Retina Üzerine Yirmi Beş Yıl

in #health5 years ago

25 senelik Göz Haberini kutlayan yazılarımızın bir sonraki bölümünde, yazarlar ağ tabaka uzmanlığının bu vakit zarfında nasıl değiştiğini inceliyor ve geleceğin neler tutabileceğini soruyorlar.

Ağ tabaka hastalığı idaresi son 25 senedeki büyük ilerlemelerden istifade etmiştir. Küresel olarak ağ tabaka bölümleri değişen demografik yapılara, terapötiklerdeki gelişmelere ve diyabet prevalansındaki patlamaya cevaben hızla genişledi. Dönüm noktası çalışmaları maküler hastalığın rehabilitasyonunda devrim yarattı. Ağ tabaka terapötiklerindeki ilerlemeler çok vaat etti, ancak hizmet sunumunda ehemmiyetli zorluklar ve hastalarımıza ağır bir terapötik yük getirdi.

Kaynak

Ağ tabaka görüntüleme ağ tabakanın karmaşık ince yapısını aydınlattı ve makula hastalığının fenotiplemesinde ilerlemeler sağladı ve ağ tabaka şartlarının patofizyolojisi ve ilerleyişini anlamamızı sağladı. Bu da rehabilitasyona kılavuzluk etti ve hastalarımız için prognostik ve rehabilitasyon neticelerini iyileştirdi. Floresan anjiyografi ve indosiyanin yeşil anjiyografi ile invaziv görüntülemeden optik koherens tomografi (OKT) ve geniş alan görüntüleme tekniklerinin baskınlığına geçtik. Ağ tabaka muayenehanenine en son ilave edenler, bizi tam çembere getiren optik koherens tomografi anjiyografidir (OCTA). Ağ tabakanın karmaşık nörovasküler anatomisini açıklamaya geri dönüyoruz. OCTA, retinal ve koroid damar sistemi ve kan akışının optimalin altında olabileceği yerlerde teferruatlı bilgilerin etkileyici bir görüntüsünü sunar, ancak şimdi hasta neticelerini daha da iyileştirmek için bu bilgiyi açıklamanın zorluğunu yerine getirmemiz gerekir.

Genetik testlerin ortaya çıkması, ağ tabaka hastalıklarının genişliğini ve doğruluğunu artırarak, genetik danışmanlığa yardım etmesine ve önceden kesinlikle olası olmadığı hastalıkların prognozunu öngörme doğruluğunu arttırmaya yardımcı oldu. On yıllardır gen terapisinin bir gerçekleşme vaadini bekliyorduk. Bugün araştırma muayenehanesinin hudutları dışında sunulan gen terapisi tedavilerinin başındayız. Gen tedavisine ek olarak, kök hücre tedavilerinin ümit verici başlangıcındayız. Kök hücrelerin cerrahi implantasyonunun erken merhale muayenehane tecrübeleri yaşa bağlı maküler dejenerasyonda (AMD) kavramın ispat etmesinde erken vaatte bulunduğunu göstermiştir.

AMD

Anti-VEGF enjeksiyonları

ANCHOR ve MARINA tecrübeleri, AMD için VEGF karşıtı dönemin başlatılmasının habercisi oldu. Bu, neovasküler maküler dejenerasyonu olan hastalar ve prematuritenin retinopatisi dahil retina vasküler bozuklukları olan hastalar için neticeleri dönüştürdü. AMD'de yıkıcı argon lazer ve fotodinamik tedaviden intravitreal anti-VEGF enjeksiyonlarına geçtik. Bununla beraber, çoklu hastalıklı yaşlı popülasyonlarda tedavi yükü ve sıhhat sistemi için kapasite zorluğu hafife alınmamalıdır. Aylık intravitreal enjeksiyonlar yapılması, halihazırda basınçlı tıbbi retina bölümlerini, rastgele bir hastanenin en işleklerinden birine soktu. Hemşirelikte optometri ve ortoptik uzmanları, oftalmoloji mesleği tarafından güvenli bir enjeksiyon tekniğinde etkin bir hizmet sunma talihini arttırmak için eğitilmiştir. Önümüzdeki 25 sene içinde bu hizmet ve artan talepler için artan talepleri karşılamak için altyapı projelerine acilen ihtiyaç var. Meslek, hastalarımıza enjeksiyon yükünü azaltmak ve bölümlerimiz için kapasite baskılarını azaltmak için yeni moleküller veya yeni depo teslim yolları bekliyor. İlaç endüstrisi, topikal VEGF karşıtı bir göz damlası için erken mertebe tecrübesine başlamıştır. Neticeleri sabırsızlıkla bekliyoruz.

Genetik

Hali hazırda AMD olaylarının yarısı bu karmaşık multifaktöriyel hastalığa katkıda bulunan tanımlanabilir genetik varyantlara sahiptir. Bu varyantları belirleme ve amaçlama vaadi, neticelerin iyileştirilmesi ve terapötik yükün azaltılması umuduyla gelecekte şahsi terapötiklerin uygulanmasına yardımcı olabilir.

Coin Marketplace

STEEM 0.20
TRX 0.13
JST 0.030
BTC 64724.35
ETH 3436.21
USDT 1.00
SBD 2.55