KELEBEK ETKİSİ 🦋 (KAOS TEORİSİ)

in #esteem6 years ago

Kelebek etkisi teorisi, bir kelebek dünyanın herhangi bir yerinde kanatlarını hareket ettirdiğinde, dünyanın başka bir yerinde bir kasırgaya neden olabileceğini belirten bir teoridir.

Bu size pek de gerçekçi olmayan bir varsayım gibi gelebilir, Bunun gibi hafif bir değişiklik nasıl bir kasırga gibi büyük bir sonuçla sonuçlanabilir?

Size Kelebek Etkisi teorisini gerçek hayatta anlamanıza yardımcı olacak bir örnek vereyim. Bir adam müdürü tarafından kötü muameleye maruz kaldığı bir şirkette çalışıyormuş ve aylarca kibirli patronu tarafından saygısızlık ve mobbing gördükten sonra işi bırakmaya karar vermişti.

Kaynak

Adam şirketten ayrılmadan önce diğer çalışanlarla konuşmuş. Sonuçta diğer üç kişi de ayrılmaya karar vermiş.

Bu insanlar işi bıraktıkdan sonra da kendi işlerini kurmaya karar vermişler. Bir süre sonra ve yoğun bir çalışmanın ardından, işlerinde çalıştıkları şirket ile rekabet etmeye başlıyorlar ve bu konuda da oldukça başarılı oluyorlar. Şiddetli rekabet baskısı altında, eski şirket ise iflasını ilan etmiş!

Bu örnekte Kelebek Etkisi teorisini rahatlıkla farketmişsinizdir. Tek bir çalışanın kötü muamelesi, şirketin yıllar sonra iflas etmesiyle sonuçlandı.Kelebek Etkisi teorisinin tamamı bunu anlatır aslında. Göze çarpmayan küçük bir değişiklik daha sonra çok büyük sonuçlar yaratabilir.

Kelebek Etkisi Teorisi Nereden Çıkmıştır?

Bu terim aslında Edward Lorenz adında bir Amerikalı matematikçi tarafından işlenmiştir. Lorenz meteoroloji alanında çalışıyordu ve hava koşullarındaki başlangıç koşullarındaki küçük değişikliklerin birkaç gün veya bir kaç hafta sonra çok farklı sonuçlara yol açabileceğini fark etti. Hava şartları iki gün üst üste aynı görünüyor diye, bu, hava durumunun birkaç gün sonra tahmin edileceği anlamına gelmez. Hava, iki günde sadece çok az farklı olabilir ve daha sonra farklı sonuçlara yol açabilir. Bu, Lorenz'e, kelebek metaforunu kullanmasını sağlamıştır.

Küçük bir kelebek, kanatlarını çırparak dünyanın diğer tarafında birkaç hafta sonra kasırgaya neden olabilir.

Bu noktaya gelinene kadar matematikçiler ve bilim adamları, doğayı keşfetmek için fiziki dünyayı tam olarak tanımlayan denklemleri kullanmışlardır. Örneğin, bir sarkacın salınımı öyle bir şekilde tahmin edilebilir ki, zamanın anlatılması için saatlerde kullanılabilir. Matematikçiler tüm sistemlerin aynı olacağını umdular. Sadece hava koşullarının tam olarak tahmin edilebilmesi için doğru denklemleri keşfetmemiz gerektiğini düşünüyorlardı.

Kaynak

Lorenz'in gösterdiği şey aslında, bazı düşünülen çoğu sistemden çok farklıydı. Şimdi böyle sistemlere kaotik sistemler diyoruz. Bu, başlangıç koşullarındaki çok küçük değişikliklerin çok farklı sonuçlar doğuracağı anlamına gelir. Hava kaotik bir sistemin en ünlü örneğidir, ancak kaos her yerde toplanır ve insan vücudu ve borsa gibi farklı alanlarda bulunabilir.

Kaosun Doğası

Hava durumu sisteminin kaotik doğası nedeniyle, tahminciler sadece 5-10 gün civarında herhangi bir doğrulukla hava durumunu gerçekten tahmin edebilirler. Bu, günümüzün gerçekten güçlü bilgi işlem gücüyle bile, ne kadar ileriye bakabileceğimiz konusunda her zaman sınırlı olacağımız anlamına gelir.

Ancak rastgelelikle kaos karıştırılmamalıdır. Kaotik sistemler genellikle oldukça basit denklemler kullanılarak modellenebilir veya açıklanabilir, bu yüzden genellikle rastgelelikten bahsedilirken kastedilen şey, kaos değildir. Sarkacımızı tekrar ele alalım. Hareketini tam olarak tahmin edebileceğimiz, gerçekten basit bir nesnedir. Şimdi, 'çift sarkaç' denen şeyin içine küçük bir ayar yapalım. Bunu, ilk çubuktan sallanabilen ikinci bir çubuk takarak yapıyoruz.

çift sarkaç.gif
Kaynak

Sarkaçların hareketini tanımlayan denklemlerin tam olarak ve büyük bir doğrulukla yazılabildiğini biliyoruz. Bu nedenle, çift sarkaçın tek sarkaç gibi basit bir şekilde hareket edeceğini düşünmek yanlış olur. Çift sarkaç hareketleri tamamıyla kaotik sistem hareketlerine uygundur.

Eğer Lorenz'in bu konuyla ilgili matematiksel denklemlerini bir kağıda çizerseniz, bunların yukarıdan bakınca bir kelebeğe benzediğini görebilirsiniz . Bu bize, kelebek etkisi isminin nereden geldiği konusunda bir fikir verebilir.


animasyonum.gif

Sort:  

Bu teoriye en uyan hikaye bence Hitlerin yetenek sınavından kalması ve ressam olamaması. Düşünsenize Hitler ressam olmuş ikinci dünya savaşı sadece pasifikte japonlar ve amerikalılar arasında olan bi savaş olarak kalıyor. Savaşta 21 milyon insanını kaybeden Rusya şu anki nüfusundan daha fazla belkide 500 milyon. Ama o zaman Stalin akıllı durmaz gelir bize dalardı belki "verin lan boğazları diye". İkinci dünya savaşı yıkıcılığında belki daha kötüsü bizim topraklarımızda yaşanırdı. Belkide Türkiye 30-40 milyon nüfuslu daha küçük yüzölçümü olan bi ülke olurdu. Kim bilir tarih nasıl alternatif bi hal alırdı. Hitlerin güzel sanatkar fakültesine girmesine onay verilmeyen o salonda elendiğinde hangi kelebek çırptı kanatlarını.

Evet güzel bir örnek olabilirdi lakin verdiğiniz örneğin daha çok kader (kozalite) eksenli olduğunu düşünüyorum. Neden-sonuç ilişkisindeki küçük bir değişikliğin değil de sisteme dışarıdan küçük bir etkinin karmaşık görünen sanki (quasi) tesadüfiymişçesine büyük sonuç doğuran olaylar bu konuya daha birebir uyan örnekler olabilir.

Paylaşımınız günün en Jumbo yazısı seçildi, tebrikler :)

Yazınız Jumbot ve Jumbot Kürasyon Kuyruğuna bağlı hesaplar tarafından oylanmıştır.



Jumbo-T Nedir?

Jumbo-T, TR içerik oluşturucularına destek olma amacıyla kurulmuş bir oluşumdur.

Jumbot Hakkında Daha Detaylı Bilgi İçin

Teşekkür ederim 😊

Aslında kelebek etkisini gerç ek hayatta çok sık yaşıyoruz. Hayatımızda olup biten herşey geçmişle bağlantılı sonuçlar doğuruyor bazen iyi bazen kötü sonuçlar. Emeğinize sağlık.

Teşekkür ederim. Ama nedenselliğe bağlı sonuçlarla, küçük etkilerin kaotik süreçlerden geçerek büyük sonuçlara sebep olmasını karıştırmamalıyız. Arada ince bir çizgi var.

Congratulations! This post has been upvoted from the communal account, @minnowsupport, by gokhan83kurt from the Minnow Support Project. It's a witness project run by aggroed, ausbitbank, teamsteem, theprophet0, someguy123, neoxian, followbtcnews, and netuoso. The goal is to help Steemit grow by supporting Minnows. Please find us at the Peace, Abundance, and Liberty Network (PALnet) Discord Channel. It's a completely public and open space to all members of the Steemit community who voluntarily choose to be there.

If you would like to delegate to the Minnow Support Project you can do so by clicking on the following links: 50SP, 100SP, 250SP, 500SP, 1000SP, 5000SP.
Be sure to leave at least 50SP undelegated on your account.

Coin Marketplace

STEEM 0.20
TRX 0.16
JST 0.030
BTC 65811.45
ETH 2675.69
USDT 1.00
SBD 2.88