Hangi fotoğraf makinesi alınmalı?
Fotoğrafçılığa başlayan hemen herkesin en hayati problemidir "Hangi fotoğraf makinesini almalıyım?" sorusu.
Cevabı kendisinden karmaşık olan sorulardan birisidir bu.
Bu karmaşanın en büyük sebebi, neredeyse hemen herkesin bu konuda bilgisine bakmaksızın bir fikir ve özgüven sahibi olmasıdır.
(Ne de olsa ata sporumuzdur her konuda fikir verme ve hatta dayatma cüretimiz.)
Bunun üstüne bir de konuya yatkınlığı ya da yetkinliği zerre kadar önemsenmeden ve ölçülmeden ürünü (herhangi bir şekilde) satmakla görevlendirilen satış görevlilerini de kattığımız vakit, "Bir hobi cinnete nasıl dönüşür?" temalı hayatlar zincirine bir katkı da sizden gelir.
Hemen teslim olmayın ya da vazgeçip yaşama küsmeyin.
Fotoğraf dünyasının size ihtiyacı olabilir.
Yapacağınız şey basit. Paranız kadar düşünün. (Sert oldu galiba)
Öncelikle bütçenizi belirleyin ve bu bütçeye sadık kalmaya çalışın. Aksi takdirde aklınızı başınızdan almaya hazır bir satış görevlisi, kendisinin de ne anlama geldiğini bilmediği garip cümlelerle sizi hipnotize ederek hafif bir cüzdan ve ağır bir ödeme planı ile mağazadan ayrılmanıza neden olabilir.
Unutmayın ki satış görevlisinin bahsettiği (ama ne işe yaradığını kendisinin bilmediği) bilumum özellik, mevcut tecrübe ve bilgi seviyeniz dolayısıyla hiç bir önem taşımayacak.
Bütçenize uygun makineler reyonuna geldiğinizde aradığınız segmentte muhakkak güncel ürünü göreceksiniz.
İşte en önemli nokta burası.
Teknolojinin tüketimi sürekli kılmak adına devamlı bir yenilik aracı olarak kullanıldığını unutmayalım.
Güncel sürümünü gördüğünüz makinenin varsa 1-2 hatta 3 nesil öncesine kadar değerlendirebilirsiniz.
Korkmayın teknolojide 3 nesil eskiden olduğu gibi 10 yıllara dayanmıyor. Pazarda kalabilme yarışı yüzünden bir nesil ömrü en fazla 1 yıldır.
Bu yüzden detaylara bakıldığında aslında bir kaç nesil öncesi ile güncel olan arasında fotoğrafçılığınıza katkıda bulunacak büyük ve vazgeçilmez bir yenilik görülmeyecektir. Hatta çoğu zaman bu yeniliklerin görsel değişikliklerden öteye gidemedikleri de dikkat çeken bir durumdur.
Mevcut bilgi ve tecrübemize uygun yeterlilikte makul bütçeyle bir makine aldığımızda, elimizde kalan para bize alternatif objektifler alma fırsatı doğurur. Çünkü iyi fotoğraflar ancak amacına uygun objektifle çekilebilir.
Doğru objektif seçimini nasıl yapacağımız da bir diğer yazımızın konusu olsun.
akıcı , anlatıcı bir yazı olmuş ellerine sağlık.
Teşekkürler.