Sağlık Köşesi - Baharatlar (Karanfil - Clove) #6

in #tr7 years ago

Merhaba,

Bugün sizlere bugün sizlere karanfili anlatmaya çalışacağım.Karanfil mersingiller familyasına ait ağaçta yetiştirilen bir baharat çeşidi olarak karşımıza çıkmaktadır.Anavatanı Endonezya olan karanfilin ağacı 4 mevsim boyunca yeşil olarak kaldığı gözlemlenmektedir.Karanfil çiçeğinin ismi de kokusu karanfile benzediği için karanfil adı verilmiştir.
image
Source
Tüm dünya mutfaklarında kullanılabilen karanfilin tomurcukları yeşile dönerken boyları 1-2 cm olduğunda hasat edilirler.Sert ve kokulu bir baharat olan karanfil eski çağlarda çinliler tarafından başka devletlerin yöneticileri ile görüşürken ağız kokularını alması için mutlaka ikram edilirmiş.Karanfil eski çağlarda o kadar değerliymiş ki İngiltere'de altın fiyatları ile eş değer tutulmuştur.Ayrıca hollanda bölgesi o zamanlar çok fazla karanfil ticareti yaparak ülkesini zenginleştirmiştir.

Karanfil ile ilgili bir püf nokta söylenmesi gerekirse karanfil su dolu bir kaba atıldığında eğer yatay şekilde kalıyorsa o karanfilin adi olduğunun göstergesidir.Eğer tohumu yukarda kalacak şekilde dik durumda ise yada suyun dibine batmış ise o karanfilin kaliteli olduğunun göstergesidir.Karanfil dövülerek toz haline getirilebilmektedir.İçeriginde daha çok B6 vitamini olmakla beraber A,K,E vitaminleri, Omega 3 ve Omega 6 bol miktarda bulunmaktadır.

Karanfil daha çok güzel kokusundan dolayı kötü kokuları bastırmak amaçlı kullanılmış olup ağız kokusu ile ilgili sıkıntı çekenlerin en yakın dostudur.Ağızda tutarak yada çayını yaparak içmek mümkündür.Bunların yanında karanfilin yağı da çıkartılan bir baharat olup yağını parfüm yapımında , antiseptik özelliğinden dolayı böcek sokmaları,uyuz,kaşıntı problemlerine karşı ,sivilcelere veya deri lekelerine de iyi geldiği söylenmektedir.Antiseptik özelliğinden dolayı insanların daha çok diş ağrısı çektiğinde yanak bölgesinde tutarak bölgenin uyuşmasını sağlamak amacıyla kullanmaktadır.Karanfil yağı ayrıca çok güçlü bir sinek kovucudur.

Karanfilin saf haliyle kullanımında bir sıkıntı olmamakla beraber karanfil yağını mutlaka doktora danışarak kullanmanız gerekmektedir.Gereginden fazla kesinlikle kullanılmamalıdır. Şu başlamış olduğumuz kış aylarında sizlere birde hasta olmanız halinde önerebileceğim karışımdan bahsedebilirim.Kuru taş gibi olmuş zencefiller var baharatçılarda yada aktarlarda bundan orta boy bir parça,havlucan 1 parça (odun gibi gözükmektedir),ıhlamur yaprağı,kabuk tarçın 1 adet ve 4-5 tane karanfil karışımı yapılarak bir demlikte kaynatılarak içilebilir.İçine şeker atmayın zaten karışımda kabuk tarçın ve karanfil karışıma koku ve tat versin diye katılmaktadır.Boğazlarınıza iyi gelecektir bu karışım.Benim anlatacaklarım bu kadar umarım yararlı olmuştur.

Bir sonraki sağlık köşesinde görüşmek üzere hoşçakalın..

Sort:  

Yorgunluga da iyi gelip zihni aciyormus . Daha once bahar yordunlugu icin dr girmistim . Tabii benim alerjimde oldugu icin bahar yorgunlugu tavan yapiyordu . Dr arada karanfil ye demisti.

Doğrudur bilmediğimiz çok şey var :)

Çayda kokusu çok hoşuma gidiyor. Teşekkürler paylaşım için. :)

Evet bende zaman zaman demliğe atıyorum :)

Diş ağrım için de kullanmıştım. Bir çok faydası var demek ki. Yararlı bilgi için teşekkürler, elinize sağlık

Rica ederim gecenin bir vakti dişiniz ağrıyorsa ve gidecek doktor o saatte yoksa sabaha kadar ağrıyı dindirip sizi idare edebilecek bir yardımcı evden eksik etmeyin :)

Evde ve iş yerimde çekmecemden eksik etmediğim ve bizlere unutturulan,değerini bilmediğimiz bir baharattır.

Coin Marketplace

STEEM 0.20
TRX 0.13
JST 0.030
BTC 67160.08
ETH 3517.35
USDT 1.00
SBD 2.70