Raspberry Pi 3 B+ özellikleri ve Raspbian kurulumu

in #tr6 years ago (edited)

Uzun zamandır Raspberry Pi'nin yeni modelini çıkmasını bekliyordum. Son modeli olan Raspberry 3 B+ internet üzerinden http://market.samm.com adresinden sipariş ettim(hazır sipariş geçmişken Wireless Zero modelini de sipariş ettim, onu başka bir yazıda yazacağım). Yine kredi kartı boyutunda ama özellikleri diğer modlelere göre daha da gelişmiş durumda:

  • 1.4 GHz işlemci 4 çekirdek içeriyor ve 64 bitlik. Üstelik, işlemci bu sefer alüminyum koruyucu ile geliyor.
  • Wireless, standart 2.4 GHz'e ek oalrak 5.0 GHz desteği var
  • Bluetooth son sürümü olan 4.2
  • PoE(Power of Etherum) desteği gelmiş bu versiyonda
  • Diğer standart özellikler: 4 USB çıkışı, 1 Ethernet çıkışı, standart HDMI çıkışı, audio(ses) çıkışı(H.264, MPEG 1080 desteği) , micro USB(güç girişi için), 40 GPIO pin, Micro SD kart girişi

raspberrypi3bplus.jpg

Bunlar gözlemlediğim değişiklikler. Peki, cihazımı nasıl çalıştıracağız, ne yükleyeceğiz? Burda, çeşitli seçenekler var. Özellikle, farklı Linux dağıtımalrının ARM versiyonları mevcut. Debian'ın "Raspbian" versiyonu ve Pentest(güvenlik) dünyasının meşhur sürümü Kali Linux'un Raspberry'e özel ARM versiyonu favori sistemlerimdir. Ancak, bu yazıda daha stabil olan Raspbian'ın kurulumunu anlatacağım. Kuruluma başlamadan önce gerekli olan şeyler şunlardır:

  1. HDMI kablosu ve bir monitor(HDMI girişi olan bir TV'de olur): Kabloyu, kart üzerindeki HDMI çıkışna ve TV'ye bağlıyoruz. TV'nin source ayarından ilgili HDMI giriş numarası seçilir
  2. Micro USB bir güç kaynağı: Genelde, Android çalıştıran telefonların(Samsung vs) şarj cihazı uygundur. 5V ve 2.5A gücünce. Kart üzerindeki micro USB çıkışına takılır
  3. Micro SD kart: İşletim sistemi, bu kartın üzerine kurulacağı için, sisteminin performansını ve işleyişini en çok etkileyen parçadır. İşletim sistemi, minimum 4 GB yer tuttuğu için, en az 16 GB bir SD kartı tercih edilmelidir. Eğer iyi bir performans almak istiyorsanız, class 10 sd kart tercih ediniz. Son zamanlarda çıkan en iyi ürünlerden bri tanesi Samsung'un Evo Plus modelidir. Class 10 olup, mevcut en yüksek hızı destekliyor. Ben 64 GB bir kart aldım. Yalnız, burda dikakt edilmesi gerekilen çok ÖNEMLİ bir husus var. Raspberry, sadece FAT dosyalama sistemini desteklemektedir. SD kartınız 64 GB ve üstü ise NTFS veya ExFAT tabanlıdır. Bu durumda, FAT dosya sistemine çevirmeniz gerekmektedir.
  4. Kurulacak işletim sistemi: Raspbian işletim sistemi kurulacak

Kurulum, 2 farklı yoldan yapılabilir:

  1. NOOBS üzerinden kurulum: NOOBS uygulaması, kurulmaya uygun sistemleri listeleyen ve kurulumu otomatikmen yapan bir uygulamadır. https://www.raspberrypi.org/downloads/ adresinden NOOBS indirilir. burdaki img dosyasını karta yazmak için Etcher programını kullanacağız. Bu uygulamayı da kurduktan sonra, NOOBS karta yazılır. Kart Raspberry'nin sd kart soketine takılır ve şarj cihazı elektriğe takılır. Ekranda, bir süre sonra NOOBS ekranı çıkar. Burdan, Raspbian seçilir ve kurulum yapılır. Kurulum bittikten sonra otomatikmen restart olur ve masaüstü açılır.
  2. Raspbian'ı direkt karta yüklemek: https://www.raspberrypi.org/downloads/raspbian/ adresinden Raspbian indirilir. img dosyası karta yazılır ve kart Raspberry'nin SD soketine takılır ve güç verilir.

1 nolu yoldan anlattığım NOOBS ile kuruumda, sebebini bilmediğim bazı ilginç durumlar yaşadım ve bazı stabil olmayan davranışlar sergiledi. O yüzden, kişisel tecrübem 2 bolu yoldan anlattığım, uygulamanın direkt karta yazılmasıdır.

Sort:  

teşekkürler yazın için.

@goktug0814 teşekkür ederim. Umarım faydalı olmuştur

You got a 2.51% upvote from @postpromoter courtesy of @mahsumakbas!

Want to promote your posts too? Check out the Steem Bot Tracker website for more info. If you would like to support the development of @postpromoter and the bot tracker please vote for @yabapmatt for witness!

Coin Marketplace

STEEM 0.23
TRX 0.12
JST 0.029
BTC 66442.48
ETH 3553.03
USDT 1.00
SBD 3.10