Beethoven Frizi

in #steempress5 years ago (edited)

Daha önce hayatından bahsettiğim Gustav Klimt'in en önemli tablolarından biri Beethoven Frizi'dir.

Gustav Klimt bu frizi 1902 senesinde Viyana'daki Secession Binası için yapmıştır. Uzunluğu yirmidört metredir ve bu firizi yaparken Beethoven'ın IX. Senfonisinden esinlenmiştir. Heykeltraş Auguste Rodin bu süslemeye hayran kalınca, Klimt ile tanışmıştır.

Secession terimi XIX. Asır sonuna doğru, Avusturyalı ve Alman Sanatçılar tarafından kullanılmıştır. Bu akımdaki sanatçılar genelde izlenimci ve doğal eserler yapmıştır. Dışavurumculuk karşıtı tepkiler olunca da, ressamlar kendi sanatsal fikirlerini belirlemişlerdir.

Bu akımdaki sanatçıların eserlerindeki en belirgin özellik ise, rengin güçlü kullanımı ile birlikte 2 boyutlu süslemeci üsluun beraber kullanılmasıdır. Akımda yalnızca nesnelere ait dış biçimler değil, hayatın kendisi de bulunmaktadır.

"Çağa ait sanat yapılmalı, sanata ait özgürlük olmalı sözü" Viyana'daki akımın mottosu olmuştur.

Binanın açılışı ve ilk sergisi 1898 senesinde gerçekleşmiştir. 1902 senesinde Beethoven için düzenlenen ondördüncü sergisiyle, ünü bütün dünyada yayılmıştır. 1986 senesinde ise tekrar sanatseverlerin ziyaretine açılmıştır.

 

Ressam, bu eserinde Beethoven'ın IX. Senfonisinin son bölümü olan Neşeye Çağrı adlı şiirinden etkilenmiştir. Senfoniyi duyunca Wagner "Bizle dünyadaki mutluluk arasına girmek için uğraşan düşman kuvvetlerinin baskısı karşısında ruhun savaşı" deyince, Klimt bundan esinlenmiştir.

Gustav Klimt'in bu nadide Frizinde üç bölüm bulunmaktadır.

Neşeye Çağrı, Düşman Güçler ve Mutluluğa Özlem

 

https://www.wannart.com/secession-akimi-klimt-ve-beethoven-frizi/


Posted from my blog with SteemPress : https://firatuzunnn.000webhostapp.com/2019/02/beethoven-frizi

Coin Marketplace

STEEM 0.30
TRX 0.12
JST 0.033
BTC 64534.17
ETH 3150.15
USDT 1.00
SBD 4.01