Arı Alerjisi nedir? Belirtileri nelerdir? Nasıl tedavi edilir?
Arı Alerjisi nedir? Belirtileri nelerdir? Nasıl tedavi edilir?
Arı alerjisi, toplumda en sık görülen sonuçları ölümle sonuçlanabilen ve dikkatleri üzerine çekebilen hastalıklardan birisidir. En sık alerjiye sebep olan arılar ise eşek arısı ve bal arısı olmaktadır. Arı alerjisi özellikle arı tarafından birkaç defa sokulan ve genetik olarak yatkın kişilerde ortaya çıkmaktadır. Günümüzde arı sokmaları nedeni ile alerjik olan kişilerin ölümle sonuçlanması %2 olarak bilinmektedir. Arı Alerjisinin Belirtileri Arı sokması sonrasında yaşanan arı alerjisi belirtilerinin erken teşhis edilmesi oldukça önem taşıyor. Arı sokmalarında küçük kaşıntılar olabilir. Bunlar genellikle 24 saat içinde kaybolurlar. Bazen de 2 gün içinde ortaya çıkan kızarıklık ve kabartılar olabilir. Bunlar 2 ile 7 gün arasında kaybolur. Arı alerjileri belirtileri ise kendisini ürtiker (kurdeşen), anjiödem (kurdeşenin tehlikeli olanı) ve anaflaksi (aniden fenalaşma) gibi şeklinde gösterebilir. Hatta bu reaksiyonlar ölüme bile yol açabilirler. Arı alerjisi belirtileri hemen olabildiği gibi 1-2 saat sonra da kendini gösterebilir. Boğazda ödem, ses kısıklığı, nefes darlığı, şokla birlikte dolaşım bozuklukları ortaya çıkabilir.
Arı Alerjisi Nasıl Tedavi Edilir?
Arı alerjisinin tedavisinde en çok merak edilenlerden biri arının iğnesinin nasıl çıkartılması gerektiği. Eğer arı iğnesini çıkartmak istiyorsanız, zehir kesesini sıkmadan iğneyi çıkartmaya özen göstermelisiniz. Bu nedenle arı sokması sonrası hemen bir sağlık kuruluşuna başvurularak, arı testi ve tedavisi gerçekleştiren hastanelerde uzman yardımı alınmalıdır.
Arı Alerjisinden Korunma Yöntemleri
Arı sokmasından korunmak istiyorsanız koruyucu tedavi çok önemlidir. Şayet bahçede veya tarlada çalışılıyorsa uzun çorap, eldiven ve mutlaka ayakkabı arı sokmasına karşı sizi koruyabilir. Evin çevresinde bulunan arı kovanları kaldırılmalı veya imha edilmelidir. Şekerli ve açık gıdalara yaban arıları gelebileceğinden bunlar kapalı olarak saklanmalıdır. Arı alerjisi olanların parlak ve çiçekli giysileri giymemeleri, parfüm kullanmamaları önerilmektedir. Arı alerjisi olanlar yanında otomatik epinefrin enjektörü (epi-fen) taşınmalıdır. Tehlikeli reaksiyonlarda hemen iğne yapılmalıdır. Arı alerjilerinden korunmak için arı aşısı yapan hastanelerde aşı tedavisi uygulanabilir. Arı alerjisi aşısı mutlaka hastanede uygulanmalıdır.
Congratulations @onuradali! You have completed some achievement on Steemit and have been rewarded with new badge(s) :
You made your First Vote
You published your First Post
Click on any badge to view your own Board of Honor on SteemitBoard.
For more information about SteemitBoard, click here
If you no longer want to receive notifications, reply to this comment with the word
STOP