BINTCON

in #bitcoin7 years ago

BİTCOİN NEDİR?

        Genellikle Google ile arama yapanların bulacağı ilk bilgi şudur; ”Bitcoin (sembolü: ฿, kısaltma: BTC) herhangi bir merkez bankası, resmi kuruluş, vs. ile ilişiği olmayan elektronik bir para birimidir. Bitcoin ağı 3 Ocak 2009'da hayata geçti. Manifestonun yazarı Satoshi Nakamoto'dur fakat muhtemelen gerçek ismi değildir.” Bu yazının üstüne çıkmak mümkün değil ama bunların üstüne ekleyeceğim bilgilerle harmanlamış olacağım bu yazımı sonuna kadar okumanızı tavsiye ederim.
         
        Öncelikle Bitcoini kuran Satoshi Nakamoto bir kişi mi ya da kuruluş mu bunu bilmiyoruz. Türk medyasında çıkan akıl almaz haberlerde “ Bitcoini kimin geliştirdiği bulundu” gibi haberler mevcuttur. Bunların asılsız olduğunu söylemek çokta zor değil. Öncelikle bu konuda anlaşalım. Bitcoin’in çıkma prensibi devletlerin ve merkez bankalarının hükmünü insanların ellerine bırakmak diyebiliriz. Çünkü  Bitcoin’e  merkez bankasının müdahale etme durumu olmadığı gibi devletlerinde bu dijital para birimine müdahaleler söz konusu değildir. Çünkü bir aracı kurum olmadığı için Bitcoini cüzdandan cüzdana aktarırken herhangi bir komisyon söz konusu değildir.Örneğin: Ali Mert'e cüzdanında bulunan Bitcoinleri aktarmak istiyor. Bu işlem 0 komisyon ile gerçekleşirken bir taraftan da bunun takibi olmuyor. Şöyle ki cüzdanlarda hesap kimliği olarak bir kod verildiği için isim adres ya da bu para gitmediğinde her hangi bir muhatap bulamıyoruz. Bu da yasal işleri yapan kişiler tarafından özellikle Deep Webde çok ilgi görüyor. Ama şunu kesinlikle belirtmem de fayda var Bitcoin’in çıkış sebebi yasal işlem üzerine değildir.Bu konuda da anlaşmamızı isteyerek konuyu biraz daha açıyorum.  
     
        Bitcoin tasarlandığında 21 milyon adet üretilecek kadar kodlanmıştır. Bunun amacı insanlar kendi aralarında alış veriş yapsın. Bankalarda ki komisyonlar ve aracılar ortadan kalksın. Bakıldığında bugün bile 15 yaşında ki çocuklar Bİtcoin satın alıp bunu Steam gibi yerlerde oyun satın almak ya da bu oyunlarla ilgili eşyalar almak için kullanmaktadır. Şimdi 21 milyon üretileceğini söyledik.
     
      

        Peki bu 21 milyon Bitcoin nasıl üretilecek?
              
       Tamam Bitcoin istiyoruz Bilgisayarımıza fişi takalım o kendisi tıngır mıngır üretsin. Bende yan gelip yatayım. İşte bu konulara açıklık vermek için bu Bitcoin'i  üretmek için madencilik dediğimiz olaydan bahsetmek istiyorum. Basit olarak bunun çalışma prensibi bilgisayarımızdaki bulunan algoritmaları kurduğumuz sistem çözüyor ve bu sayede karşımıza Bircoin çıkıyor.

 





        Madencilik nedir?

      Madencilik yukarıda da bahsettiğim gibi en basit dilde bilgisayarımızdaki bulunan algoritmaları kurduğumuz sistem çözüyor ve bu sayede karşımıza Bircoin çıkıyor. Tamam iyi hoşta bunu üretirken nasıl yapılıyor ve bu her geçen gün zorlaşıyor mu diyenleri düşündüğümde. Madencilik ilk çıktığında evimizde üretebiliyorduk. Bunun sebebi çözülen algoritmaların kolay olmasıydı. Mesela ilk asal sayı (2) ele alalım. Bilgisayarımız ilk madencilik sistemi çıktığında bunu hesaplarken şimdi ise belki de milyonuncu asal sayıyı hesaplamaya çalışıyor. Bu yüzden şu anda sırf madencilik yapmak için özel makineler yapılmıştır. Fakat eve kurduğumuz bu sistemlerde Bitcoin çıkarmakta zorlanıyor. Çünkü sistemi kurmakla iş bitmiyor. Bu sistemin bakımı,soğutması ve elektrik masrafını da düşündüğümüzde çok masraflı oluyor. Çünkü Bitcoin çıktığı ilk günden bu yana 21 milyon Bitcoin’in %80’ni çıkmış durumdadır. E Bitcoin çıktıkça daha da zorlaşıyor. Buda evimizde kurduğumuz sistemlerin masrafları karşılamaması demek. Ama sırf Bitcoin madenciliği yapmak için bu sistemi edinmek isteyenlere ASİC MİNER’ı tavsiye ederim.  

BİTCOİN BORSASI

      Bu  yazıda ki amaç Borsa hakkında bilgi vermek değil Bitcoin Borsasının varlığı ve Türk Borsaları hakkında bilgi vermeyi amaçlamaktır.
 .  
     Bitcoin çıktıktan sonra harekete geçen borsa kuruşları bunun alım satımı için kolları sıvamış ve Bİtcoin Borsasını çıkarmışlardır. Bu borsalarda Bitcoin alım satımı başlamış ve çok minikte olsa komisyonlar karşılığında bu işlemler yapılmaktadır. Kendi kullandığım Bitcoin borsalarına kısaca göz atarsak;

POLENIEX (https://poloniex.com/exchange)

       Bitcoin borsasının en iyilerinden olan Poleniex Bitcoin’in yanında birçok altcoinin de alım satımı yapılmaktadır.

BTCTurk (https://www.btcturk.com/)

     Adından da anlaşılacağı gibi Türk bir borsa kuruluşu olup Bitcoinlerinizi(yada ethereumlarınızı) Türk Lirasına çevirebilir hatta yabancı borsadan alıp Türk borsasında işlem görebilirsiniz.Genellikle Yabancı borsadan kazandığım Bitcoinleri BTCTurk de satıp Türk lirasına çeviriyorum. Yada BTCTurk de kazandıklarımı yabancı borsada değerlendiriyorum. (Dolara çeviriyorum)

Koinim (https://koinim.com/)

      Konim bir Türk Borsası olup burada Bitcoin ve Litecoin alım satımı yapılmaktadır.
Sort:  

Hello!

Congratulations @erdi.avcilar! You have completed some achievement on Steemit and have been rewarded with new badge(s) :

You published your First Post
You got a First Vote

Click on any badge to view your own Board of Honor on SteemitBoard.
For more information about SteemitBoard, click here

If you no longer want to receive notifications, reply to this comment with the word STOP

By upvoting this notification, you can help all Steemit users. Learn how here!

Coin Marketplace

STEEM 0.22
TRX 0.20
JST 0.034
BTC 98765.99
ETH 3313.55
USDT 1.00
SBD 3.07