Kripto Para Yatırımı İçin Başlangıç Rehberi

in #bitcoin7 years ago

Kripto para teknolojisine dair bilinmesi gereken herşeyin 1 BTC olduğunu kabul edersek benim bildiklerim 1 Satoshi bile değil. (Yeni başlayanlar için not: 1 Satoshi = 0.00000001 BTC) Yine de çevremdeki insanlara kripto paraları anlatma konusunda o kadar hevesliyim ki beni birşey biliyorum sanıyorlar ve merak ettikleri şeyleri bana soruyorlar.

Şüphe ile yaklaşmak, haklı bir yeni başlayan refleksidir. Kuşkuları yenecek cevapları duyan yeni başlayan genelde şu soruyu sorar: “Aga bu işe nasıl gireceğiz?” İşte bu yazının amacı kripto paralara yatırım yapacak olanlara basit bir giriş rehberi sunabilmek. Kademeler halinde ilk yatırım için gerekli olanları aşağıda bulabilirsiniz:

1. Riske edebileceğiniz limiti belirleyin:

İster Bitcoin olsun, ister Altcoinler olsun herhangi bir kripto paranın ilk çıktığı andan günümüze kadarki fiyat grafiğine bakarsanız sert yükselişler ve düşüşler yaşadığınızı görürsünüz. Yani kripto paraları bir yatırım aracı olarak kabul edecekseniz bunun (en azından kısa ve orta vadede) riskli bir yatırım aracı olduğunu peşinen kabul etmelisiniz. Bu da demektir ki kripto paralara yatıracağınız tutarlar, kaybettiğinizde üzülmeyeceğiniz sınırlar içerisinde olmalı. Kendiniz için uygun yatırım limitini belirledikten sonra bu para ile nasıl kripto para alacağınızı öğrenmeniz gerekir.

2. Kripto Para borsaları ile tanışın:

Altına ya da dövize yatırım yapmak istediğinizde Tahtakale’ye, Kapalı Çarşı’ya ya da bir bankaya gidip altın/döviz satın alabileceğiniz gibi bir tanıdığınızdan da anlaştığınız bir rakam üzerinden bunları alabilirdiniz. Kripto paralar için de bu böyle. İsterseniz dünyanın herhangi bir yerinde elinde kripto para olan birisini bulup istediği parayı kendisine vermek sureti ile bunları alabilirsiniz. (Bu seçenekle alakalı pratik yolları ve güvenlik tavsiyelerini bir başka yazıda aktarmayı planlıyorum) Ama daha kolayı bu işin Kapalı Çarşısı ile işlem yapmak. İşte bu işin Kapalı Çarşısı kripto para borsaları.

Türk Lirası ile al/sat yapabileceğiniz üç borsa var: BTC Türk, Koinim ve Paribu. Bu üç borsa, Türkiye’de Türk Parası ile işlem yapabileceğiniz, arkasında Ticaret Siciline kayıtlı şirketler bulunan, yasal olarak hukuka uygun şekilde var olan borsalardır. Bu siteler sizi dolandırmaz diyemem, ancak bir dolandırıcılığa uğrarsanız aleyhine yasal yollara başvurabileceğiniz bir muhatap bulabilirsiniz. Ben BTC Türk kullanıyorum, ancak diğer ikisini de kullanan insanlar tanıyorum. Bir yamuklarını görmedik elhamdülillah.

Ancak belirtmek gerekir ki BTC Türk, Koinim ve Paribu’dan sadece Bitcoin alabilirsiniz. Ben altcoin de alacağım diyenlerin Bittrex, Poloniex gibi global borsalarla da tanışması gerekiyor. Konu iyice dallanıp budaklanmasın diye sadece Bitcoin alacak olsak ne yapmamız gerekir diye düşünerek yazıya devam edeceğim.

BTC Türk, Koinim ve Paribu sitelerdinen kafanıza yatan, site tasarımını beğendiğiniz, ismi kulağınıza hoş gelen veya başka bir sebeple bir tanesini seçip üyelik oluşturuyorsunuz. Bu sitelerde yer alan para transferi seçeneklerinden birisi ile (Banka EFT’si, Bankamatikten gönderme gibi seçenekler var) bu sitelere para gönderiyorsunuz ve hesabınıza paranın geçmesini bekliyorsunuz. Paranız, oradaki hesapta göründükten sonra herşey çok daha kolay. Yapmanız gereken tek şey, o anki kurdan bir alış emri girmek ve kısa süre içerisinde Bitcoin’iniz alınmış olacaktır.

3. Bitcoin’i aldık da bununla ne yapacağız?

Altın/döviz alınca ne yapıyorsun aga? Dursun kenarda işte değerlenince paraya çevirirsin.
Bu bir seçenektir ve bence yeni başlayanlar için doğru seçenektir. Zaten Bitcoin’in değerlenmesini beklerken sağda solda araştırmalar yapıp piyasayı da daha iyi tanırsın ve sonrasında neler yapacağına daha iyi karar verebilirsin.

Bu yazının konusu “kripto para yatırımı” olduğu için bitcoin ile alışveriş konusuna girmiyorum ama böyle birşey de var. İnanmazsanız google’a sorabilirsiniz ve deepweb’de gezebilirsiniz.

4. Değerlenenince satacağım ama o zamana kadar Bitcoin’im nerde dursun?

Yastık altı yapabilirsiniz veya bankada tutabilirsin. Bu işin yastık altı olarak tanımlanabilecek hedesi Paper Wallet dedikleri nane, yani Kağıt Cüzdan. Kağıt Cüzdan’ın ne işe yaradığı, nasıl tedarik edileceği ve nasıl kullanılacağına dair ayrı bir yazı yazmayı planlıyorum ama kısaca söylemek gerekirse; bilgisayarınıza offline olarak kurabileceğiniz bir cüzdana bitcoinlerinizi gönderiyorsunuz ve bu cüzdana girişi sağlayan Private Key dedikleri anahtarı da bir kağıda bastırıyorsunuz/yazıyorsunuz. Böylece hackerlar bitcoinimi çalar mı korkusundan büyük ölçüde kurtuluyorsunuz. (Kağıt Cüzdan ile alakalı detay bilgi için bkz.: https://bitcointalk.org)

Yastık altına gerek yok bankada dursun derseniz de Bitcoininizi satın almış olduğunuz kripto para borsasının sanal cüzdanını kullanabilirsiniz. Bankada tutmak kadar güvenli olduğunu söyleyemem, çünkü bankanın batması ya da paralarınızın hortumlanması durumunda devlet güvencesi vardır ve zararınız karşılanır. Ancak, kripto para borsaları batarsa veya bir şekilde sanal cüzdandaki bitcoinleriniz buharlaşırsa kimin kapısına gidip ağlayabiliriz çok emin değilim. Ama şunu da söylemek lazım, bu yazının birinci maddesinde riske edebileceğimiz limitle bu işe girmemiz gerektiğini söylemiştim. Risklerden birinin de bu paranın bir şekilde yok olması olduğunu öngörmek, ancak bundan çok da fazla korkmamak gerekli. Kripto paraların günlük işlem hacimlerine baktığımızda milyar dolarlarca işlem yapıldığını görüyoruz, borsalar bizim paramızdan çok daha fazlasını kazanıyorken neden bu parayı iç edip bir daha kazanmamayı tercih etsin değil mi?

Sonuç: Kaybetmekten korkmayacağınız bir limitle, bir kripto para borsasında online hesap oluşturarak kripto paranızı alın ve koyun kenara. Kazanırsanız benim sayemde kazanmış olacaksınız, kaybederseniz kısmet değilmiş diyeceksiniz anlaştık mı?

Coin Marketplace

STEEM 0.17
TRX 0.16
JST 0.028
BTC 74715.49
ETH 2808.16
USDT 1.00
SBD 2.53