Blockchain Teknolojisi ve Gelecek [Cointurk 17. Projesi] celalsen#3844

in #blockchain7 years ago

                                             


Blockchain Teknolojisi Nedir ?

Kelime anlamıyla takibi mümkün kırılamayan bir zincir olan blockchain coinlere olan güvenin en temel direği konumundadır. Bu sistem üzerinden gönderilen hiç bir coin kaybolmadan transfer imkanı sunmaktadır. Özellikle gelişen ticaret akımına ülkelerin yerel paraları ile bir sürü sıkıntı çekilmektedir. Bu yüzden coinlere olan ilgi blockchain transferlerini geliştirilmesine önem verilmesini sağlamaktadır.

Blockchain teknlojisi bankaların işine kep vurdu diyebiliriz artık bankalar olmadan da internet ortamından para transferinin çok hızlı ve güvenli bir biçimde olabileceği gösterdiler.Ben blockchain ile yeni tanıştım yani bir ay önce falan tabi bizler bu sistemi kripto paralar sayesinde kullanıyoruz.Şimdi blockchain ile ilgili daha ayrıntılı bilgilere göz atalım isterseniz...



- Blockchain, merkez bankaları tarafından kabul edilecek ve kriptografik olarak güvenli para birimleri yaygın bir şekilde kullanılacaktır.
Nasdaq, Nasdaq Private Market platformu tarafından sunulan öz kaynak yönetim özelliklerini genişletmek ve geliştirmek için kullanılacak, blokchain destekli dijital defteri teknolojisi başlatacak.
Para birimi, özkaynak ve sabit getirili ticaretin neredeyse anında izinli dağıtılan defterler üzerinden çözülmesi, bankaların verimliliği artırmak ve potansiyel olarak yeni varlık sınıfları yaratmak için önemli bir fırsat yaratacaktır.


- Ayrıca bir bankanın veri tabanını çökertmek ya da verilerin tamamını değiştirmek oldukça mümkün. Çünkü bunu gerçekleştirmek için hesaplanması gereken algoritma birçok bilgisayar tarafından gerçekleştirilebilecek yapıda ve tüm bu veri bir kaynakta toplanıyor. Üstelik veri üzerinde değişiklik başladığında erişim geçici olarak durdurulduğu için ciddi güvenlik açıkları oluşturuyor. Blockchain sisteminde ise blokaj olmaması ve algoritmaların bir hackleme girişimde tamamen değiştirilmesi için gerekli olan bilgisayar gücünün inanılmaz boyutlarda olması ve çok uzun zaman gerektirmesi sistemi oldukça güvenli kılıyor.

- Blockchain sisteminde ise süreç tamamen farklı işliyor. Üretilmiş tüm kod blokları sisteme dâhil olan kişilerini local veri tabanlarında tutulduğu için siz çalışmaya devam ederken eş zamanlı farklı dosyalar yada farklı yapılarda işlem sağlanmaya devam edilebiliyor. Sistemin banka yapısında olduğu gibi tek bir merkez yerine sisteme dahil olan herkesin veri tabanında bulunması ise en güvenli kısmı oluşturuyor. Herhangi bir veri kaybı yada manipülasyon durumunda sistem içindeki senkronizasyon sayesinde kaybolan veri eş zamanlı olarak milyonlarca kullanıcının veri tabanından kontrol edildikten sonra yeniden senkronize edilerek geri getirilebiliyor.

- Günümüzde blokchain yapısı ve kripto paralar en çok fiyatlarıyla gündeme gelse'de yakın gelecekte bir çok farklı uygulamayla hayatımızda daha büyük bir etki alanına verimlilik katmak amacıyla dahil olacağını düşünüyorum.

- Birçok ülkedeki finansmanın geleceğine Bitcoin ve kripto dövizleri hakim olabilir. Blockchain teknolojisi gelişmekte olan ülkelerde toplumsal refahı dağıtmak için kullanılabilir. Seçimler şu anda pahalı ve zorlu. Blockchain teknolojisi sayesinde yakında bu da oldukça kolay olacaktır.   - Sadece merkezsiz olması değil aynı zamanda hızlı işlem yapabilme kapasitesi ile gelecekte bankaların yerini alabilecek bir teknolojidir. Bu hızlı işlem yeteneği sadece bankalarda değil sağlık alanında, veri yönetiminde, sosyal ağlarda vs. her yerde kulllanılabilir.  




Blockchain Gelecekteki Yeri Nasıl Olur ?

-
Aracıları tamamen ortadan kaldırdığı için şu an mevcut halde bulunan sistemlere aykırı olduğunu söyleyebiliriz.
Günümüzde bireyler; bankalar, e-ticaret, dosya paylaşımı ve haberleşme gibi işlemler için Blockchain’i araştırmaya ve kullanmaya başlıyor.
Blockchain teknolojisinin, internet düzenini tamamen değiştireceğini düşünenlerde mevcut durumda.
2022 yılı itibarıyla bankaların Blockchain’i kullanması durumunda masraflarını 15-20 milyar dolar azaltacağı öngörülmektedir.

- Sadece merkezsiz olması değil aynı zamanda hızlı işlem yapabilme kapasitesi ile gelecekte bankaların yerini alabilecek bir teknolojidir. Bu hızlı işlem yeteneği sadece bankalarda değil sağlık alanında, veri yönetiminde, sosyal ağlarda vs. her yerde kulllanılabilir.

- Eğer ileride yaygınlaşırsa ve coğu ülkede tanınırsa özelliklede bizim ülkemizde para alışverişi veya kripto para alışverişi çok basit rahat güvenilir olur.

- Bu teknoloji sayesinde bir çok özellik yapabiliyorsunuz aşağıda vereceğim gibi daha bir cok özelliği var bunların hepsi güvenli ve çok hızlı bir biçimde gerçekleşiyor.

Para Transferler İşlemleri
Değerli Belgelerin Kayıt Altına Alınması, Saklanması
E-Ticaret gibi faaliyetler
Hisse Senetleri ve Borsa İşlemleri
E-Noter Hizmetleri
Bağış Sistemleri
Bulut Veri Depolama, Güvenli Bulut Depolama
Bankacılık Faaliyetleri
(Alıntıdır)

- Henüz gündelik hayatımızda kripto para birimlerinin kullanımı çok yaygın değil. Fakat özellikle bankalar bu konuyla ilgili BDDK kararlarını yakından takip etmektediler. BDDK tarafından atılacak olumlu adımlar doğrultusunda Bitcoin bankalarını, ATM cihazlarını çevremizde görebiliriz. Bankaların kripto para birimlerini ödeme yöntemi olarak kabul etmesinin ardından kafeler, restoranlar hatta tüm mağazalarda geçerliliği olabilir. Hatta belki ilerleyen günlerde taksitli alışveriş bile mümkün olabilir.

Coin Marketplace

STEEM 0.16
TRX 0.17
JST 0.029
BTC 69641.68
ETH 2498.43
USDT 1.00
SBD 2.56