G-Objects

in #alldutch6 months ago

Gooooooooooood morning Breda !!!

Jeeeeetje wat is het koud! Snak jij ook terug naar de dagen dat we heelijk konden klagen dat het kwik boven de 40C stond?

Wellicht is 40C ietwat overcompenseren, maar het klinkt nu als uiterst aangenaam #wetvanbehoudvancomplains

Anyway kijk jij ook wel eens naar boven, naar zo'n mooie sterrenhemel? Astronomen doen dat ook, maar dan wat professioneler met satelliet-telescopen en zo.

Je hebt vast wel neegekregen dat we afgelopen jaar wat kiekjes hebben kunnen schieten van ons eigen galactic-black hole. Super wat je tegenwoordig met een spiegelreflex en een (ietwat grotere) telelens allemaal kan fotograferen.

Ons eigen zwart gaatje (Sagittarius A, voor intimie Sgr A) is natuurlijk het focuspunt van vele out-of-this-world-kiekjes. En het bekijken van die foto's zijn een aantal gloed nieuwe objecten ontdekt: G-objects ! (G-objecten in goed Nederlands).

Deze G-objects zitten in een soort gravitatie-dans met Sgr A*.

In eerste instantie dachten we dat het sterren waren, maar een wat closer inspection liet zien dat dat niet klopt. De G-objects lijken op sterren, maar ze zijn niet rond en als ze dichter bij A* komen transformeren ze in een gaswolk. Zijn ze weer wat verder van de singularity dan worden het weer ster-achtige objecten.

Zo'n cyclus duurt zo tussen de 100 - 1000 jaar, waarvan de meeste tijd in ster-achtige fase wordt doorgebracht. En het aller mooiste is dat dit hele proces natuurkundig te berekenen is, en dus gewoon de wiskundige regels van logica volgt. Bizar toch, dat als we iets kunnen uitrekenen en de natuur het vast ergens al heeft 'uitgevoerd'.

Net als met black holes, die hadden we wiskundig in 1916 verklaard (Albertje Einstein), maar pas in 2016 voor het eerst waargenomen. Voor 2016 was het maar de vraag of Einstein tegen de grenzen van de wiskunde was aangelopen of was de natuur inderdaad zo fascinerend.

Het antwoord is duidelijk :)

Anyway vrienden, vandaag ook het 75 jarig jubileum van de bevrijding van Auschwitz, daar mogen we best even stil bij staan. Maak er een bijzondere donderdag van en je bent weer totally awesome!!

Carpe die "Nature...the ultimate form of Art" Diem

Posted using Partiko Android

Sort:  

You post has been manually curated by BDvoter Team! To know more about us please visit our website or join our Discord.

BDvoter Team

Coin Marketplace

STEEM 0.21
TRX 0.02
BTC 9228.65
ETH 239.62
USDT 1.00
SBD 1.02