RİPPLE NEDİR? YATIRIMA DEĞER Mİ? VE COİNHECK [Cointurk 11. Projesi]

in #money6 years ago

Merhaba değerli steem kullanıcıları. Steemin ingilizce olması benim gibi ingilizce seviyesi düşük olan arkadaşlar için biraz can sıkıcı. Steem de böyle bir topluluğun olması ve böyle bir topluluğun parçası olmak çok güzel. Bu güzel topluluk için başta @kusadası olmak üzere toplulukta olan herkeze teşekkürlerimi sunarım. Steem sizlerle ve Türkçe olarak daha güzel. Sizleri fazla sıkmadan asıl konuya gelelim.

Ripple Nedir?

2008 yılında Satoshi Nakamoto tarafından başlatılan dijital paralarda zaman içinde bitcoin’den sonra birçok altcoin’in üretilip kullanıldığını gördük. Piyasa değerleri ve hacimleri farklı kaynaklara göre değişen bu altcoin’ler, bitcoin’in hükümdarlığının sarsıldığı piyasada gün geçtikçe gelişimlerini devam ettiriyor.

• Ripple Nasıl Çalışır?
• Ripple Nasıl ve Nereden Alınır?
• Peki niye birden çok sanal para var?
• Bir tek bitcoin dünya genelindeki sanal para ihtiyacını karşılamaya yetmiyor mu?
• Diğer kripto paralara niye ihtiyaç duymaktayız?
• Ripple Grafikleri (TL Cinsinden)
• Ripple Grafik Ve Kişisel Görüş (Dolar Cinsinden)
• Özet Ve Sonuç

Altcoin’lerin çıkış nedenlerini belki de farklı bir yönden değinmek gerekiyor. Aslında blockchain sistemlerinin deneyinden biri olan bitcoin, kimliksiz olarak ve aracı kurumları aradan kaldıracak şekilde para transferleri yapılması sağlanıyor. Geçen yıllar içinde şahit olduk ki sistemde sorunlar barındırıyor. Bitcoin’in ardından geliştirilen kripto paraların amacı bu sorunlara çözüm bulmak; kodlarda gizli yeni özelliklerle bitcoin’e alternatif olmak amacıyla üretildiklerini söyleyebiliriz.

Bazıları başarıya ulaşmıştır ve toplamları yüzlerce olan altcoin’leri tercih edilen yapan belirli unsurlar bulunuyor. Misal bitcoin madenciliğin yapımı son zamanlarda oldukça zorlaştı. Zorlukların artmasıyla birlikte madencilik çok riskli ve kâr marjı düşük bir yatırım olarak görülmeye başlandı. Öte yandan büyük resme baktığımızda madenciliğin artık kişiselden çok büyük şirketlerin elinde olduğu anlaşılıyor. Madenciliğin zorlaşınca işlem ücretleri de yükseliş yaşadı. Borsalar ise son yıllarda giderlerini karşılamak amacıyla işlemlerden kestiği ücretleri artırıyorlar.

Bu buluşmamızda bu sorunları da göz önüne alarak gelecek için umut vaat eden altcoin’lerden biri olan ripple’a bakacağız.

2017 yılı kripto paralar toplam olarak piyasada büyük artışlar gösterdi. Bu artışlardan biride ripple da gözlendi, bitcoin ve ether’in ardından şuan en büyük 3. kripto paradır. Tabi ki steem gelene kadar. :))))

Ripple eş zamanlı küresel bir ödeme ağına sahiptir. Özellikleri tam olarak bitcoin’in belirttiğim sorunlarına çözüm getirmektedir. Asıl amacı bankalar ve müşteriler arasındaki ödemeleri hızlandırıp kolaylaştırmak olan ripple, uluslararası para transferlerinin sürekli artış gösterdiği günümüzde bu uzun ve masraflı süreci olabildiğince basit ve düşük masraflı hâle getirmektedir.

Ripple ağıyla çalışan bankalar birbirlerine oldukça düşük masraflarla para transferi yapabilmektedir. Ripple ağından yapılacak bir işlem için işlem adedi başına ortalama 0.0011 dolar işlem ücreti alınmaktadır. Bitcoin de ise bu değer yaklaşık 0,0015 BTC yani yaklaşık 3,5 dolardır. Eğer bu ücretleri oranlarsak; bir bitcoin işlemi, bir ripple işlemine oranla 3000 kat daha pahalıdır.

Ripple’da işlem süresi yaklaşık 5-10 saniyedir. Bitcoin de ise işlem süresi genellikle en az 1 saattir; bu süre daha da uzayabilir. Diğer yandan bankalar ve kurumlar arasında yapılan ülkeler arası transferler normal finansal sistemlerde 2-4 günü bulabilmektedir. Aracılar devreye girdiğinden dolayı hem oldukça masraflı hem de uzun bir transfer süreci yaşanıyor. Ripple ağı ise küresel piyasadaki gittikçe yükselen havale talebini karşılaya bilir ve bu sorunu kökünden çözebilecek kapasitededir.

Ripple ağı üstünden yapılan transferler bankalar ile parayı gönderen ve alan kişiler anında takip edilebiliyor. Kısa sürede biten işlemlerin sonuçları ve aktarılan fonlar öncelikle defterlere daha sonra ise tarafların hesabına işlenmektedir. Fonların hareketlerinin izlenmesi her iki taraf için ayrıca bir güvence altına alıyor.

Ripple’ın altyapısını kullanmakta olan şirketler, düşük masrafla satış ve şirket ödemeleri gibi projeleri geliştirebilmektedir. Şimdiye kadar birden fazla banka uluslar arasında ödemeleri kolaylaştırmak hem düşük maliyet hem de yeni projeler geliştirmek amacıyla ripplela anlaşma sağladılar. Hatta dünyanın en saygın ve büyük 50 bankasından 15’i ripple’ı kullanmaktadır. Türkiye’den Akbank ripple’ın yeni anlaşma sağladığı bankalardan biridir. Akbank ayrıca Blockchain alanında atılım yapan ilk Türk bankası olma özelliğini taşıyor.

Ripple’ı diğer kriptolar dan ayırt eden en önemli özelliklerinden biri madenciliğinin olmayışı. Aslında şirket olarak faaliyet göstermekte olan ripple, geliştiriciler tarafından blockchain üzerinden üretilen belirli sayıda (100,000,000,000) XRP token’i ile çalışmaktadır. İşlemlerden kesilmekte olan XRP miktarları sistemden silinmektedir. Kısacası işlem yapıldığın da dolaşımda olan token sayısında azalma meydana geliyor. Ripple ayrıca şirket kimliği sebebiyle kripto paraların en önemli ve en iyi özelliği olan merkezsiz olma ilkesini tam olarak kabul etmiyor ve gerçekleştirmiyor.

Ripple kripto para piyasasında 3. sırada yer alıyor. Birinci sırada olan Bitcoin 41.6 milyar dolar. İkinci sırada ise Ethereum 22.8 milyar dolar. Üçüncü sırda ise ripple 11.5 milyar dolar piyasa hacimleriyle bulunmaktadırlar. Dolaşımda olan XRP adedi yaklaşık 38 milyar ama ripple’ın günlük işlem kapasitesi 140 milyon civarlarındadır.

Mayıs ayının başlarında 0.029 dolardan işlem gören ripple değerini artan altcoin piyasasında arttırmayı başardı. Hem de yüzde 1000 değerlendi. Tüm zamanların rekorunu 0.42 dolarla Mayıs sonlarında kırdı. Ripple şu anda 0.97 dolar seviyesinden işlem görmektedir. Ripple’ın bu denli büyümesi ve fiyat artışı şirketin anlaşma sağladığı banka sayısının fazla olması ve artmaya devam etmesine dayanıyor. Artan banka destekleriyle önemli kripto borsalarında yerini alan ripple, hizmetlerini bu borsalara birer birer eklemeye başladı.

Bunlar göz önüne alındığında ripple, kendine özel avantajları ve bankaların kabulü sayesinde geleceği en parlak altcoinlerden biri olarak gözükmektedir.

En düşük komisyonlarla Ripple alınabilecek borsalardan biri olan Binance dan alınabilir. Tabi ki diğer seçenekler de mevcut ben kendim Polonix kullanıyorum. Ripple da Binance daha az komisyon almaktadır.

RİPPLE-TÜRK LİRASI GRAFİKLERİ

1.png

2.png

3.png

4.png

5.png

6.png

7.png

RİPPLE-DOLAR GRAFİKLERİ VE KİŞİSEL GÖRÜŞ

8.png

Yukarıda ki grafikte ripple’ın tüm zamanlarına ait grafiği bulunmaktadır. Yukarıda ki grafikte 1. Bölgede ripple'ın market hacmi yükselişe geçmiştir. Yaklaşık 11 kat arttı. Bu yükseliş fazla uzun sürmeden düşüşe geçti. 2. Bölgede ise yaklaşık olarak %45 değer kaybı yaşadı. Bu yükseliş ve düşüş yaklaşık 1 ay içerisinde gerçekleşti. 3. Bölgede ise Kasım 2017 başında 0.2$ seviyelerinden Ocak 2018 başına kadar 3.4$ seviyesine yükselmiştir. 4 Ocak 2018 tarihinden itibaren ripple düşüşe geçti. Asıl düşüş Coinheck olayları yüzünden gerçekleşti burası 4. Bölgeyi işaret ediyor.

9.png

Yukarıda ki grafikte ripple’ın son 1 yıla ait grafiği bulunmaktadır. Yukarıda ki grafikte 1. Bölgede ripple 18 Mart 2017 de 0.007$ seviyelerinden 0.39$ seviyelerine yükseldi. Yaklaşık 55 kat değerlendi. Burada bunun en büyük nedeni pazar hacmini arttırmalarıydı. Bu yükseliş fazla uzun sürmeden düşüşe geçti. 2. Bölgede ise 0.39$ seviyelerinden 0.2$ seviyelerine geriledi yaklaşık olarak %45 değer kaybı yaşadı. Bu yükseliş ve düşüş yaklaşık 1 ay içerisinde gerçekleşti. 3. Bölgede ise Kasım 2017 başında 0.2$ seviyelerinden Ocak 2018 başına kadar 3.4$ seviyesine yükselmiştir. 4 Ocak 2018 tarihinden itibaren ripple düşüşe geçti. Asıl düşüş Coinheck olayları yüzünden gerçekleşti burası 4. Bölgeyi işaret ediyor.

10.png

Yukarıda ki grafikte ripple’ın son 1 aya ait grafiği bulunmaktadır. Burada Coinheck olayları patlak vermiştir. Japon borsasından 400 Milyon civarında ripple çalındı ve asıl düşüşü bu yarattı. 19 Ocakta japon borsasından zarar gören müşterilerinin zararının karşılanacağı söylendi ve ripple düşüş hızını kesti. Tamamen hız kesmemesinin nedeni şirketin bu işlemi nasıl gerçekleştireceğini söylememesi oldu. Şirket bu konu hakkında fazla bir bilgi vermedi.

SONUÇ VE ÖZET

Ripple çok dalgalanma yaşayan bir para birimi değil. Bu konuda Steem ve diğer coinlere oranla tercih edilebilir. Son ay da gerçekleşen Coinheck olayının ben kendim düzmece olduğunu. Bir fiyat düşürme politikası olduğunu düşünüyorum. Nitekim başarılı oldular da. Şirket zararı karşılayacağını söyledi. Eğer fazladan kar elde edeceksen böyle bir şey neden yapmayasın?

Gel gelelim benim yorumuma ripple güzel atlamalar yaşayan bir para birimi. Ama güvenilir değil. Bunun en büyük nedeni tam olarak bir Blockhain değil. Bu ripple saldırı ihtimalini yükseltiyor. Bana göre hiç bir şekilde güvenli değil. Tabi ki bu sizin tercihiniz. Eğer benim çok param var diyorsanız. Atın kenara dursun siz görmezseniz çocuğunuz görür mantığı :)))

Bir başka gönderide görüşmek üzere.
@darksea

KATKI VE DESTEKLERİNDEN DOLAYI @kusadasi 'NA TEŞEKKÜRLER.

Sort:  

Öncelikle projede başarılar.

Özetle; ripple dalgalanmalardan çok fazla etkilen(diril)iyor :)
4 ocak 2017 1 ripple fiyatı: 3,84$
Toplam market hacmi: 120.763.000.000 $

Bugün 1 ripple fiyatı: 0,930378$
Toplam market hacmi: 44.971.500.000

Hem birim fiyatı olarak hem market hacmi olarak çok fazla eridi, balinalar bir daha ne zaman yükseltmek isterler bilemem ama bu para ile çok oynanıyor, parası kıymetli olanlar ripple 'a yatırım yaparken dikkatli olmalı.

Blockchain felsefesine ters olan ripple 'ı hiç sevemedim ve edindiğim izlenimler gösteriyor ki balinaların en fazla üzerinde oynayıp parasını katladığı, yeri geldiğinde liman ettiği kripto paraların ilk sıralarında yer alıyor :)

Coin Marketplace

STEEM 0.28
TRX 0.11
JST 0.034
BTC 66272.75
ETH 3183.00
USDT 1.00
SBD 4.09