DAV - Merkezi Olmayan Özerk Taşıtlar!

in #dav6 years ago

DAV
DAV

Evet arkadaşlar, bir başka ICO incelemesi ile yine huzurlarınızdayız. Bugünkü ICO’muz şahsen çok beğendiğim ve ilerleyen dönemlerde sıkça rastlayabileceğimiz bir proje üzerinde detaylı bilgiler paylaşacağız. Yakın bir tanıdığımın tavsiyesi üzerine incelemeye aldık. Projeyi incelediğimiz zaman gayet başarılı ve gelecekte çok büyük işler yapabileceğine kanaat getirdik. Bu sebeple sizlere de konu hakkında en ince detayına kadar bilgiler vereceğiz.

Projenin adı DAV yani merkezi olmayan özerk araçlar…

Sizlere DAV ile alakalı bilgiler vermeden önce gelecek yıllarda teknolojinin daha da gelişmesi ile birlikte hangi projelerin önem kazanacağı hakkında bilgiler paylaşacağız.

Ademoğlunun hayal gücü sizlere çok sınırsızmış gibi gelebilir ancak işin aslı maalesef öyle değil. Teknoloji ile ilgili aklınıza yeni bir fikir geldiği zaman dikkat edin. İllaki bir gün o fikir gerçekleşiyor. Bugün normal hayatta sıkça kullandığımız cihaz ve çeşitli ürünleri 50 sene önce söylendiği zaman, insanlar ne düşünürdü? Şimdi de elektrikli araç teknolojisinin gelişimini ve sürücüsüz araç teknolojisinin ne zaman uygulanabileceği gibi fikirleri düşünüyoruz. Bir grup bilim adamı, yolcu ekonomisinden nasıl daha çok kazanç ettiririz diyerek yeni sistemler tasarlıyor. Diğer bir grup bilim adamı ise ‘’Dron’’ icat edildi, biz neden bu teknolojiden yararlanmıyoruz hadi bizde alıp uçalım denildi ve bu icat Cenevre’de test edilip onaylandı. Bu iki icadı birleştiren Çinli bilim adamları, uçan araba teknolojisi ile alakalı denemelere başladı.

Bazı ülkeler, sürücüsüz araç teknolojisi ile alakalı yasa çalışmalarına başladı bile… Bu ve bunun gibi birçok teknoloji ilerleyen dönemlerde hayatımızda yer almaya başlayacak. Tabi ki bu teknolojilerin tamamlanabilmesi için daha çok çalışılması gerekir. Sürücüsüz araç teknolojisi ile bakım, şarj, anlık karar verme, yerelleştirme, sistemin algılaması vb. gibi birçok hususta problemler çıkacaktır.
Günümüze dönecek olursak, geçmiş yıllarda pazarlarda kamyonetler olurdu.
Yük boşaltarak ya da yük alarak para kazanmaya çalışırlardı. Son dönemlerde dünyada ve ülkemizde ‘’lojistik’’ kavramı çıktı. Dev sermayeli şirketler, taşımacılık sektörüne geçiş yaparak tek tek yolcu ve ürün taşıyan kamyonet sektörünü yok etti. Bu duruma merkezileştirme çabası denir. Şimdilik başarılı oldukları düşünülebilir fakat ileriki yıllarda böyle devam etmeyeceği öngörüyoruz.

Blok zincir teknolojisi, şu ana kadar hayal bile edilemeyecek şeylerin yapılması için insanlığa sunulmuş bir nimettir. Mucizevi bir teknoloji olan blok zincir, merkezi yapıya sahip tüm teknolojilerden daha başarılı olabileceğine kesin gözüyle bakılıyor.
Yukarıda anlattığımız bu sistem değişikliğini tespit eden DAV ekibi, İsviçre’de muazzam bir projeye imza attılar. Bu proje, merkezsiz bir yapıya sahip ve kendi kendine çalışabilen bir filo teknolojisidir.

DAV’ın projesi şu şekildedir: Sektörde yalnız başına çalışan gemi, binek araç, kamyon, kamyonet, tır ve hatta dron sahiplerini de aynı platform üzerinde toplayacak. Bu kişiler ile birlikte merkezsiz çok büyük bir filo kurulacak. Kurulan bu filonun yıkama, bakım, şarj, yakıt, park vb. bütün ihtiyaçları için bir fon oluşturulacak. Kişiler seyahat ya da taşıma için bu sisteme bağlanıp, kendilerine en uygun aracı seçecekler. Tüm bunlar yapılırken ödeme için ise sistemin para birimi olan DAV ile yapılacaktır.

Mesela, elinizde bir ürün var ve bu ürünü Ankara’dan İzmir’e taşımanız gerekiyor. DAV sistemine giriş yaptınız ve sizin şartlarınıza uygun bir araç buldunuz. Peki ödeme sistemi nasıl olacak? Ürününüzü götüren kişiye ödeme yaptınız ya ürünlerinizi de alıp kaçarsa diye düşünebilirsiniz. İşte burada DAV’ın en önemli özelliklerinden birisi devreye giriyor. Havuz sistemi… Bu sistem ile taşıma bedeli DAV sistemin havuzunda bekler. Nakliyeyi yapan kişi söylenen yere eksiksiz bir şekilde teslim edene kadar, nakliye ücreti DAV’ın havuzunda blokeli olarak bekler. Ayrıca taşıma işi yapan tüm araçlarda gps olacağından dolayı, sürekli takip edilecek ve en önemlisi ise tüm bu işlemleri takip etmek için tek bir çalışan bile olmayacak. DAV, tüm bu organizasyonu tek başına halledecek.

Projenin teknik özellikleri gayet tatminkâr şekilde hazırlanmış. Şimdi siz değerli okuyucularımıza DAV’ın whitepaper da yer alan ve 3 ana başlıkta anlatılan projenin teknik bilgilerine bakalım.
• Üyelik: DAV sistemini kullanabilmek için üye olmanız gerekir. Sürücüsüz araç bile olsa sözleşme imzalama zorunluluğu bulunuyor.
• Güvenilirlik: Sistem ağına katılan tüm araçlar, filo üyelerine detaylı şekilde tanıtılacak. Böylelikle sürücülerin kendi arasındaki etkileşimleri artacak ve daha güvenilir bir yapıya sahip olunacak.
• İletişim: Merkezsiz bir yapıya sahip olacak takip sistemi ile 2 ya da daha fazla araç arası iletişim ağı kurulacak.

Projenin en güzel yanlarından biri ise tüketici ile tedarikçinin aynı platformda olmasıdır. İki tarafta merkezsiz bir yapıya sahip bu sistemi kabul eder. Bu tarz projelerin başarılı olabileceğine güvencim artıyor.

DAV Token

Artık birazda DAV token’i ile alakalı bilgilere geçelim. Yukarıda belirttiğimiz bütün işlemlerin yapılabilmesi için kullanılacak para birimi DAV token’dir. DAV projesinin, resmi internet sayfasında 14 Mart 2018 ile 13 Nisan 2018 tarihleri arasında olacağı belirtiliyor. ICO’ya katılmak isteyen yatırımcılar için, çok sayıda para yatırma seçeneği bulunuyor.
DAV, İsviçre merkezli bir projedir. Aslında bu ben dahil birçok kişi için önemli bir referanstır. Çünkü şimdiye kadar İsviçre’de bilim ile ilgili hiçbir projenin başarısız olduğunu duymadım. Zaten İsviçre denince insanın aklına direk 3 şey geliyor. Bilim adamları, bankalar ve Cern Işık Deneyi… Hem amacı hem de İsviçre menşeili olduğu için bu projenin başarılı olup, yatırımcılarının yüzünü güldüreceğine inancım tam. Zaten projede satışa çıkarılan bütün token’lerin çok kısa bir süre içinde satılacağına yani hardcapa ulaşacağını bekliyorum.

Proje Ekibi

Projenin resmi internet sayfasından proje ekibini incelerken, gerçekten çok başarılı kişilerden oluştuğunu fark ettim. Benim şahsi düşüncem, ekip üyelerine not verecek olursam her birine A+++ veriyorum.
Projenin CEO’su Noam Copel, 2003 senesinde dünyadaki ilk akıllı telefon parola koyma sistemini buldu. İcat ettiği bu ürünü 50 ülkeye satabilme başarısı göstermiş ve birçok yeteneğe sahip bir kaptandır.
Copel’in bir diğer artısı ise blok zincir teknolojisi ile çok yakından ilgilenmesidir. Gerçekten bu konuda uzman birkaç kişiden biride diyebiliriz. Ayrıca işlerinden vakit buldukça motorlu uçaklarda pilotlukta yapıyormuş.
Danışman kadrosunda ise bir kişi dikkatimizi çekti. Adını daha önce de duyduğumuz bir kişi. Bu kişinin adı Dr. Scott Horowitz’dir. Bu kişi daha önce NASA’da astronotlukta yapmıştır.
Şimdi size şunu sormak istiyorum. CEO’sunun pilot, danışmanının ise geçmişte NASA’da astronot olan bir projenin uçması beklenmez mi? Şaka bir yana, diğer uzmanları da incelediğimiz zaman, hepsinin ayrı ayrı işlerinde uzman kişiler olması ayrı bir güven veriyor.
DAV projesini detaylı bir şekilde incelemek ve bilgi almak için aşağıdaki linklerden faydalanabilirsiniz.
Bağlantılar:
Websitesi: https://dav.network
Whitepaper: https://dav.network/whitepaper.pdf
Telegram: http://t.me/DAVNetwork
Twitter: https://twitter.com/DavNetwork
Facebook: https://www.facebook.com/DAVNetworkTeam
Medium: https://medium.com/davnetwork
Bancor Profile: https://app.bancor.network/profiles/5913815a03fcc90001d18fbb

Herkese bol kazançlar diliyorum.

Coin Marketplace

STEEM 0.20
TRX 0.13
JST 0.030
BTC 65359.95
ETH 3492.90
USDT 1.00
SBD 2.51