Artı ve eksileri ile kripto paraların hayatımıza getirdikleri [Cointurk 27. Projesi] [Lion#9534]

in #cointurk6 years ago

272.jpg

Merhaba değerli arkadaşlar

Bugün nasılsınız? Umarım hepiniz iyisiniz ve her şey yolundadır. Bir kez daha bize bu güzel projelerle destek olan başta sn. Kuşadası’na ve ekibine çok teşekkür ederim.

Öncelikle kripto para terimi ile ilgili bilgi vermek istiyorum. Kripto para ilk defa 2009 yılında Bitcoin ile hayatımıza girmiştir. Peki kim bu Bitcoin’i kuran kişi ya da kişiler? Bugün internet dünyasında yaygın olarak bilinen isim Satoshi Nakamoto'dur. Bu kişinin kim olduğu veya kimleri temsil ettiği bilinmiyor. Bu da bana göre gerçekten çok çok ilginç bir durum. Bugün bildiğiniz gibi her büyük kurum ve kuruluşun ardında gerçek isimler var. Örneğin Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg, yine örneğin Google'ın kurucuları Sergey Brin ve Larry Page gibi. Bitcoin bugün dünya piyasalarını sallamaktadır. Her gün milyarlarca dolar alım satım işlemi yapılmaktadır. İnsanlar bu terimi benimsemiş sevmiş çok hızlı bir şekilde hayatlarına adapte etmişlerdir. İnternette çılgın bir bitcoin sevigisi oluşmuştur. Böylesine büyük bir oluşumun kurucusunun veya kurucularının tam olarak bilinmemesi gerçekten çok tuhaf. Ama ne olursa olsun kendi açımdan iyi ki icat etmişler diyorum :) Bana göre müthiş bir zeka harika bir teknolojidir Bitcoin ve kripto paralar. Kesinlikle sıradan insanların yapabileceği bir şey değil. Konumuza devam edecek olursak, bitcoin in kurucusu veya kurucuları tarafından Bitcoin’e bazı sınırlar koymuşlar. Örneğin piyasada bulunabileceği maksimum miktar 21 milyon adetle sınırlıdır. Bu kripto paranın her hangi bir merkezi yönetim veya otoritesi bulunmamaktadır. Yani anonim bir yapısı vardır. Bu da devletlerin kripto paralara şüphe ile bakmalarına yol açan önemli etkenlerden biridir.

Kripto paraların faydaları:

Bugün kripto paraların bazıları ödeme aracı olarak kullanılmaya başladı bile. Ödeme amaçlı kullanılan kripto paralar, normal ödeme şekillerinden çok daha etkili ve maliyetleri düşüktür. Ayrıca işlem süreleri de çok kısadır. Bu nedenlerden dolayı bazı yerli ve yabancı büyük bankalar ödeme işlemlerinde kripto paraları kullanmaya başladılar. Örneğin Ripple, bankalarla anlaşmaları yapıldı, artık bir ödeme aracıdır ve bankalar halihazırda kullanıyorlar. Ayrıca Kripto paralar sigortacılık ve aracılık hizmetlerinde, yeme içme sektöründe, online sinema maç biletlerinde ve benzeri birçok alanda kullanılmaya başladı. Kripto paralar sadece kurum ve kuruluşlar için değil normal halk içinde çok faydalıdır.

Kripto paraların riskleri:

Kripto paraların çok büyük faydaları olduğu gibi riskleri de mevcut. Bana göre en önemli riski güvenliktir. Bugün kripto paraların saklanması konusunda ciddi sıkıntılar var. Maalesef hackerlar ve kötü niyetli gruplar kripto para borsalarına, kripto para cüzdanlarına, hatta kişisel hesaplara saldırılar düzenlemekte ve hırsızlık yapmaktalar. İnsanlar bundan büyük zararlar görmekteler çünkü ele geçirilen hesap veya hesaplarından doğru dürüst hak iddia edecek bir mercie başvuramıyorlar. Bu güvenlik açıkları kapatılıp hesaplara güvenceler sağlanırsa kripto paralar çok daha büyüyeceklerdir buna inancım tam. Güvenlik konusu dışında devlet-hükümet desteği bulunmamaktadır. Bir diğer riskte şudur; Bazı kripto paralar sırf dolandırıcılık üzerine kuruluyorlar. Yani scam adını verdiğimiz coinler. Belki de kripto paralarda en büyük tehlike budur. Çünkü tüm paranızı kaybetme riskiniz var. Bildiğiniz gibi en son örneklerinden biri Bitconnnect coindir. 1 milyar dolar piyasa değeri vardı!!! Ve bir kaç ay önce birden coinin değeri beş para etmez bir hale geldi ve tüm yatırımcılar paralarından oldu. Dünya çapında milyon adet hesabı bulunan bir coindi. Scam çıktı ve onlarca insan sermayesini kaybetti. Şimdi davaları var ama bir sonuç alınabileceğini sanmıyorum. Bu yüzden kripto para alıp satarken kaynağını araştırmalı çok dikkat etmeliyiz aksi takdirde paramız buhar olur, hesap soracak kimseyi de bulamayız.

Kripto paraların dünyadaki kullanımı:

Kripto paralar dünya çapında özellikle son bir kaç yılda büyük bir ilgi görmüştür. İşlem hacimleri alım satımlar yatırımlar kat kat artmıştır. Stratejistler önümüzde ki yıllarda daha da artacağını düşünüyorlar. Şahsen ben de aynı fikirdeyim ve kripto para piyasasının 350-400 milyar dolardan, trilyon dolarlara ulaşacağını düşünüyorum. Buna göre de kendi yatırımımı yapıyorum. Bir örnekle konuyu pekiştirelim. 2017 yılında kurulan kripto para borsası Binance'ın üye sayısı 7 milyonu geçmiştir. Binance kurulduktan sonra 3 ay içinde 7.5 milyon dolar kar etmiş. Bugün ise 2. çeyrekte net karı, evet açıklıyorum, inanamayacaksınız! 200 milyon dolardır. Bu rakamları bizzat Binance'ın CEO'su Changpeng Zhao(CZ) online olarak açıklamıştır. Dünya devi Alman bankası Deutsch Bank bile aynı dönemde bu kadar kar edememiştir. Rakamlar gerçekten inanılmaz. Bu rakamlar insanların kripto paralara ne derece ilgisi olduğunu kanıtlamaya yeter de artar. Bu piyasa çok çok daha büyüyecek eminim.

111.JPG

Yukarıda ki haritada kripto paralara sıcak bakan ülkeler ve desteklemeyen ülkeler gösterilmiştir:

  • Yeşil yıldızla gösterilen ülkeler: Tam destek verenler
  • Koyu yeşil gösterilen ülkeler: Destek veren ve ilgi gösterenler
  • Açık yeşil gösterilen ülkeler: Destek verenler
  • Turuncu gösterilen ülkeler: Deneme hazırlık yapanlar
  • Sarı gösterilen ülkeler: Ne destek veren ne de yasaklayanlar
  • Kırmızı gösterilen ülkeler: Destek vermeyenler
  • Kuru kafa gösterilen ülkeler: Kesinlikle yasaklayanlar

Umarım yazımı beğenmişsinizdir arkadaşlar

Saygılarımla

Görsel kaynak1
Görsel kaynak2

Sort:  

Güzel bir paylaşım olmuş. Upvote attım. Aynı projeye ben de katıldım , dilerseniz destek verebilirsiniz :)
https://steemit.com/cointurk/@bkatipoglu1/kripto-paralarin-faydalari-riskleri-ve-duenyadaki-kullanimi-cointurk-27-projesi-berhanktpgl-3082

Coin Marketplace

STEEM 0.16
TRX 0.16
JST 0.031
BTC 58951.49
ETH 2505.59
USDT 1.00
SBD 2.48