Kum Konisi Methodu ile Sahada Sıkışma Testi Nasıl Yapılır?

in Steemit Türkiye2 years ago

Merhaba Arkadaşlar Nasılsınız? umarım çok iyisinizdir.

Günlük yazılarımda sıklıkla bahsettiğim bir deney olan olan Kum konisi deneyini sizlerle paylaşmak isitiyorum. Bu deney sayesinde, yaptığımız işlerde sıkılık kontrolü yaparak, yapılan işin doğru yapılıp yapılmadığını kontrol ediyoruz.



IMG_20220630_160632.jpg

Kum Konisi Deneyi


Bu deney methodu demir yoları, karayolları, havaalanı pistleri , yollar inşaat alanları, boru yastık ve gömlekleme işlemlerinde sıklık kontrolü yapılmak amacıyla kullanılır.

Deney bir kabın içine konulan kum yardımı ile gerçekleştirilir. Laboratuvar ortamında elekler kullanılarak, deneyde kullanılacak olan kumun birim ağırlık hesabı yapılır.

Kumun birim ağırlığı bulunduktan sonra, bu kum deneylerde kullanılmak üzere nem almaycak şekilde saklanır.

Deneyin Yapılışı

1- Deneyde Kullanılacak Kumu Temin Etmek

Öncelikle deneyde kullanacağımız kumu temin etmemiz gerekiyor. Deneyde kullanacağımız kumu piyasadan satın alabiliriz. Piyasadan hazır elenmiş kum olarak elimize ulaşıyor. Eğer kendimiz kumu elde etmek istiyorsak, belli bir mm aralığındaki kumu eleme yöntemiyle elde edebiliriz.



IMG_20220704_150407.jpg

Elek Seti


  • Yukarıdaki fotoğrafta gördüğünüz elekler,belli bir standart ile ürelitilmiş, herbirinin kalibrasyon işlemleri yapışmış olup deneylerde kullanılmaya hazırdır. Bu elekler yardımı ile bir çok deney yapılmaktadır.



IMG_20220704_150353.jpg

Mesh no: 30 (0.6 mm) Elek


  • Kum konisi deneyi için mesh no: 30(0.6 mm) ve mesh no:16(1.18 mm) elek aralığını kullanıyoruz.

  • Deneyde kullanacağımız kumu bu 2 elek arasında kalan kumdan oluşmnaktadır. Eleme işlemine başlamadan önce kumun kuru olması gerekmektedir. Bu yüzden kumu 24 saat boyunca etüv yardımı ile içerisinde hiç su kalmayana kadar kurutuyoruz.Kuru olan kumu eleme işlemine tabi tutuyoruz.

  • No:16 (1.18 mm) yani büyük olan elekten geçen kum ve no :30 (0.6 mm) yani küçük göz aralığa sahip olan eleğin içinde kalan kumdan yeterince eliyoruz.


    IMG_20220703_181313.jpg

    Deneyde Kullanılacak Kum


Daha sonra elediğimiz kumu deneyde kullanabilmek için, birim ağırlığını belirlememiz gerekiyor. Birim ağırlık tayini yaparken hacim ve ağırlıktan yararlanıyoruz.

2- Kumun Birim Ağırlığının Bulunması

Kumda 2 adet birim ağırlık vardır. Birincisi serbet birim ağırlık, ikincisi ise sıkışık birim ağırlıktır.

Biz arazide uygulamayı yaparken kumun serbest haldeki birim ağırlından yararlanacağımız için, laboratuvar ortamında da birim ağırlık tayini yaparken kumun serbet birim ağırlığını tayin ediyoruz.

Bunun için öncelikle Hacmi belli olan bir kaba ihtiyacımız vardır.Eğer hacmi belli değil ise su yardımı ile kabın hacmini buluyoruz.

  • Boş olan kabı teraziye koyup darasını aldıktan sonra, içerisine su dolduruyoruz. Birim ağırlık= kütle /hacim formülü yardımı ile ağırlığı hacme böldüğümüzde bize biirm ağırlığı, ağırlığı ise birim ağırlığa böldüğümüzde bize hacmi verir.



IMG_20220703_180746.jpg

Boş Kabın Hacimi Bulma


Suyun yoğunluğu 1 kg/cm3 olduğundan, tartıda gördüğümüz ağırlık bize o kabın hacmini verecektir.

  • Kabın hacmini bulduktan sonra, kabı kurutmak için etüvü kullnaıyoruz. Kap iyice kuruduktan sonra kumun birim ağırlığını bulmak için hacmi belli olan bu kabı kullanıyoruz.



IMG_20220703_180013.jpg

(Resim 1)


  • Hacmi belli olan kabı düz bir zemine koyuyoruz, ardından deneyde kullancağımız kum dolu kab, hacmi belli olan kabın üstüne yerleştirerek, kumun hacmi belli olan kab içerisine serbest bir şekilde hiç bir müdahale olmadan akmasını sağlıyoruz. (Resim 1)



IMG_20220703_180121.jpg

(Resim 2)

IMG_20220703_180218.jpg

(Resim 3)


  • Hacmi belli olan kapi,kum ile dolduktan sonra, fazlalık olan kumları tıraşlayarak, kap seviyesine indiriyoruz. Bu işlemi yaparken yavaş ve çok hassas olmalıyız.(Resim 2,3)



IMG_20220703_180235.jpg

(Resim 4)


  • Kum dolu olan kabın ağırlığı ölçmek için teraziyi kullanıyoruz.(Resim 4)

Yaptığımız bu işlemin sağlıklı olması için aynı işlemleri 3 kez tekrarlayarak ağırlıkları not alıyoruz.

Bulduğumuz ağırlıkları kabın hacmine bölerek kumun birim ağırlığını tayin etmiş oluyoruz. Bulduğumuz bu birim ağırlık sayesinde, arazide yapacağımız deney ile sıkışmanın kontrolünü sağlayacağız.

Yazımı çok fazla uzatıp sizleri sıkmak istemiyorum. Arazide yaptığımız deneyin ayrıntılarınıda bir sonraki yazımda sizlere aktaracağım.

Bugünlük bu kadar, yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim. Club100 üyesi olarak steemit platformunda paylaşımlara devam ediyorum.

Bilgi

Huawei P Smart 2019 Telefonumdan Çekilen Tüm Fotoğraflar bana ait.

#club100 #fintech #steemexclusive #tr

Sort:  

Congratulations, your post has been upvoted by @scilwa, which is a curating account for @R2cornell's Discord Community. We can also be found on our hive community & peakd as well as on my Discord Server

Manually curated by @abiga554
r2cornell_curation_banner.png

Felicitaciones, su publication ha sido votado por @scilwa. También puedo ser encontrado en nuestra comunidad de colmena y Peakd así como en mi servidor de discordia

Your post has been successfully curated by our team via @chiabertrand at 60%. Thank you for your committed efforts, we invite you to do more and continue to post high-quality posts for a chance to win a valuable upvote from our curating team and why not be selected for an additional upvote later this week in our Top Seven

Note: Always use the tag #fintech to quickly access your post

Coin Marketplace

STEEM 0.26
TRX 0.25
JST 0.040
BTC 92903.81
ETH 3331.70
USDT 1.00
SBD 3.29