in #steempress5 years ago

Avustralya, dünyanın en küçük kıtasının büyük bir kısmı üstünde kurulan bir devlettir. Asya'nın güney doğusunda , Güney Yarımkürede bulunur ve dünyadaki tüm milletler içinde arazi büyüklüğü açısından 6. sıradadır. 10 -- 44 güney enlemleri ile 112 -- 154 doğu boylamları arasındadır. Bu milletin harici arazileri olarak Papua'nın Avustralya kısmını 7.450.000 km karelik Avustralya Antarktik'ini, Hint ve Pasifik okyanuslarındaki birçok adayı da içine alır.


SYDNEY OPERA HOUSE

Tarihi

Avustralya'nın keşfedilişi de Amerika'nın keşfi gibi şans eseridir. 16. asırdan itibaren Portekiz ve İspanyol gemiciler Avustralya'nın kuzeyinde bulunan adalar bölgesine ulaşırlar. 17. yüzyılda ise Hollandalı denizciler Avustralya kıyılarına ulaştırlar. Avustralya'nın yeni bir kıta olduğunun farkına varılması ise, 1769 yılında İngiliz Kaptan James Cook'un Yeni Zelanda'ya yaptığı bir gezi sırasında tesadüfen olmuştur.

İlerleyen zamanlarda İngiliz Kaptan Arthur Philip 1788 yılında bin kişilik erkek,kadın, çocuklu bir toplulukla Sydney'e yerleşti. Bu tarih, Avustralya Günü olarak her yıl kutlanır. 1820 ile 1850 seneleri arasında İngiliz asıllı halkın bütün kıtaya yayılması sonucu Avustralya tamamen bir İngiliz kolonisi haline geldi. 1850 senesinde Avustralya'ya altın arayıcıları hücum etti. fakat altın arayıcıları umduklarını bulamadı. 1890 senesinde ekonomik sıkıntılar Avustralya, Tazmanya, Queensland'ın tek federasyon olarak birleşmesine sebep oldu. 1901 senesinde federasyon anayasası onaylanarak Barton başkan oldu.

I. Dünya Savaşı'nda Avustralya federe devleti, Hint Okyanusu Bölgesinde İngilizlere yardım etti. 5 milyon nüfusun 329 bini gönüllü olarak savaşa gitti. Almanlara ait Enden adlı savaş gemisi batırıldı. II. Dünya Savaşında yine İngiltere tarafında savaşa iştirak ettiler. Japonlar, Avustralya sebebiyle Yeni Gine'de çok zayiat verdi. II. Dünya Savaşı sonrası Avustralya daha bağımsız olmak istedi. 1945 yılından sonra ise Avustralya'nın ilişkileri İngiltere'den daha çok Amerika Birleşik Devletlerine yönelmeye başladı. 1951'de Avustralya, Yeni Zelanda ve Amerika Birleşik Devletleri arasında Anzus Paktı imzalandı. 1954'te bu pakt Güney Asya devletlerini de kapsayan Güney Doğu Asya Paktı SEATO haline geldi . Bu, NATO'nun eşdeğeri bir pakttır.

1950'den sonra Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere ve Avrupa'nın ekonomik ve bilgi desteğini alan Avustralya, süratle teknoloji açısından ilerlemeye başladı.


 

Fiziki Yapı

Avustralya, kıtalar içinde yükseklik açısından en düşük seviyelisidir. Arazinin yüzde 94'ü deniz seviyesinin 660 metre yüksektir ve tepe oluşturacak hiç zirve noktası yoktur. 16700 kilometre civarı olan kıyı şeridi, düzgün olsa da, derin koy ve körfezleri de bulunur.

Avustralya'daki üç önemli fiziki bölgenin en genişi durumunda bulunan batı platosu kıtanın yarıdan fazlasını oluşturur. Bölge çoğu deniz seviyesi üstünde 500 metre civarındadır. Ancak bazı bölgelerde küçük dağ grupları, plato genel seviyesi üstündedir . En önemli olanlar batı sahil yakınındaki Hamersley dizisi ve kıta merkezinde bulunan Mcdonnel ile Musgrave sıradağlarıdır. Platoda önemli kısım kuzeyde büyük kum çölüyle güneyde Victoria Çölüdür.. Bu kısımda hiç akan nehir bulunmaz ve arazi çoraktır. Plato kıyısı dar olan kıyı ovalardır.

İçte bulunan alçak bölgelerden ikinci fiziki saha meydana gelir ve kuzeyde bulunan Karpentarya Körfezi ile Güney Avustralya'nın güneyi üzerinde bulunan Spensyr ve Saint Vinset Körfezleri de dahil kadar devam eder. Bu bölgede büyük bir kısım 170 metre altındadır. Güney Avustralya havzasında bulunan Eyze Gölü, deniz seviyesinin 13 metre aşağısındadır. Sahada orta bölüm büyük artezyen havzalarından oluşur. Güney bölümde ayrı artezyen saha bölümü Murrey Nehrinin drenaj sistemidir.

Avustralya'da 3. önemli fiziki bölge doğu yaylaları ya da Great Dividing Range'den oluşur. Bu bölgenin özelliği aşağ yukarı 4000 kilometre kadar paralel uzanmasıdır. Kıtadaki esas sulak yerdir. Burası bir seri plato ve sıradağ ile özellik kazanıp Tazmanya Adasını da kapsar. En yüksek tepeleri , 2.230 m. ye varanKociusko Dağı'dır ve Güney Avustralya Alplerine mensuptur. Güney yaylaları ile sahil arasında dar bir ova bulunur.

 


 

İklim

Güney yarımkürede Avustralya diğer kıtalara nazaran çok değişik bir iklime sahiptir. Türkiye'de kış iken orada yaz vardır. Çöl bulunan kısımda olan batı bölümleri az yağışlıdır. Yıllık olarak 500 mm yi aşmaz. Senelik yağış özellikleri çok farklıdır, aşırı kuraklık her sene beklenir. Kuzey bölümde ülkenin 1/3'ünü oluşturan bölgenin iklimi tropikaldir. . Yıllık yağışı 700 ila 1520 milimetre arasıdır. Ülkede doğu ve kuzey kıyıları ile, güney kıyılarının bir kısmında, yağış miktarı normaldir ve 1000 milimetre civarıdır. İç kısımda yağış ortalamasıysa azdır, bunun sonucu da nüfusu azdır.

Kıtada doğu kenarının iklimi tropikal ve nemlidir. Aşağı Murrey Nehrinin vadisiyle, Batı Avustralya güney batı köşeleri Akdeniz iklimine sahiptir. Bu bölgelerde yaz mevsimi sıcak ve kuraktır, kış mevsimi ise ılıman ve yağışlıdır.

 


 

Doğal Kaynaklar

Batı platosunda büyük sahalar üzerinde eski kayalarda altın, kalay, bakır, gümüş ve çinko bulunur. Ülkede bunun yanısıra demir, uranyum ve boksit yatakları bulunur. Önemli miktarda kömür çıkarılır. Surat havzası ticari açıdan değerli petrol rezervlerine sahiptir. Dünyada en önemli panzehirtaşı (opal) kaynakları Avustralya'dadır.

Su, Avustralya'da en değerli doğal kaynaktır. Su bulunmaması, iç kısmın gelişmesini önleyen önemli bir sebeptir. Yetersiz nehirler haricinde, asıl su kaynağı kuyu ve su deposunun bulunduğu artezyendir. Yalnızca güneydoğu yaylaları ve hidroelektrik santrallarının yeterli suyu bulunur. Tazmanya bölgesi ülkede hidroelektrik potansiyelinin yarısına yakınının sahibidir.

Avustralya toprağı genel olarak fosfor açısından yetersizdir. En verimli toprak çeşidi, özellikle güneydoğu ve güneybatıda bulunan alüvyonlu ovalardaki topraklardır.

 


 

Bitki ve Hayvanlar

Avustralya'da bitki örtüsü değişik ve kendine has özellik gösterir. Kurak olan iç kısımlarda seyrek çöl bitkisi ve funda vardır. Yağmur ortalamasının artması sonucu bitki örtüsü çalılıktan ormana geçiş yapar. Doğu sahiliyle Tazmanya'da orman ve çalılıklar yer alırbulunur. Akasyalar ve okaliptüs buradaki bitki örtüsüdür. Her ikisine ait yüzlerce değişik çeşidi vardır ve neredeyse hepsi de Avustralya'ya özgüdür. Kuzeydoğu kıyısında tropik ormanlarda palmiye, çam, güneydoğu Asya'ya ait kereste ağaçları ve salepotunun yüzlerce çeşidi görülebilir.

Avustralya'ya özgü hayvanlar; yavrularını kendi mide keselerinde taşıyan Tasmania şeytanı, koala, vombat ve kanguru gibi memelilerden meydana gelen başka bölgelerde görülmeyen hayvanlardır. Yumurtlayan ancak yavrularını da emziren karıncayiyen Ekidua ve Pleytipusda Avustralya'ya özgü hayvanlardır. Vahşi köpek de denilen Dingo koyunlar için gerçekten tehlikelidir. Kuş cinsleri ormanlık bölgelerde bol miktarda olup, değişik türde papağanlar, kakabura veya balıkçıla çok rastlanır.Tropikal kuzey sahil nehirleri, bol miktar ve çeşitte timsah, yılan ve çeşitli kertenkelelere ev sahipliği yapar.

Avustralya'ya daha önce sokulan tilki ve tavşanların hızlı üremesi sonucu ciddi bir tehlike haline gelmiştir. Tavşanların çoğalmaması ve yayılmaması için uzun çitler çekilmiştir ancak bunlar bile kıtadaki otlakların hepsinin istila edilmesine engel olamamıştır. Avustralya'da ayrıca yaban atları, develer ve su aygırları da bulunur.

 


 

Nüfus ve Sosyal Hayat

Avustralya nüfusun seyrek ülkelerinden biridir, 2017 yılı nüfus sayımına göre 24.6 milyon kişi yaşamaktadır ancak Sidney ve Melbourne en kalabalık 30 şehir arasındadır. Nüfus yoğunluğu son yıllarda artsa da halen kilometrekae başına düşen kişi sayısı çok azdır,ama yine de nüfus, batıdaki ülkelerden daha süratli artmaktadır. 1946 ile 1960 yılları arasında, yaklaşık 1 600 000 insan göç etmiştir.

Kıtada kuraklığın olması, nüfusun 2/3 kadarının güneydoğu bölgesine yerleşmesine sebep olmuştur. Şehir bölgelerine doğru yoğunluk oldukça artar. Nüfusun yüzde 54'üne yakını 6 eyalet başkentinde oturur. Bunlar Melbourne, Alelaide, Hobart, Sidney , Brisbane ve Perth'tir. Bu kentler ve federal başkent Canberra haricinde, nüfusu 20 binden fazla olan on iki adet şehir daha bulunur. Kasaba merkezleri 5bin ile 10bin nüfus yoğunluğunda ve genelde küçüktür. Birçoğu bölge hizmeti için yapılandırılmıştır.

 

 

 

Sources : http://birgunbiryerde.blogspot.com/2013/02/kanguruya-adn-kim-koydu.html

https://gezimanya.com/avustralya

https://tr.wikipedia.org/wiki/Avustralya

http://www.hurriyet.com.tr/seyahat/avustralyaya-gitmeden-once-bilmeniz-gereken-8-ipucu-40774342

https://www.aa.com.tr/tr/ulke-profilleri/avustralya/901505

https://www.dersimiz.com/bilgibankasi/avustralya-ulkesi-hakkinda-bilgi-5210

 

 


Posted from my blog with SteemPress : https://oguzhanlive.000webhostapp.com/2018/11/17-2

Coin Marketplace

STEEM 0.29
TRX 0.11
JST 0.034
BTC 66095.77
ETH 3184.92
USDT 1.00
SBD 4.12