Solucanlar #HayvanlarAlemi

in #tr6 years ago


Merhaba dostlar,

Serinin yeni bölümünde, solucanlardan bahsedeceğiz. Solucanlar hakkında, farklı kaynaklardan topladığım bilgileri sizlerle paylaşacağım.


Solucanlar, toprak altında yaşayan ince ve uzun vücut yapısına sahip bir böcek türüdür. Vücutları oldukça yumuşak ve hassastır. Genelde kırmızı tonlarında olurlar. Renkleri türlerine göre farklılık gösterebilir.


Vücutları 100-200 kadar halkadan oluşur. Baş ve sondaki halkalar diğer halkalara göre daha küçüktür. Baş taraflarında ağızları, diğer uç bölgede ise anüsleri bulunur. Vücutlarını saran deri tabakası, hem solunum hemde duyu organıdır. Solunumlarını derilerinde bulunan gözeneklerden gerçekleştirirler. Derilerinden salgıladıkları sıvı bir madde vardır. Bu madde, solucanın nemli ve yumuşak kalmasını sağlar.


Oldukça yavaş hayvanlardır. Vücutlarını ileri geri hareket ettirerek toprak altında ilerlerler. Ayakları yoktur ancak hareket etmelerini sağlayan kılları bulunur. Hareket ederken önce başa yakın halkaları toprağa yapıştırır, daha sonra arka tarafını öne doğru çeker. En son baş tarafındaki kılları kaldırıp ileriye doğru atar. Bu hareketi yaparken solucanın gövdesi, kısalıp uzayan bir görüntü oluşturur.


Ağızlarında diş yoktur. Sindirim sistemleri; ağızlarından başlayıp anüslerine kadar uzanan tek bir boru tarafından sağlanır. Solucanlar, toprak yutarak beslenirler. Yuttukları toprakta bulunan bitki artıkları, solucanların temel besin kaynaklarıdır. Toprakların nemli yerlerinde yaşamayı tercih ederler. Genel olarak toprağın 50 cm altında yaşarlar. Ancak çok kuru topraklarda 2 m derine kadar inebilirler.


Dünya üzerinde yaşayan birçok türü bulunmaktadır. Bizim en çok karşılaştığımız tür; bahçe solucanıdır. En fazla bir karış boyunda olurlar. Ancak bazı solucan türlerinin boyutları, 2 metreye ulaşabilir.


Üremelerini yumurtlayarak gerçekleştirirler. Dişi solucanların 14. halkası, erkek solucanların ise 15. halkasında üreme organları bulunur. Üreme, iki hayvanın birleşmesi ile gerçekleşir. Yumurtlayan dişi, vücudunun kemer kısmından besleyici bir sıvı salgılar. Bu sıvı sayesinde yumurtalar, toprağa yapışır. Ayrıca bu sıvı hem besin kaynağı, hem de bir koruma kalkanı vazifesi görür.


Bir sonraki bölümde görüşmek üzere...

Kaynaklar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Posted from my blog with SteemPress : http://irfandogan.steemblogtr.ovh/2018/10/29/solucanlar-hayvanlaralemi/

Coin Marketplace

STEEM 0.18
TRX 0.16
JST 0.030
BTC 68331.57
ETH 2650.11
USDT 1.00
SBD 2.69