Ulus-Devlet ve Osmanlı İmparatorluğu

in #tr7 years ago (edited)

Bu yazımda “Ulus Devlet” kavramına değineceğim. Doğal olarak her yönüyle yazmam mümkün değil. Binlerce sayfayı sığdıramam. Ne var ki kısaca anlatıp faydanıza sunabilirim.

image

Ulus devlet kısaca şöyle ifade edilebilir. Din, dil ve kültürel anlamda ortak değerlere sahip bir topluluktan oluşan devlettir. Burada kasıt bir fiil aynı olma sureti değildir. Ancak çoğunluk bu şekildedir. Ortak değerlere sahip bu toplumun yegane uğraşı devletini ve ulusunu bir adım daha ileri taşımaktır. Düşüncenin temelinde yatan budur. Emperyal değil ulusçu olunmalı ve bizdeki ifadesi ile “Her şey vatan için” olmalıdır.

Ortaya çıkışı dünya tarihi açısından çok önemli bir olayın sonrasındadır. Meşhur Fransız İhtilali. Yakın tarihli hangi akımın detayına insek zaten bu olay tüm ihtişamıyla karşımıza dikilir. Gelelim konumuza. Avrupa Aydınlanma Çağı’nı yaşıyordu. Toplumsal konularda çok farklı seçenekler ortaya çıkıyor ve insanlık daha önce duymadığı şeyleri duyuyordu. Herbiri bir diğerinden etkili eserler kaleme alınıyordu. Bu eserler okundukça, fikirler yayıldıkça homurtular da yükselmeye başladı. Montesquieu, Rousseau, Diderot, Voltaire gibi düşünürler Fransız toplumunda fitilin ateşini yaktılar.

Toplum Sözleşmesi, Kanunların Ruhu Üzerine gibi eserler yaygın bir görüş oluşturdu. Artık monarşiye yer yoktu. Uluslar bir şekilde anayasal düzenle idare edilmeli ve kuvvetlerin ayrı, hukukun egemen olduğu devletler kurulmalıydı. Fransa’da kaynayan bu toplum amacına ulaşınca Avrupa’da imparatorluklar birer birer Ulus-Devlet anlayışına teslim olmaya başladı. Her ulus yaşadığı coğrafyada egemen olma arzusu ile isyan etti. Yüz yıldan uzun süren bir sürecin sonunda Avrupa günümüz haritasına yakın şeklini aldı.

Osmanlı İmparatorluğu ise bu akımdan fazlasıyla etkilenmişti. Cihan İmparatorluğu’nun zaten zayıfladığı bir döneme denk gelmesi münasebetiyle azınlıkların çoğu isyan bayrağını çekmiş, ayrılmıştı. Osmanlı aydınları isyanlarla boğuşan devletin halini görüp çeşitli fikirler ileri sürdü. Tanzimat Fermanı ve Islahat Fermanı yayınlandı. Ne var ki beklenen etkiyi göstermedi. En sonunda 1876 tarihinde Kanun-i Esasi, yani ilk anayasa kabul edildi ve 1. Meşrutiyet ilan edildi. Derken kaldırıldı daha sonra 2. Meşrûtiyet ilan edildi. Ne yapıldıysa olmadı Balkan Savaşları ve Trablusgarp Savaşı devleti iyiden iyiye zayıflattı. Batı’daki bütün azınlıklar bağımsızlığını kazanmıştı. Ardından 1. Dünya Savaşı ile güney hattı da topraklarımızdan ayrılmış oldu.

Gazi Mustafa Kemal tüm bu siyasi yaşanmışlıkları iyi analiz etmesiyle muazzam bir devlet aklına sahiptir. Eski toprakları arzulamak kesinlikle bu millete bir şey kazandırmayacaktı. Her biri ayrılan bu toplumların çoğu kendi ulus-devletlerini kurmuşlardı. Bize düşen de milletimiz adına kendi devletimizi kurup gerekli reformlarla 20. yüzyıla adapte olmaktı.

Burdan sonrası malumunuz Cumhuriyet :) Yazacaklarım bu kadar. Umarım sıkmamışımdır.

Sort:  

Hayran kaldım iyi ki sizi takip ediyorum teşekkürler emeğinize yüreğinize sağlık:)

Teşekkür ederim yorum için sağolun

Congratulations! This post has been upvoted from the communal account, @minnowsupport, by intelligencer from the Minnow Support Project. It's a witness project run by aggroed, ausbitbank, teamsteem, theprophet0, someguy123, neoxian, followbtcnews/crimsonclad, and netuoso. The goal is to help Steemit grow by supporting Minnows and creating a social network. Please find us in the Peace, Abundance, and Liberty Network (PALnet) Discord Channel. It's a completely public and open space to all members of the Steemit community who voluntarily choose to be there.

If you would like to delegate to the Minnow Support Project you can do so by clicking on the following links: 50SP, 100SP, 250SP, 500SP, 1000SP, 5000SP. Be sure to leave at least 50SP undelegated on your account.

This wonderful post has received a @intelligencer 21.69% upvote from @mrswhale. Discord Channel: https://discord.gg/XG4y3mg Be sure to vote for witnesses at https://steemit.com/~witnesses

This post has received a 0.68 % upvote from @buildawhale thanks to: @intelligencer. Send at least 1 SBD to @buildawhale with a post link in the memo field for a portion of the next vote.

To support our daily curation initiative, please vote on my owner, @themarkymark, as a Steem Witness

Çok güzel bir yazı olmuş, klavyenize sağlık. Maalesef ülkemizde pek iyi öğretilmez Fransız ihtilali. Ben de yazın Fransa bayrak gününde Fransız ihtilali hakkında bir yazı yazmayı düşünüyorum(biraz fazla uzun vadeli bir hedef biliyorum :D)

Ölmez kalırsam muhakkak okurum. Samimi yorumunuz için teşekkür ederim 😊

This post has received a 3.13 % upvote from @drotto thanks to: @intelligencer.

keçmişe bakarak iyi gelecek kurmak. Osmanlı imperatorlugu tarihde kaldı. Ellerine saglik.

Kesinlikle öyle. Yorum için sağolun.

sen sağ ol, kardeşim.

çok güzel bir yazı olmuş.
yalnız eski toprakları arzulamak değil de masa başından cetvelle sınır çizmek sıkıntı.

Cetvele itirazım yok daha çok Balkan azınlıkları içindi ifadem. Yorumunuz için teşekkür ederim.

balkanlar için haklısınız.

Merhaba,
Sizin gibi kaliteli içerik üreticileri umarım artar.
Sevgiler :)

Görüşünüz için teşekkür ederim :)

Coin Marketplace

STEEM 0.19
TRX 0.16
JST 0.030
BTC 67312.14
ETH 2623.47
USDT 1.00
SBD 2.69