G20 Kararlarını Nasıl Yorumlamalıyız
19-20 Mart 2018 tarihleri arasında G20 ülkelerinin ekonomi bakanları, IMF temsilcileri, Avrupa Merkez Bankası yetkilileri ve Dünya Bankası temsilcileri Arjantin’de bir araya gelerek dünya ekonomisi hakkında konuştular. Bu konulardan biri de içerisinde olduğumuz dijital çağın en çığır açan başlığı kripto paralar ve blockchain teknolojisiydi. TSİ 20 Mart günü saat 21.00’da yayınlanan cominiquè’de kripto paralar ve blockchain için ayrılan kısım şu şekilde ;
“G20 ülkeleri olarak kripto varlıklar dahil olmak üzere teknolojik yenilikleri ve bu yeniliklerin ekonomide ve finans sistemindeki verimliliği arttıracağının farkındayız. Fakat, kripto varlıkların tüketici ve yatırımcı güvenliği, piyasa entegrasyonu, vergi kaçırma, kara para aklama ve terörist finanse edilmesi gibi konularda endişe uyandırdığı da bir gerçek. Kripto varlıklar, devlet tahlilli para birimlerinin özelliklerinden yoksunlar. Belki bir noktada bu varlıklar finansal istikrar sağlayabilirler. Biz FATF(Financial Action Task Force)’un kripto para üzerindeki standartlarına bağlıyız, FATF’ın bu standartları gözden geçirmesini bekliyoruz ve FATF’ı bu alanda uluslararası yaptırımları geliştirmeye çağırıyoruz. Uluslararası standart koyucu organların sorumlulukları dahilinde kripto varlıkları ve risklerini izlemelerine devam etmeye çağırıyoruz.”
Her ne kadar ekonomi bakanımız Mehmet Şimşek ‘Çıkan karar kesin kripto paralardan uzak durmalıyız!’ diye bir açıklama yapsa da çıkan karar bununla çok farklı.
Devletlerin blockchain teknolojisine olan tutkularını biliyoruz hatta ülkemizde bu alanda 2-3 Nisan tarihleri arasında Neo ve Cardano’dan da temsilcilerin katılacağı, TÜBİTAK’ın düzenlediği bir blok zincir çalıştayı olacak. Aynı zamanda Çin’in kripto paralara karşı tutumu ne kadar sert olursa olsun blok zincir teknolojisini finans sistemine entegre etme çalışmaları hız kazandı. Hakeza Rusya da aynı şekilde kripto paralara mesafeli olsalar da arkasında yatan teknolojinin her zaman takipçisi oldular.
Çıkan kararın ilk cümlesi blok zincir teknolojisini işaret ederek yazılmış bir ifade. Blok zincir teknolojisinin şu anki sistemin açıklarını kapatmasına itirazı olan yoktur diye düşünüyorum. Gel gelelim devletlerin kripto parayı nasıl gördüklerine ve nasıl tavır alacaklarına. Her ne kadar G20 ülkeleri içerisinde kripto paralar sıcak bakan ülkeler olsa da, kararlar consensus yani oy birliği ile alındığı için tamamıyle olumlu ve sevgi pıtırcıkları saçan cümleler beklemek biraz fazla hayal olurdu. Kripto hakkındaki en dikkat çekici vurgu, belge içerisinde crypto currency olarak değil crypto assets olarak geçmesi. Yani belgede vurgulandığı gibi, kripto varlıkların klasik para tanımına uymadıklarından dolayı ‘varlık’ adı verilmiş ki bu durum, bana sorarsanız, devletlerin bu piyasayı tanıdığının resmi bir kanıtıdır. Bu piyasa açısından olumlu bir olay.
Belgenin içeriğine gelirsek, tabii ki de ilk olarak kripto paraları risklerinden bahsediceklerdi ki nitekim öyle olmuş. Bugüne kadar terörist örgütlerine finansın dolar,euro veya başka bir ulusal para birimi ile aktarılması, bu para birimlerinin adını lekeliyodu. Şimdi buna bir kılıf bulundu ve bunu sürekli olarak dile getirecek olmaları da kaçınılmaz bir gerçek. Bu konuda haksızlar mı? Tabii ki değiller. Her para biriyle kara para aklama, terör örgütlerinin finansörlüğü yapıldığı gibi kripto paralarla da yapılabilir. Bu ihtimali biraz daha aza indirmek içinse FATF’ı yani ‘Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine İlişkin Mali Çalışma Grubu’ ile ortak bir çalışma yürütüyorlar. Bunu ne şartlar altında yapıyorlar, buna dair çok bir bilgim yok ama en yakın zamanda bununla ilgili de bilgilendirme yapmayı düşünüyorum.
Bu belgeye ek olarak toplantıdan 1 gün önce G20 Finansal İstikrar Kurulu kripto paraların toplam market hacminin en yüksek olduğu dönemde bile dünya ekonomisinin %1’ini bile oluşturmadığını ve şu an için küresel finansal istikrarı tehtid etmediğini belirtti.
Bu iki haberi harmanladığımız zaman şunu görüyoruz; kripto paralar devletler tarafından varlık olarak benimsendi, risklerine karşı önlemler alınıyor, tüketiciyi korumaya karşı önlemler alınıyor, İngiltere, Almanya, Amerika gibi bazı ülkeler belli regülasyonlar getirdi ve bir çok ülke de bu yolda adım atıyor, yani devletler bu piyasayı tanıyor.
Genel hatlarıyla G20 kararını bu şekilde yorumluyorum ve atılan adımların, alınan kararların son derece olumlu olduğunu düşünüyorum. Son 1 haftadır bu toplantının kaygısı kripto dünyasının üzerinde olsa da şu andan itibaren önündeki sisler kalktı ve belirsizliklerin olmadığı bir evreye girdik.
Hepinize bol kazançlar diliyorum!
*çeviride hatalarım olduysa affola, yanlış olduğunu düşündüğünüz yerin doğrusunu lütfen yazın.
Followed and Upvoted, Keep up the good work and looking forward to more from you.
Hoşgeldin, eksisozluk yazından buldum seni, discord'da aramıza katılmak istersen, you are more than welcome. https://discord.gg/3uFW8e