Košarka u novoj godini

in teamserbia •  16 days ago

Sport je zaista nepredvidiv i to je njegova glavna draž. Ono što se dogodilo u poslednjim danima prethodne i prvim danima ove godine, bar kada je u pitanju ABA liga zaista je duhu sporta.
Prvo aktuelni šampion lige, ekipa podgoričke Budućnosti posle serije od šest uzastopnih poraza promenila je trenera. Uz svo uvažavanje prema Aleksandru Džikiću, uz svo poštovanje prošlogodišnjeg istorijskog rezultata posle serije poraza (koja se ove sezone ponavlja) morala je uslediti takozvana “Šok terapija”. Mislim da su čelnici kluba imali dovoljno strpljenja i da je njihova odluka logično rešenje. Naravno pitanja je mnogo, nedoumica još više.
Prvo da li je igrače birao samo Džikić?
Drugo, zašto je Omić angažovan tek kada je sezona počela? Da li je on kao iznuđeno rešenje Džikićeva želja ili je to bilo potreba za “službom hitne pomoći”?
Kako na početku sezone nije bilo novca za ozbiljnija pojačanja, a sada ih ima?
Da li je projektovani budžet za Evroligu ispod potrebnog minimuma?
Mnogo je argumenata za Džikića, ali ipak rezultati ne idu njemu u prilog, a oni su najvažniji. Njegov slučaj samo potvrđuje da u sportu od stare slave ne može da se živi duže od nekoliko meseci.
Bez obzira na sve ostaje nada da će Džikić u skorije vreme pronaći adekvatan angažman i da će njegova malenkost ostati na košarkaškoj mapi. Kad su treneri u pitanju sveža krv nam je deficitarna i Džikić bez obzira što nije mlad ipak je deo te sveže krvi.
Novi trener Jasmin Repeša u regionu izuzetno poznat, rejting mu je iznad Džikićevog. Koliko može on ili koliko može Budućnost sa njim?
U ovom trenutku zaista je teško reći, ali mislim da u Evroligi ne mogu mnogo, Ranije sam prognozirao deset pobeda, ali sad mislim da to ne moće dostići. Pojačanja su stigla, ali mnogo vremena je prošlo. Kad je u pitanju ABA liga, oni su i dalje, bar po mom mišljenju favorit broj jedan.


source

Favorit broj dva je sigurno Crvena Zvezda (mnogi tvrde da je Zvezda prvi favorit). Kad je u pitanju Zvezda, moram reći da su njeni navijači ali i svi ljubitelji košarke u Srbiji dobili jedan prelep novogodišnji poklon. On se zove Boriša Simanić. Ovaj veliki talenat na poslednje dve utakmice pokazao je i veliki kvalitet. Mene lično je demantovao. Ja sam u prethodnim postovima tvrdio da Zvezdi treba pojačanje na poziciji četiri. On je svojim partijama ne samo pokazao da Zvezdi ne treba pojačanje, već i da Zvezda na toj poziciji može da bude dominantna.
Nadajmo se samo da će Boriša nastaviti sa ovakvim partijama.
Konkurentni ovim ekipama su Cedevita i Partizan. Cedevita kompletira tim i kvalitet njenih igrača je nesumnjiv, ali mislim da oni ne mogu ugrouiti ni Zvezdu ni Budućnost.
Partizan je nepredvidiv. Njegovi navijači su takođe dobili novogodišnje poklone. To su na mestu pleja Renfro i na poziciji pet Nikola Janković.
Sa novim plejom Partizan će biti sasvim drugi tim. Mislim da četvrto mesto neće pobeći i da će Partizan biti učesnik plej ofa. Takođe, bez obuira na sinoćnji poraz od Lijetvos Ritasa, očekujem da će se Partizan plasirati u sledeću fazu takmičenja u ULEB Kupu.
U plej of seriji ABA lige, najverovatnije ćemo imati večiti derbi. Možda idem predaleko (Mega je još uvek četvrto mesto) ali smatram da je to realnost. U toj seriji Zvezda je sigurno favorit. Partizanova šansa može biti Zvezdina zavisnost od igre Reglanda (Partizan ima tri pleja) i eventualno dobra forma Zagorca i Vanje Marinkovića. Na Zvezdinu dominaciju na poziciji pet trebao bi da odgovori novopridošlji Janković, da li on to može veliko je pitanje. Takođe i pitanje,može li pojačani Partizan da iskoristi činjenicu da Budućnost igra u Evroligi i da eventualno dođe do trećeg mesta i izbegne večiti derbi u polufinalu.
U nastavku takmičenja sigurno nas čeka mnogo uzbuđenja.
Od ostalih jasno je da Mega odlaskom Bitadzea postaje drugi tim, naravno manje kvalitetan. To povlači i pitanje regularnosti. Ako neko igra bez rezultatskih ambicija da li to utiče na regularnost? Da li bi tabela ovako izgledala da je od početka njihov sastav bio bez najdominantnijeg igrača?
Takođe, moram naglasiti da je Igokea angažovanjem Gagija Nikolića učinila veliku uslugu srpskoj košarci. Od mlađih trenera uz neprikosnovenog Dejana Milojevića on je neko ko ima naviši rejting. To je veoma važno za onu “Svežu krv” o kojoj sam govorio nap početku posta.

Goran

Authors get paid when people like you upvote their post.
If you enjoyed what you read here, create your account today and start earning FREE STEEM!