REVIEW: Pokemon Go, iOS

in ios •  19 days ago


În data de 6 decembrie 2017, la scurt timp după ce am schimbat vechiul Blackberry cu un iPhone, am instalat în telefon aplicația Pokemon Go. Era deja prea târziu și ratasem febra vânătorii și vremurile când se enunțau teorii despre o nouă eră din istoria omenirii când granițele sunt eradicate, obezitatea dispare cu desăvârșire și cetățenii lumii locuiesc în pace alergând după pokemoni.

Prin urmare, temerea mea cea mai mare a fost aceea că voi descoperi o comunitate moartă și voi fi deveni singurul jucător care descoperă Pokemon Go la un an și jumătate după consumarea fenomenului global. Din fericire, m-am înșelat și am avut parte de o experiență care mi-a depășit orice așteptări: încă există participanți la raiduri, competiția pentru cucerirea arenelor este la fel de acerbă în marile orașe, iar dezvoltatorii jocului au avut grijă să adauge noi provocări și aventuri aproape lunar.

În anul care s-a scurs, Pokemon Go a fost aplicația mea de plimbare care m-a obișnuit să port cu mine permanent un acumulator extern. Nu cred că am apucat vreodată să testez autonomia maximă a bateriei telefonului și mereu am avut un alt pokemon de prins sau o altă arenă de cucerit. Am mers pe jos 685 km cu aplicația deschisă, am prins mii de pokemoni, am cucerit arene de peste 850 de ori și le-am apărat timp de 18.800 de ore.

Mai mult, am jucat Pokemon Go în mai multe orașe din Europa pe care le-am vizitat de-a lungul anului: Bologna, Marseille, Paris, Veneția, Como, Milano, Londra, Cardiff, Ruse și Varna. Iar ceea ce am descoperit este că fiecare mare oraș are o comunitate activă și dinamică de jucători, iar pokemonii variază în funcție de forme de relief și climă. Prin urmare, cineva care se află continuu în mișcare și vizitează alte locuri este privilegiat de sistemul jocului.


Pokemon Go este și una dintre cele mai de succes utilizări ale tehnologiei de realitate augumentată.

Mersul pe jos face pokemonul bengos


Oricât de stupid ar suna, Pokemon Go este o aplicație de mers pe jos. Ba chiar și producătorii de la Niantic au realizat acest fapt și au încercat să integreze aplicația cu funcțiile de sănătate ale telefonului. În plus, este mult mai eficient să te plimbi și să clocești ouă prin distanța pe care o parcurgi decât să prinzi fiecare pokemon care îți iese în cale: șansele de a prinde o creatură mai puternică favorizează mersul pe jos, alergatul, sau mersul pe bicicletă.

Meritul cel mai mare pe care Pokemon Go l-a avut în viața mea este componenta de explorare. Sunt nenumărate zone din București pe care nu le-aș fi văzut vreodată dacă nu mă încăpățânam să plec în căutarea unui pokemon din apropiere. De multe ori se întâmplă să avem o rutină în ceea ce privește locurile prin care mergem în viața de zi cu zi, iar vânătoarea de pokemoni o va elimina.

Odată ce jocul te prinde, vei ajunge să îți dorești să mergi pe jos cele două stații chiar dacă vremea este nefavorabilă și te afli în întârziere. Îți vei dori să vezi și alte cartiere unde echipa din care faci parte cucerește arenele ceva mai des și îți oferă șansa de a-ți marca teritoriul într-un mod satisfăcător. Și, de ce nu, vei descoperi că tendința de îngrășare dispare și ai devenit o persoană ceva mai activă. Ai grijă doar să ai permanent la tine un acumulator extern pentru că aplicația consumă mai multă baterie decât oricare alt joc.

Cei care se tem că vor instala Pokemon Go și vor descoperi o lume post-apocaliptică unde au rămas singuri și pot prinde toate creaturile sau pot cuceri tot ce le iese în cale se înșeală amarnic: o plimbare prin parcurile mari te va convinge că încă există indivizi dornici să aștepte următorul raid, în speranța că următorul pokemon va fi unul legendar.


Dileme morale pentru vegetarieni.

Aspectul care crează dependență: gestionarea resurselor


În Pokemon Go nu le poți avea niciodată pe toate. Fiecare utilizare de resurse oferă un beneficiu, dar generează o nouă lipsă care trebuie compensată. Spre exemplu, evoluția pokemonilor presupune utilizarea de acadele, iar dobândirea acestor obiecte presupune mers pe jos cu un singur specimen din acel tip și/sau prins pokemoni din aceeași familie. Spre exemplu, dacă vreau să evoluez un Pikachu, atunci voi avea nevoie de 50 de acadele pe care le pot obține mergând pe jos pentru o recompensă de o acadea pe kilometru sau prinzând Pichu, Pikachu sau Raichu cu o recompensă medie de 3 acadele.

Dar dacă vreau să prind pokemoni, atunci am nevoie de pokemingi. Și acestea se pot obține mergând până la pokestopuri, realizând quest-uri, sau schimbând cadouri cu prietenii. Aceleași acadele sunt necesare și atunci când vreau să cresc puterea de bătălie a pokemonului preferat, așa că gestionarea lor este crucială în economia jocului.

O situație asemănătoare se întâmplă în cazul în care vreu să cucerești arene și să îți menții dominația cât mai mult timp. Ai nevoie de pokemoni puternici de atac și pokemoni cu apărare crescută care să-ți alimenteze nevoia de marcare a teritoriului. Dar creaturile își pierd din putere în timp ce apără fortăreața, așa că au nevoie de fructe care să le crească moralul să lupte în continuare la capacitate maximă. Odată ce sunt înfrânți în bătălie, pokemonii au nevoie de poțiuni de viață, astfel încât să poată reveni la capacitate maximă.

Și în caz că resursele implicate nu erau suficiente, mai există și factorul "stardust" (sau praf de stele) care limitează măsura în care poți crește puterea pokemonilor tăi. Dacă rămâi fără stardust, atunci tot ce ai de făcut este să pleci din nou la vânătoare și să prinzi tot ce îți iese în cale. Prin urmare, Niantic rezolvă și dilema pokemonilor prea slabi, care nu își merită locul în pokemingi și reprezintă un efort ineficient: dacă prinzi aceste specimene neinteresante, câștigi aceeași cantitate de praf de stele ca în cazul pokemonilor legendari și poți continua să îți faci campionii mai puternici.


Pentru cineva competitiv ca mine, bătăliile din arene sunt cea mai palpitantă parte a jocului.

Merită să mai joci Pokemon Go în 2019?


În principiu, da. Pe parcursul anului în care am jucat Pokemon Go, am văzut cum au fost adăugate două generații noi de pokemoni, a fost inventat un sistem de misiuni care oferă recompense care altfel ar fi aproape imposibil de obținut (precum pokemoni legendari care se găsesc exclusiv în alte colțuri ale planetei) și s-a implementat un sistem de prieteni.

Întotdeauna ți se oferă un motiv suplimentar să pleci la vânătoare de pokemoni, mereu vei avea curiozitatea de a vedea ce fel de creaturi se află în zona unde te aflii și periodic se mai adaugă un element nou care schimbă dinamica jocului și te împinge să încerci și să explorezi.

Finalmente, Pokemon Go are un public țintă format din oameni care probabil au un câine și le face plăcere să-l scoată la plimbare de 2 ori pe zi. Doar cineva dinamic și motivat poate să joace mai departe de nivelul 10 și să găsească plăcere în a exersa ceva atât de mecanic și repetitiv. Din punct de vedere conceptual, Pokemon Go este inferior jocurilor moderne de pe mobil. Însă spre deosebire de Clash Royale sau Super Mario Run, activitatea de a progresa încurajează efortul fizic. Nu poți ajunge prea departe stând pe canapea și butonând inventarul cu obiecte sau pokemoni, așa că ai face bine să te ridici și să înfrunți frigul de afară într-o nouă aventură care te-ar putea purta prin locuri noi și neobișnuite!

 

8


 

+ O aventură inedită într-o lume aflată în continuă evoluție și expansiune.

+ Sistemul de gestionare a resurselor va avea grijă să-ți ofere permanent noi lipsuri care să te facă să revii la vânat și explorat.

+ Jocul te încurajează să te miști și să explorezi, oferind recompense pentru consecvență.

+ Grafica și sistemul de joc sunt atractive și primesc permanent actualizări, în funcție de condiții de vreme și sezon.

+ Comunitatea este încă activă, deși febra verii lui 2016 s-a consumat.

+ Prima utilizare interesantă a conceptului de realitate augumentată.

Evident, Pokemon Go nu este pentru oricine și își pierde farmecul rapid dacă nu ești o persoană activă.

Cel mai mare dușman al bateriei telefonului tău.

Muzica și întreaga coloană sonoră sunt atât de fade încât le-am închis permanent din primele secunde.

 

Testat pe: iPhone 6s

Disponibil pe: iOS, Android

Producător: Niantic

Distribuitor: Niantic

Data lansării: 6 iulie 2016
 

 


Posted from my blog with SteemPress : http://nivelul2.ro/review-pokemon-go-ios/

Authors get paid when people like you upvote their post.
If you enjoyed what you read here, create your account today and start earning FREE STEEM!