HF20 – STEEM update – ce este și de ce vorbește toată lumea despre el?

in #steemromania3 years ago (edited)

Căutăm translatori voluntari2.png

Salut Steemromania. Nu ne-am mai văzut/auzit/citit de multicel.

Acum că s-au dus vacanțele cronice și s-a terminat perioada în care tichetele de vacanță de la Guvern sunt valabile, presupunând astfel că până și bugetarii sunt cu noi, vom încerca să reîncepem activitatea pe pagină.

Da, din păcate valoarea pieței crypto este mică și acest aspect ține și valoarea STEEM destul de jos. Atât de jos încât poate pentru unii platforma nu mai pare atractivă. Pentru Steemromania însă entuziasmul este departe de a se termina în ceea ce privește blockchain-ul STEEM și aplicațiile dezvoltate sau în dezvoltare, pe el.

Tocmai despre blockchain în sine este vorba în articolul de astăzi deoarece, așa cum probabil majoritatea știți, STEEM a trecut printr-un hardfork major, nu în urmă cu mult timp. Hardfork-ul s-a petrecut pe 25 septembrie și timp de aproximativ o săptămână lucrurile nu au fost tocmai ușor de digerat pe aici. Dacă ai fost plecat o vreme și nu ai mai avut contact cu STEEM-ul sau pur și simplu nu ai înțeles ce s-a întâmplat cu blockchain-ul nostru drag, care sunt schimbările și ce aduc ele, atunci citește în continuare pentru că s-ar putea să te intereseze.

Ce este un „Hardfork”?


Fără a intra în detaliile tehnice ale problemei și fără a avea nevoie de pregătire de IT-ist pentru a înțelege, cel mai simplu este să ne imaginăm „hardfork”urile ca pe update-uri ale blockchain-urilor. Acestea vin pentru a schimb a în general diferite reguli de funcționare ale blockchain-ului. De obicei, în lumea blockchain-urilor, în urma unui hardfork rezultă două blockchain-uri:

a) cel care rămâne pe „codul vechi”, ce continuă să funcționeze atâta timp cât există utilizatori dar și „mineri” care garantează integritatea „ledger”ului de tranzacții;

*b) cel nou, care utilizează noul cod;
În cazul STEEM lucrurile sunt mai complexe de atât. STEEM este singurul blockchain care a trecut prin 20 de hardfork-uri în consens. Acest „consens” spune foarte multe despre calitatea witness-ilor din rețea, cei care dedică putere de calcul pentru a ține ledgerul și pe care noi, ca utilizatori, îi putem vota (profit de ocazie pentru a vă reaminti de cei doi witness români pe care îi puteți vota pentru a urca în ranking: @lux-witness și @ro-witness).

Tocmai datorită acestui consens și mai ales datorită faptului că top witness sunt aleși „democratic” de către utilizatori, acest blockchain este un ecosistem digital în care aplicațiile dezvoltate pe el sunt terminalele prin care userii pot interacționa cu acesta.

„Cu ce mă afectează HF20 pe mine?”

...probabil te întrebi.


Nu cu multe, dar cu siguranță conține câteva schimbări de care ar trebui să știi:

1. fereastra de vot se reduce de la 30 de minute la 15 minute; cu alte cuvinte va trebui să-ți readaptezi atât autovote-ul cât și mecanismele interne prin care decizi când și în ce condiții vei vota.

2. se scoate „Bandwidth” (lățimea de bandă) și se introduce „Resource Credits”; greu de calculat pentru a fi pe înțelesul tuturor, trebuie însă reținut că orice acțiune pe blockchain va costa de acum Resource Credits iar costul pentru o anumită acțiune va fi calculat ținându-se cont și de încărcarea sistemului la momentul la care se face respectiva acțiune. În plus, cantitatea de Resource Credits a fiecărui cont va fi legată și de cantitatea de STEEM investiți în STEEM POWER. Resource Credits se regenerează la fel ca și fostul Bandwidth.

Acest nou sistem prin care se încearcă reducerea spam-ului în comentarii a lovit la început foarte tare în utilizatorii cu STEEM POWER mic. În momentul updateului, sistemul a consumat RC-ul tuturor conturilor deoarece a luat în considerare toate acțiunile trecute și a „consumat” în baza lor. La puțin timp după, s-a făcut o reglare de Resource Credits iar acesta a început să se regenereze.

3. se reduce timpul de returnare a unei delegări de la 7 la 5 zile;

4. Power Down este posibil acum de la orice STEEM POWER; până la HF20 Power Down se putea face doar de la 1SP în sus.

5. se rezolvă o hibă de procedură care făcea posibil votul multiplu: până la HF20 un user putea vota de pe un cont până la epuizarea Vote Power-ului pentru ca apoi să delege STEEM POWER către un alt cont cu Vote Power la 100%, posibilitatea de „dublare” a anumitor voturi din rea voință fiind foarte mare.

Deasemenea, HF20 încearcă să pună bazele rezolvării uneia dintre marile probleme ale sistemului și anume „adopția facilă de utilizatori noi”. Prin Resource Credits se pune la punct în același timp și crearea de conturi ”cu discount” de către utilizatorii existenți. Acest lucru se poate realiza acum, după implementarea HF20 în două moduri:

  • Prin plata celor 3 STEEM (care de acum nu se vor mai regăsi în STEEM POWER-ul contului nou creat, ci acestuia i se va aloca un număr de Resource Credits pentru a putea face mișcări de bază pe rețea iar cei 3 STEEM vor fi distruși pentru a micșora disponibilitatea totală de STEEM și implicit a-i crește prețul)
  • Prin plata taxei de cont nou cu Resource Credits din contul care ordonă crearea unuia nou;

Dacă HF20 va ajuta la intake-ul de useri noi, pariul aruncat împreună cu acest update, este o chestiune pe care o vom afla în timp. Deocamdată, update-ul este benefic în primul rând pentru că temperează usage-ul de boți scăzând profitabilitatea acestora prin introducerea și modul de calcul al Resource Credits.

Alătură-te discuției pe serverului Discord

Sort:  
Loading...

@steemromania multumim pentru aceste lamuriri :P

Cu drag, am cam fost pe pauza vara asta, dar cred ca e timpul sa revenim la treaba :)

Multumim pentru update Bogdane (@vonaurolacu, pentru cei mai noi)!

N-ai pentru ce man ;)

Multumesc, am aflat ceva de care nu stiam, anume ca s-a redus fereastra de vot optim de la jumate la un sfert de ora. Va trebui sa umblu in steemauto cand ajung acasa.

Posted using Partiko Android

Imi era dor de steem romania. Apropo tichetele alea de concediu ar fi valabile pana in primavara la anul :P - numa zic

Congratulations @steemromania! You have completed the following achievement on the Steem blockchain and have been rewarded with new badge(s) :

You made more than 4000 upvotes. Your next target is to reach 5000 upvotes.

Click here to view your Board
If you no longer want to receive notifications, reply to this comment with the word STOP

Do not miss the last post from @steemitboard:

Christmas Challenge - The party continues

Support SteemitBoard's project! Vote for its witness and get one more award!

Buna seara, dragilor! Sunt un boboc ratacit, de-o zi, dar pensionara ... :))) v-am gasit cu greu ... l-am gasit si pe Madalin, dar nu stiu cum sa intru in aceasta comunitate? ... Sincer, nu inteleg mare lucru din toti termenii tehnici din postare si nici nu am venit aici pentru castiguri, ci ca o alternativa la alte retele, despre care mi s-a vorbit ... evident ca voi pune umarul sa-i ajut, asa cum pot, prin aprecieri, pe romanii mei ... domeniile mele sunt mai diferite, dar am observat ca mai sunt persoane cu preocupari ca ale mele ...
Inca nu m-am familiarizat cu regulile si cum este conceputa aceasta retea si, de aceea, va rog sa fiti ingaduitori ... nu stiu nici macar unde voi primi notificari, daca veti avea bunavointa sa-mi raspundeti ...
Toate cele bune! <3

Congratulations @steemromania! You received a personal award!

Happy Birthday! - You are on the Steem blockchain for 1 year!

Click here to view your Board

Support SteemitBoard's project! Vote for its witness and get one more award!

Hello @steemromania! This is a friendly reminder that a Partiko user has just followed you! Congratulations!

To get realtime push notification on your phone about new followers in the future, download and login Partiko using the link below. You will also get 3000 Partiko Points for free, and Partiko Points can be converted into Steem token!

https://partiko.app/referral/partiko

Congratulations @steemromania! You received a personal award!

Happy Birthday! - You are on the Steem blockchain for 2 years!

You can view your badges on your Steem Board and compare to others on the Steem Ranking

Vote for @Steemitboard as a witness to get one more award and increased upvotes!