İzcilik Nedir ?

in #tr7 years ago (edited)

scout-leader-young-men_1164229.jpg

İzcilik kısaca : gençleri ruh ve bedence sağlıklı, sağlam ve yararlı bir kişi olarak yetiştirmeyi erek edinmiş, uluslararası spor ve eğitim örgütü. olarak tanımlanmaktadır. Başlangıcına gelicek olursak: Sir Robert Baden Powell ( kendisi izciliğin kurucusu olur) Afrikanın Zulu kasabasına gönderilir. Burada Zulu kabilesi yaşamakta ve kabile bireylernin boyunlarında çeşitli boncuk ve tahtalar olduğunu gözlemler. Düşman kabilelerle yapılan savaşlarda minimum kayıpla zafer kazanmalarıda ilgisini çekmiştir, geçen zamanda kabileyi inceleme fırsatı bulmuş ve bu başarının altında muazzam bir stratejinin yattığını gözlemlemiştir. Bu strateji, genç kabile üyelerinin ormanın içerisinde kah ağaçların üstünde kah çalıların içinde günleri bulan nöbetler sonucu edindikleri istihbaratı kabile reisine getirmeleridir.
Not: İzcilik militarist bir harekettir.

dunya09.jpg
Resimde Sir. Robert Baden Powell'ı görmektesiniz.

İngiltere'ye döndüğünde Baden Powell ülkesindeki gençlerin pek çok sorunları olduğunu ve bu sorunların çözümünde okulda verilen eğitimin yetersiz kaldığını ve çocukların kötü alışkanlıklar edindiğini gözlemler diğer bir gözlemi ise bu çocukların bir araya gelerek crew(çete) oluşturmalarıdır. Bu çeteler bir çocuğun cesaret edemeyeceği hırsızlık gasp vb. şeyler yapmakta ve topluma zarar vermeye başlamaktadır. Özellikle Mafeking savaşında haberci olarak kullanılan Güney Afrikalı çocukların doğaya uyumları, sessizlikleri, atak ve cesur olmalarından ilham alır,çocukların kendilerine ve topluma faydalı olmaları için izcilik çalışmalarına başlar. İlk izci kampını 25 Temmuz-1 Ağustos 1907 yılında Brownsea adasında yapmıştır.1 Ağustos 1907 İzciliğin kuruluş tarihidir aynı zamanda Dünya Fular Günü olarak izcilerce kutlanır.İzciler 1 ağustosta tüm gün gündelik hayatlarında fularlarını takar ve izcilik bilincini halka aşılamaya çalışır.

3258623.jpg

Edindiği tecrübeler sonucunda 1908 yılında Scouting for Boys kitabını yazdı ve yayımladı. Bu kitap izciliğin bütün dünyada üne kavuşmasını sağladı.İngiltere'den sonra izciliği tanıyan ilk ülke 1908 yılında Cebelitarık ve Malta'dır. Onları Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda ve Güney Afrika takip eder. İngiliz hâkimiyeti dışındaki ülkelerden izciliği ilk tanıyan ülke ise Şili'dir. 1910 yılında ise, izcilik Arjantin, Fransa, Danimarka, Finlandiya, Almanya, Yunanistan, Hindistan, Meksika ve ABD gibi ülkelere yayılır. Bugün pek çok izcilik organizasyonu olsada en büyük iki organizasyon:

WOSM -(World Organization of the Scout Movement) Dünya İzcilik Örgütü

WAGGGS - (World Association of Girl Guides and Girl Scouts) Dünya Kız İzcileri Derneği

sdsdsdsds.png

Yukarıda bahsettiğim boncuk ve tahların olayına gelicek olursak onlarda zulu kabilesinin rütbeleriymiş zamanında.Boncuklar nereye gitti bilmem ama Zulu kabilesinden başlayan kolye ve boyna tahta asma geleneği hala devam etmektedir. İzciler boyunlarına fular takmak zorundadır. Tahta kısmına gelince bu birazda izciliğin akademik kısmıdır;Liderlik..izcilik hiyerarşisinde tahta sayınıza göre itibarınız belirlenir,tek tahta , iki tahta, üç tahta ve dört tahta.. en elit ve tecrübeli izciler dört tahtalı olanlardır bir nevi izciliğin orgeneralliği diyebiliriz.

ek bilgi için:
https://www.scout.org/
http://www.on5yirmi5.com/haber/yasam/dogal-yasam/121/izci-terimleri.html

fotoğraflar : gettyimages ve google aramadan temin edilmiştir.

Coin Marketplace

STEEM 0.30
TRX 0.12
JST 0.034
BTC 64136.70
ETH 3128.20
USDT 1.00
SBD 3.94