Seyitömer Höyüğü

in #hoyukler5 years ago

Seyitömer Höyüğü Kütahya'ya 25 kilometre mesafedeki Seyitömer Köyünün kuzeybatısındadır.

Seyitömer Linyit İşletme Müdürlüğü arazisinin içinde bulunur.

Tepenin boyutları 140'a 150 metredir ve höyüğün üstü, aşağı yukarı 2000 metrekarelik bir arazidir.

 

Kazı çalışmaları Seyitömer Linyit İşletmesinin fonuyla 1989 senesinde başlamıştır. İlk yıl yapılan kazılara Eskişehir Müzesinden N. Aydın, sonraki kazılara Afron Müzesinden A. Topbaş ve sonra A. İlaslı başkanlık yapmıştır. Bir süre ar verildikten sonra kazı çalışmaları 2006 senesinde Dumlupınar Üniversitesi tarafından tekrar başlamıştır. Kazı Başkanlığını Profesör Doktor A. Nejat Bilgen yapmıştır.




En eski tabakanın Geç Kalkolitik Çağa ve Erken Tunç Çağına ait olduğu anlaşılmıştır. Hemen üstünde ise Erken Tnç Çağı tabakası bulunmaktadır. Üst katmanlarda Milattan Önce 2000'li yıllara ait, Frig, Helenistik ve Roma yerleşimleri vardır. Frig Döneminde yapıldığı düşünülen suri yerleşkeyi çevirmektedir. Tepenin iskanının 5000 sene öncesine kadar uzandığı düşünülmektedir. Özellikle Ahamenis, Helenistik ve Roma döneminde yoğun iskan olmuştur. Milattan Önce 2000 senesinden ilk çeyreğinde ise deprem sebebiyle yıkıldığı anlaşılmıştır.

Höyükte bulunan çanaklar ve çömlekler önemlidir. Erken Tunç Çağının II. Evresi ile III. Evresine ait buluntular, Anadolu'daki çanak çömlek endüstrisindeki gelişmeleri göstermektedir. Höyükte ele geçen buluntular, Eskişehir Ovası ile Çanakkale dolaylarında bulunanlarla benzrlik göstermektedir.

Erken Tunç Çağına ait buluntuların biçimlendirilmesinde taş ve kil kalıplar kullanılmıştır. Anadalu'da Milattan Önce 3000'li senelerde seramik üretilen tek yerin Seyitömer Höyüğü olduğu netlik kazanmıştır.

Yapılan kazılardan, özellikle Erken Tunç Çağında kullanılandemir eritme atölyesi, fırını ve demir külçeler ele geçmiştir.

Pişmiş topraktan yapılmış dokuma tezgahı ağırlıklarındani dokuma endüstrisinin gelişmiş olduğu anlaşılmaktadır.

Yerleşimde dini motif olarak ana tanrıça inancının etkin olduğu anlşılsa da, Bizans Döneminde Ana Tanrıça'nın yerini Zeus almıştır.

Höyükte yapılan kazılarda ele geçen buluntular Dumlupınar Üniversitesi Müzesinde ziyaret edilebilmektedir. Toplam 1380 adet eserin sergilendiği müzede ayrıca bilgilendirme panoları da bulunur.

 

http://www.learningsites.com/Seyitomer/Seyitomer_home_2016.php

 


Posted from my blog with SteemPress : https://fatihinsitesi.000webhostapp.com/2019/08/seyitomer-hoyugu

Coin Marketplace

STEEM 0.26
TRX 0.11
JST 0.032
BTC 63547.08
ETH 3070.13
USDT 1.00
SBD 3.83