiti için kullanılan sitelerden biridir. Link yapıştırıldığında belirli bir limite kadar kontrol sağlayabiliyorsunuz. Limiti kaldırmak için ödeme yapmak gerekiyor. Yine smallseotools.com sitesinin "Plagiarism Checker" aracını kullanarak bir nebze içeriklerin özgünlük kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Kullanılan tüm bu yöntemler içeriğin kopya olup olmadığının tespitinde yüzde yüz doğru sonuçlar vermemektedir. Çünkü yazılar genellikle Google'ın önbelleği taranarak karşılaştırılıyor. Oysa bazı siteler henüz indexlenmemiş olabilir, arama motorundan ban cezası almış olabilir ve benzeri durumlarda kopya içerik kontrolünü yapmak zorlaşmaktadır.

Bugünkü yazımda kopya içerik konusunu Google ve Steemit açısından ele alıp incelemeye çalıştım. Yorumlarınız ve oylarınız için teşekkürler.

@damla

Sort:  

misalen diyor ki

çok faydalı bir yazı olmuş, teşekkürler :D

ben teşekkür ederim güzel yorumunuz için :)

Benim için faydalı bir yazı. Tesekkurler emeğiniz için.

Teşekkürler bloguma uğradığınız ve yorumlarınız için :)

Teşekkürler güzel bir yazı olmuş. ☺️

örneğin benim blogger'da yazılarım var. bu yazıların bana ait olduğunu kanıtlayarak steemit hesabımdan paylaşmamın bir yolu var mı?

Congratulations! This post has been upvoted from the communal account, @minnowsupport, by damla from the Minnow Support Project. It's a witness project run by aggroed, ausbitbank, teamsteem, theprophet0, and someguy123. The goal is to help Steemit grow by supporting Minnows and creating a social network. Please find us in the Peace, Abundance, and Liberty Network (PALnet) Discord Channel. It's a completely public and open space to all members of the Steemit community who voluntarily choose to be there.

If you like what we're doing please upvote this comment so we can continue to build the community account that's supporting all members.

Scam alert!
Google redirects you to wrong site bltrex with "l" and people were hacked.

https://steemit.com/google/@erez7770/scam-alert

Açıklayıcı, faydalı bir paylaşım olmuş. Elinize sağlık.

bize doğru yolu siz gösteriyorsunuz teşekkürler emeğinize

Acaba fotoğrafları başka siteden aldığımızda kaynak belirtmemiz yetmez mi ?

Coin Marketplace

STEEM 0.27
TRX 0.27
JST 0.041
BTC 97670.77
ETH 3608.66
SBD 2.25