Philip K. Dick'in Öyküleri

in #busy6 years ago

image.png

Bir süredir 'en çok sevdiğin bilimkurgu yazarı kimdir' sorusuna verilecek net bir yanıtım var: Philip K. Dick.

Philip K. Dick'i birçok bilimkurgu meraklısı gibi filmlerinden tanıdım. Blade Runner(Bıçaksırtı) filmini seyredip deyim yerindeyse dumura uğradığımda filmin dayandığı fikirlerin Philip K. Dick'in 'Androidler Elektrikli Koyun Düşler mi' öyküsünden uyarlanmış olduğu üzerinde fazla durmamıştım. Ardından Totall Recall'ı (Gerçeğe Çağrı) izlediğimde benzer bir zeka ve duyarlılığın bu filmde de olduğunu fark ettim. Ve Minority Report(Azınlık Raporu) filmi de aynı türden çılgın, ama bir yanıyla insanın yüreğine dokunan bir duyarlılık içeriyordu.

Philip K. Dick'in gelmiş geçmiş en büyük bilimkurgu yazarlarından biri olduğunu fark ettikten sonra yazarın altıkırkbeş yayınlarından çıkan bir çeviri kitabını okumaya koyuldum. Yaşadığım tam bir hayalkırıklığıydı. O denli güzel filmlere ilham veren bir yazar nasıl böylesine sıradan bir üsluba sahip olabilirdi? Konuyu biraz araştırınca sıkıntının çeviriden kaynaklandığını anladım.

Philip K. Dick 35 roman ve 100'ün üzerinde kısa öykü yazmış çok üretken bir yazar. Oğuz Atay örneğinde olduğu gibi önemi zamanında anlaşılamış. Muhtemelen çağının ilerisinde olduğu içindir. Ancak yaşlılık zamanlarında rahat yaşayacak finansal koşullara sahip olmuş.

Şimdilerde yazarın Bay Uzay Gemisi isimli toplu öykülerini okuyorum. Kitap Büyülü Fener Yayınları'ndan çıkmış ve çevirisi gayet güzel. 626 sayfalık bu kitaptaki öyküleri Philip K. Dick 20'li yaşlarında 9 ay gibi bir sürede yazmış. Dick'in bilimkurgunun alışılmış kalıplarının dışında olduğu bu öykülerde de açıkça görülüyor. Dick sıradan insanların sıradışı maceralarını anlatıyor. Kitabı okuduğumda Dick üzerinde bir Adger Allen Poe etkisi hissettim. Aynı tekinsiz ortamlar.

Yaşım ilerledikçe büyük insanların bazı ortak yönleri olduğunu fark ettim. Bilinen kalıpların, genel kabul görmüş normların dışına çıkmayı göze alıyorlar ve yenilik yapmak çok zor olduğu için olağanüstü bir kararlılık gösteriyorlar.

Velhasıl bilimkurgu öyküsü okumayı seviyorsanız Philip K. Dick iyi bir seçenek olabilir. Piyasadaki yeni baskıların görüntüsü farklı olabilir, ben kitabı Özgen Berkol Doğan Bilimkurgu Kütüphane'sinden ödünç aldım, 2013 yılında basılmış.

Sort:  

busy thake partiko app best.

Posted using Partiko Android

@ bilimkurgu niceeeee

Coin Marketplace

STEEM 0.19
TRX 0.15
JST 0.029
BTC 63277.26
ETH 2570.12
USDT 1.00
SBD 2.82