Çekirgeler #HayvanlarAlemi

in #tr6 years ago


Merhaba dostlar,

Serinin yeni bölümünde, çekirgelerden bahsedeceğiz. Çekirgeler hakkında, farklı kaynaklardan topladığım bilgileri sizlerle paylaşacağım.


Çekirgeler, düz kanatlılar takımına mensup eklembacaklı bir haşere türüdür. Ortalama ömürleri 4 ay kadardır. Bu rakam türlere göre değişiklik gösterebilir. Genellikle sıcak bölgelerde yaşarlar. Ve bulundukları bölgede, özellikle tarım ürünlerine büyük hasarlar verebilirler. Bu nedenle insanlar, tarlalarını çekirgelerden korumak için çeşitli yöntemler kullanmak zorundadır.


En küçük çekirge türü 2 cm boyutlarındadır. Bugüne kadar görülen en büyük çekirge ise 20 cm olarak kayıtlara geçmiştir. Göçmen çekirgeler, diğer çekirge türlerine nazaran daha büyüktür. Özellikle; Kuzey Amerika, Arjantin, Asya ve Afrika çöllerine yakın yerlerde bolca görülebilirler.


Türkiye'de çekirgelerin en çok zarar verdiği bölgeler: Trakya ve Güney Anadolu'dur. Büyük topluluklar halinde yaşarlar. Özellikle üreme dönemlerinde, yumurtalarından çıkan kanatsız yavrular; tarlalara toplu halde saldırır. Ve ekinlere büyük hasarlar verirler. Çekirgelerin en tehlikeli oldukları dönem yumurtadan ilk çıktıkları an diyebiliriz.


Yavrular büyüdükçe kanatları çıkar. Bu da onların ulaşabildikleri alanın büyümesine neden olur. Bulundukları bölgedeki bitkileri kısa sürede tahrip ederler. İlaçlı bitkilerden yiyen çekirgeler, kitleler halinde ölür. Ancak ölüleri bile hastalık saçmaya devam eder.


En meşhur çekirge türleri; Tarla, Yeşil, Değnek, İtalyan, Mısır ve Afrika göçmen çekirgeleridir.


Toplamda 6 adet ayakları vardır. En arkada bulunan bir çift ayak, onlara inanılmaz sıçrama kabiliyeti sağlar. Bu ayaklar, diğer ayaklara nazaran çok daha güçlüdür. 2 adet antenleri vardır. Bu antenleri ile hem koku alabilir hemde dokunma duyusu olarak kullanabilirler. Üst üste iki çift kanatları vardır. Ancak üstteki kanat, alttaki asıl kanadı korumak için bir kalkan vazifesi görür. Uçaçakları zaman üstteki kanatları kaldırır ve alttaki kanatları ile uçarlar.


Trake solunumu yaparlar. Solunum organları vücutlarının her iki yanında bulunur. Bir sıçrayışta yaklaşık 2-3 metre ilerleyebilirler. Üstelik kanatlarını hiç kullanmadan bu mesafeyi katedebilirler. Ve sadece erkek çekirgeler, ses çıkarır. Dişiler, insanların dişilerine nazaran oldukça sessizdir :)


Bir sonraki bölümde görüşmek üzere...

Kaynaklar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9


Posted from my blog with SteemPress : http://irfandogan.steemblogtr.ovh/2018/10/23/cekirgeler-hayvanlaralemi/

Coin Marketplace

STEEM 0.30
TRX 0.12
JST 0.032
BTC 59585.77
ETH 3002.01
USDT 1.00
SBD 3.78