De Ce Este Bitcoin Mai Important Decât Alte Criptomonede?

in #steemromania6 years ago


La sfârșitul anului 2008, Satoshi Nakamoto a publicat "Bitcoin: A Peer-To-Peer Electronic Cash System" și a schimbat definitiv modul în care ne raportăm la tranzacții online și la valute digitale. Deși Bitcoin este prima criptomonedă lansată (valută criptografică bazată pe secvențe imutabile de cod, stocate într-un registru public numit "blockchain" - sau lanț de blocuri), au existat multe alte încercări de a crea bani virtuali. Aurul din World of Warcraft, viețile din Candy Crush, DigiCash sau chiar cupoanele de reduceri și voucherele cadou reprezintă toate forme de monede virtuale cu valoare echivalentă în bani emiși de către guverne.

Însă au trecut 10 ani de la lansarea Bitcoin și fiecare nou proiect introdus pe piață în acest interval de timp s-a bazat sau a fost influențat de arhitectura creată de Satoshi Nakamoto. Din punct de vedere strict tehnic, se poate afirma că fiecare lansare a adus îmbunătățiri tehnologice: Litecoin a mărit capacitatea blocurilor și viteza lor de generare, DASH și ZCash au adăugat funcții de confidențialitate pentru tranzacții, în timp ce Dogecoin a crescut semnificativ masa monetară. Există în continuare dezvoltatori și inovatori care găsesc noi metode de a adapta codul-sursă Bitcoin și periodic asistăm la anunțuri privind detronarea criptomonedei-rege.

Cu toate acestea, există motive solide pentru care Bitcoin se menține în vârful ierarhiei și nu va fi înlăturat prea curând sau vreodată. Argumentul nu ține neapărat de un grad ridicat de adopție sau utilizare în rândul maselor pentru că tehnologia se află încă în primele faze. De aceea, în rândurile care urmează vă voi prezenta motivele obiective care legitimează dominația BTC.

1. Satoshi Nakamoto a creat Bitcoin, l-a promovat și ajutat să crească în primii 2 ani, după care a dispărut definitiv și l-a lăsat să existe descentralizat în mâinile comunității.


Originile acestui programator misterios cu presupuse origini japoneze nu au fost confirmate vreodată oficial de către vreo autoritate și nu se știe dacă persoana din spatele Bitcoin încă se află în viață. Personal, îmi place să cred că este vorba despre programatorul maghiaro-american Nick Szabo - unul dintre puținii oameni care ar fi avut cunoștințele tehnice și științifice pentru a pune bazele unui proiect de o asemenea anvergură și persoana care a dezvoltat BitGold (un sistem foarte asemănător cu Bitcoinul de astăzi, aflat în dezvoltare cu zece ani înainte ca Satoshi să își facă apariția).

Unii găsesc dimensiuni religioase în prezența lui Satoshi Nakamoto și îl văd ca pe o figură prometeică sau mesianică, iar motivele lor sunt date de aura de mister care îl învăluie pe creator: nu se știe dacă este un singur individ sau un grup, nu îi este cunoscută naționalitatea și tot ceea ce membri comunității pot face este să speculeze în baza stilului de scriere și a persoanelor care ar fi fost capabile să inoveze la un nivel atât de înalt.

Dar ceea ce contează în cazul lui Satoshi nu este identitatea, ci intențiile pe care le-a avut: Bitcoin trebuie să fie prima monedă internațională descentralizată, lipsită de controlul guvernelor sau a altor grupuri de interese, accesibilă oricui pentru participare și imposibil de blocat sau confiscat (cel puțin în faza de tranzacție).

Comunitatea care a preluat rularea și dezvoltarea protocolului este atentă și conservatoare, fiind conștientă că niciun alt proiect din domeniu nu a atins același grad de descentralizare și oportunitatea de a schimba sistemul financiar global este cu adevărat unică.



2. Deciziile de actualizare a software-ului Bitcoin sunt luate pe parcursul a câțiva ani de deliberare intensă și testare riguroasă.


În cazul Ethereum, câțiva oameni pot să se întâlnească într-o cameră și să stabilească în timp record modificări urgente de plan (cel mai recent, au decis amânarea momentului când dificultatea de minare crește). De fapt, istoricul lor arată că lanțul de blocuri nu este imutabil și se pot face intervenții arbitrare asupra tranzacțiilor. Se pot spune multe despre ETH și potențialul pe care îl are, însă rezistența la presiuni externe sau atacuri interne este chestionabilă, ceea ce pune în pericol sustenabilitatea întregului sistem.

Bitcoin Cash, care s-a rupt din lanțul principal Bitcoin pentru a mări capacitatea blocurilor, are parte de o problemă aseămătoare: programatorii pot grăbi modificările și pot să accelereze în mod deliberat anumite rezvoltări (precum mărirea blocurilor din lanț de la 8 MB la 32 MB). Faptul că există figuri influente care iau decizii și împing restul comunității în direcția respectivă este o altă lacună de securitate care își va arăta limitele în momentele când guvernele se vor arăta ostile.

Originalul Bitcoin este cel mai conservator: propunerile de îmbunătățire a protocolului sunt propuse prin intermediul unor documente numite BIP (Bitcoin Improvement Protocol) pe care comunitatea le analizează, le dezbate și le testează într-un mod riguros. Mai mult, actualizările nu sunt obligatorii și fiecare este liber să ruleze versiunea de software în care crede - trecerea la SegWit (care îmbunătățește maleabilitatea blocurilor și poate ajuta temporar la creșterea dimensiunii blocurilor pentru a evita congestionarea rețelei) este opțională, la fel cum viitoarele semnături Schnorr pentru confidențialitate crescută vor avea un caracter facultativ.

Bitcoin este imun la atacuri din interior și exterior tocmai datorită faptului că este simplu și stabil. În timp ce alte criptomonede încearcă să îndeplinească alte funcții (contracte inteligente, aplicații descentralizate, mii de tranzacții pe minut), BTC rămâne aurul digital stabil în care utilizatorii pot avea încredere. Nu există vreun participant care să poată modifica în mod arbitrar protocolul, nu există forță suficient de puternică pentru a face tranzacțiile să se anuleze (problema dublei-cheltuiri) și nu există o singură figură centrală care să poată fi arestată pentru a închide definitiv protocolul.

Bitcoin este echivalentul unui torrent: cât timp cineva rulează lanțul de blocuri pe un calculator și protocolul poate fi descărcat de alții, rețeaua continuă să existe și să se extindă.

3. Bitcoin nu poate fi închis de către guverne.


Înainte de orice altceva, Bitcoin este cod transmis prin intermediul internetului, la fel ca un fișier de tip torrent sau un document stocat în cloud. Site-uri precum Bitcoin.org se pot închide, dar există suficiente modalități de a transmite informația. Programatorii care lucrează la dezvoltarea protocolului pot să fie arestați, dar vor lăsa în urmă o rețea funcțională și stabilă. Minerii pot avea echipamentele confiscate, dar sistemul este gândit pentru ca dificultatea de descoperire a noilor blocuri să se ajusteze automat și utilizatorii de acasă vor putea continua să mineze de pe laptopuri simple, folosind software de mascare a IP-ului și redirecționare a traficului (VPN, ToR). Și deținătorii de Bitcoin pot fi persecutați, arestați și torturați, dar asta tot nu poate intercepta tranzacțiile.

În cei 10 ani de existență, rețeaua a devenit suficient de matură pentru a face față provocărilor. Ba chiar există soluții pentru trimiterea de Bitcoin prin SMS (semnalul telefonic este preluat pentru a trimite informații criptate către nodurile Bitcoin), s-au inventat relee de extindere a semnalului pe distanța a câțiva kilometrii (în ideea că instrucțiunile vor putea trece de granițele statelor unde Bitcoin este interzis) și s-au prezentat lucrări de cercetare unde se prezintă conceptul de transmitere de date prin unde ultra-scurte în ionosferă (Nick Szabo se întâmplă să fie unul dintre autori).

Există mii de criptomonede derivate din codul sursă Bitcoin și toate promit să rezolve probleme - însă niciun produs nu reușește să se păstreze cu adevărat descentralizat și are vulnerabilități chiar în persoanele fondatorilor. Faptul că Satoshi Nakamoto a dispărut chiar înainte de explozia Bitcoin pe piețele internaționale este un mare avantaj pentru utilizatori și sistem.



4. Bitcoin, deși este conservator din punct de vedere tehnologic, are cei mai buni programatori.


Oricine poate să modifice linii din codul-sursă Bitcoin (pus la dispoziție gratuit încă de la lansare) pentru a-și lansa propria criptomonedă, dar ai nevoie de ani de experiență pentru a putea intra în rândul programatorilor Bitcoin Core. Trebuie să înțelegi mecanismele care stau la baza sistemului, să ai cunoștințe solide de programare și criptografie, dar să ai și capacitatea de a identifica soluții pentru problemele existente.

Conservatorismul din rândul dezvoltatorilor Bitcoin are dimensiuni elitiste și dezbaterile se poartă la cel mai înalt nivel. Modificările nu sunt aduse decât dacă apar situații de criză și ele reprezintă oricum simple adăugiri opționale - protocolul de bază este funcțional și testat de provocările apărute în timp.

Însă ceea ce programatorii Bitcoin au descoperit mai repede decât restul comunității este că problema de creștere a numărului de tranzacții nu se rezolvă eficient prin mărirea blocurilor din lanț. De aceea au sugerat Lightning Network drept metodă de dezvoltare a sistemului fără a aduce modificări radicale protocolului de bază - vom avea astfel același Bitcoin descentralizat, la care se adaugă un strat suplimentar de noduri care operează la viteze mari și pot depăși capacitatea Visa sau Mastercard de a efectua tranzacții.

În timp ce programatorii altor criptomonede erau preocupați de ideea de a crește dimensiunea blocurilor și de a le face să se gereze mai frecvent de 10 minute, dezvoltatorii Bitcoin Core s-au dovedit a fi înaintea tuturor în materie de inovații și momentan contribuie la reîntinerirea și consolidarea regelui.

5. Bitcoin este prima criptomonedă creată, o versiune credibilă de aur digital și o unitate de măsură relevantă pentru celelalte valute digitale.


Atunci când exprimăm valoarea DASH, Ethereum sau Litecoin, este mult mai eficient să ne raportăm la Bitcoin decât la dolar. În primul rând, majoritatea piețelor online operează prin schimburi din Bitcoin și oferă conversii instant având ca unitate de măsură regele criptomonedelor. În al doilea rând, dolarul are propriile fluctuații care țin de politicile monetare ale Statelor Unite și de tranzacțiile făcute pe piața Forex. Criptomonedele au propria dinamică și trebuie înțelese prin intermediul schimburilor și tranzacțiilor efectuate în sistem, în ciuda faptului că raportarea la monede guvernamentale (fiat) ajută la o mai bună percepție a valorii.

În al treilea rând, există persoane (precum Whale Panda) care tranzacționează criptomonede ieftine într-un mod speculativ, cu scopul de a cumpăra mai mult Bitcoin. Fiind aur digital și având o masă monetară fixă garantată, Bitcoin este singura criptomonedă care oferă garanții pe termen lung. Povestea despre "tehnologie învechită pe care o actualizăm prin aceste îmbunătățiri" este în general vândută de creatori de criptomonede care plagiază 90% din cod și urmăresc să se îmbogățească fără a avea planuri reale de revoluționare a piețelor financiare.

Am scris un întreg articol despre calitatea de aur digital a Bitcoinului și regulile de la baza protocolului nu vor putea să fie vreodată schimbate tocmai pentru că este în interesul celor care dețin monedele și rulează operațiuni de minare să intervină efectul de deflație (cererea crește, dar oferta scade drastic, ceea ce crește automat prețul).


Posted from my blog with SteemPress : http://lumeacripto.ro/de-ce-este-bitcoin-mai-important-decat-alte-criptomonede/

Sort:  

Coins mentioned in post:

CoinPrice (USD)📈 24h📈 7d
BTCBitcoin6440.119$1.47%1.44%
DASHDash193.090$3.13%6.85%
DOGEDogecoin0.006$-5.59%-12.47%
ETHEthereum211.838$1.46%17.38%
LTCLitecoin54.758$1.46%6.95%

I upvoted your post.

Keep steeming for a better tomorrow.
@Acknowledgement - God Bless

Posted using https://Steeming.com condenser site.

@resteemator is a new bot casting votes for its followers. Follow @resteemator and vote this comment to increase your chance to be voted in the future!

Coin Marketplace

STEEM 0.21
TRX 0.13
JST 0.030
BTC 68014.74
ETH 3533.72
USDT 1.00
SBD 2.81