Yakın gelecekte blok zincir(blockchain) teknolojisi neyi, nasıl değiştirebilir?

in #tr7 years ago (edited)

blockchain-consirtum-paris-sme-lending.jpg

Blok zincir teknolojisi, bankaların aracıları kaldırarak, müşterilerin gerçekleştirdiği işlemlerin hızlanmasını sağlayabilir.

Satoshi Nakamoto'nun Bitcoin ile birlikte oluşturduğu blok zincir teknolojisi, dijital para biriminin işlemlerinin kaydını tutmak için icat edildi. Benzer teknolojiler yıllardır iletişim hatlarında zaten kullanılıyordu, ancak Nakamoto’nun yaptığı, büyük çıkış yakaladı.

Bitcoin işlemi gerçekleştiğinde, oluşturulan veriler dijital bir "blok" da saklanır. Bu, zincirdeki diğer tüm Bitcoin işlemlerine eklenir. İnternetin kendisinde olduğu gibi, zincirin, merkezi bir veritabanı yoktur ve her bir bloktaki karmaşık algoritmaları heklemek imkansızdır. Teknoloji, herkes tarafından görülebilen, sadece para biriminin kayıt altına alınırken alım satımından etkilenen, paylaşıma açık bir dosya gibi çalışır.

Dijital para birimlerinin merkezi olmayan yapısı, diğer pek çok blok zinciri teknolojisinin de türemesine yol açtı. Parasal mevcut duruma göre düzenlenmemiş olan dijital para birimleri, varolan kural ve düzenlemelere uymak zorunda olmadığı için, amaçlarına uygun yeni bir bilgi kayıt yöntemi yaratmışlardır.

Bozulmayan bir veritabanı oluşturması, blok zincirinin arkasındaki teknolojinin mevcut veri depolama yöntemlerine göre çok daha üstün bir güvenlik seviyesi sunduğunun fark edilmesini sağladı.

Devletler, bankalar ve genel işletmeler tarafından depolanan verilerin büyüklüğü göz önüne alındığında, bu teknolojinin kendi uyum ve varoluşunun, Bitcoin ve diğer dijital para birimlerinden ayrı düşünerek, pek çok alanda devam edeceği söylenebilir.

Blok zinciri, yalnızca gerçekleştirilen finansal işlemleri değil, neredeyse her değeri kaydedecek şekilde programlanabilen, bozulmaz sayısal bir defterdir.

Bankalar ve diğer finansal kuruluşlar sundukları hizmeti geliştirmeye yönelik her türlü dijital teknolojiyi hayata geçirmiş olsalar da henüz uluslararası pazarı hızlandırmanın bir yolunu bulamamışlardır.

Günümüzde, belirli bir ülke içindeki bir banka, müşterileri tarafından o ülkede yapılan işlemleri saklamak için güvenli bir veri tabanı kullanmaktadır. Bir bankanın bir ülkeden, dünyanın herhangi bir yerindeki bir şubeye işlem yapabilmesi için, her ikisinin veritabanlarının güvenli bir şekilde açılıp kapanması gerekir. Bu, yüksek seviyede güvenlik sağlamasına rağmen çok zaman alan ve masraflı bir yöntemdir.

Blok zincir teknolojisi, bankanın herhangi bir ülkedeki şubesinden, başka bir ülkedeki şubesine işlem yapmasına izin vererek, iki güvenli veritabanının açılması ve kapatılması ihtiyacını ortadan kaldırdı.

Mevcut protokoller nedeniyle uluslararası işlemler birkaç gün sürebiliyor, yani hem yavaş, hem de maliyetli. Blok zincir teknolojisi ile fareye tıklandığında, bu işlem anında gerçekleşebilecek.

Kripto para piyasaları, 2018 yılında bitcoin vadeli türev borsalarının da açılmasıyla birlikte, gelişmeye devam edecek gibi görünüyor.

CineLonga banner.jpg

Sort:  

Tebrikler! Yazınız Steemit Türk Topluluğu tarafından günün yazısı olarak seçildi. Detaylara buradan ulaşabilirsiniz .

Teşekkür ederim

Bilmediklerimi de öğrendim bu yazınızla teşekkürler...

Memnuniyet verici... Teşekkürler

İnternet nasıl hayatımızı değiştirdi ise blockchain de internet kullanım şeklimizi değiştirecek. Oylama sistemlerinden nüfus, noter, vasiyet, sigorta işlemlerine her alanda büyük ilgi görecek. Bu yüzden geleceği değiştirecek ilk 5 icattan birisidir blockchain. Elinize sağlık güzel yazı.

Çok doğru...Teşekkür ederim

Coin Marketplace

STEEM 0.16
TRX 0.13
JST 0.027
BTC 58470.49
ETH 2617.16
USDT 1.00
SBD 2.39