Bulantı-Kusma-Öğürme; Fizyopatolojisi Nedir?

in WORLD OF XPILAR4 years ago

Tanımlar

Bulantı: Epigastrium ve boğazın arkasında deneyimlenen kusma ile sonuçlanabilen ya da sonuçlanmayan, hoş olmayan bir duygudur. Bazı kişiler bulantıyı "midede rahatsızlık ya da hastalık hissi" olarak tanımlamaktadır.

Öğürme: Hiçbir şey çıkarmaksızın kusmaya teşebbüs etmektir. Bireyler bunu "kuru kabartı" ya da "öğürme" olarak da belirtebilir.

Kusma: Mide, duodenum ya da jejunum da içeriğin güçlü bir şekilde ağızdan atılmasıdır.

Genellikle bazı belirtiler eşliğinde görülür: Ani salya akışı, kusma öncesinde taşikardi, kusma sırasında bradikardi, hipotansiyon, baş dönmesi, solgunluk, soluk alma sıklık ve derinliğinde artış gibi.

Fizyopatoloji

Bulantı, öğürme ve kusma birbirinden bağımsız olgulardır, art arda ya da tek başına meydana gelebilir. Bulantı mekanizması subjektif özelliği nedeniyle tam olarak açıklanmamıştır; ancak kemoterapiye bağlı kusma mekanizması daha iyi anlaşılmıştır. Kusma çeşitli yollarla ve nörotransmittor reseptörlerin aktivasyonunu içeren karmaşık bir sürecin uyarımı sonucu meydana gelir. Mide ile kusma merkezi arasında negatif bir feedback çemberi olmadığından mide boşaltılmış bile olsa uyarım sürmekte ve öğürme meydana gelmektedir. Kusma merkezi çeşitli afferent yollarla ve CTZ tarafından yapılmaktadır.

Resim Kaynağı

REFERENCES AND RESOURCES
  1. Bahar A, Ovayolu Ö, Ovayolu N. Onkoloji Hastalarında Sık Karşılaşılan Semptomlar ve Hemşirelik Yönetimi. Erciyes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi, 2019;6(1):42-58
  2. Can G. Onkoloji Hemşireliğinde Kanıta Dayalı Semptom Yönetimi. 3P-Pharma Publication Planning, 2007

Coin Marketplace

STEEM 0.25
TRX 0.11
JST 0.033
BTC 63282.43
ETH 3083.92
USDT 1.00
SBD 3.85