Blockchain Teknolojisi Geleceğimizi Nasıl Etkileyecek? [Cointurk 17. Projesi] Katip
Bitcoin ve altcoinlerin oldukça yaygın olduğu şu dönemlerde sık sık duyduğumuz bu kelimenin geleceğimizi nasıl etkileyeceği sorusuna cevap verebilmek için öncelikle blockchain teknolojisinin ne olduğunu ve ne işe yaradığını bilmek gerekiyor. Blockchain özünde değerli ve bizim açımızdan kıymetli verilerin güvenli şekilde saklanması, yönetilmesi ve kullanılması için yaratılmış bir teknolojidir. Bunu yaparken halihazırdaki güvenlik sistemlerinden farklı olarak son derece şeffaf ve ara kurumlara ihtiyaç duymadan, maliyetsiz ve hızlı bir çözüm üretir. Bizim için kıymetli veriler dedik, peki bunlar neler? Aklınıza ne gelirse para, kıymetli evrak ve belki de yerel seçimlerde kullandığımız oylar. Evet kullandığımız oylar bile blockchain sistemi ile tutulabilir ve günümüz sistemlerinden çok daha güvenli ve gizli kalır. Buradan itibaren de yavaş yavaş konuya giriyorum, yani gelecek teknolojilere.
Blockchain bize gizlilik ve güvenlik sunuyor. Teknolojinin hızla geliştiği 21. yy'da en ihtiyaç duyduğumuz iki kavram bunlar. Neredeyse mevcut olan her sistemde kullanılacak olan bu teknoloji muhtemelen yine en çok finans kuruluşlarında kullanılacak, çünkü aracı kurumların varlığına son verip hızı artırırken maliyeti azaltıyor. Bankalar vasıtasıyla para göndermek ya da çekmek isterken ödediğiniz işlem ücretlerini bir düşünün, gerçekten can sıkıcı miktarlar olabiliyor...
Yok mudur blockchainin başka kullanım alanı? Olmaz olur mu, IBM ve Walmart gibi firmalar mikrop bulaşmış ürünleri tespit edebilmek için bu sistemi kullanıyor. Ortak defterlerde tutulan tedarik zinciri ve alım satım bilgileri ile zehirli gıdalara ve kaynaklarına rahatlıkla ulaşabiliyorlar. Daha önce de dediğimiz gibi blockchain bizim için kıymetli hertürlü veriyi tutabiliyor, sağlığımız da bunlara dahil.
Finans dedik, sağlık dedik son olarak örnek vermek istediğim bir sektör daha var. Banka ve havayolu şirketlerinden ayrı bir mil programı sunan Global Miles uzun süredir blockchain altyapısı ile müşterilerine hizmet sağlıyor. Bankalarla anlaşıp, bankaların sistemlerini bütün havayollarına entegre etme maliyetinden bizi kurtarıp, millerimizin server ya da banka batması durumunda ortadan kaybolması durumundan da alıkoyuyor.
Bütün bu anlattıklarım aslında farkına varmadan blockchain altyapısının kullanım alanının ne kadar genişlediğini ve genişlemeye devam edeceğini gösteriyor. Belki ilerde vergi kayıplarının da önüne geçilecek çünkü her şey şeffaf olacak, belki de bütün hastanelerde bu altyapı kullanılacak. Kullanım alanı sınırsız askeriye, eğitim, sağlık, finans...
Sonuç olarak, her şeyin dijital olduğu dünyamız artık komisyonculardan da kurtulmanın yolunu arıyor ve işte o da blockchain.
Teşekkürler..
Merhaba.Lütfen kendi proje yazınızı oylayınız.
Merhaba, oylamayı yaptım, herhangi bir şey daha yapmama gerek var mı?